Annonce
Udland

Ukraine-toprådgiver: Trumps opkald var upassende

Loren Elliott/Reuters
Det var upassende for USA's præsident at bede en anden regering undersøge en politisk modstander, siger vidne.

Præsident Donald Trumps meget omdiskuterede telefonsamtale med sin ukrainske kollega, Volodymyr Zelenskij, var upassende.

Det siger oberstløjtnant Alexander Vindman, som er den øverste Ukraine-ekspert i USA's nationale sikkerhedsråd, og som tirsdag har taget plads i vidneskranken i Kongressen.

Her fortsætter de offentlige rigsretshøringer, der skal afklare, om Trump misbrugte sin magt, da han bad Zelenskij undersøge forhold omkring demokraten Joe Biden.

- Det er upassende for USA's præsident at kræve, at en udenlandsk regering undersøger en amerikansk statsborger og politisk modstander, siger Vindman i sine indledende bemærkninger.

Præsidentens anmodning kunne være med til at undergrave den amerikanske Ukraine-politik, tilføjer Vindman.

I de forudgående undersøgelser, der foregik bag lukkede døre, har Vindman sagt, at der "ikke var tvivl om", at Trump bad Ukraines præsident om at finde oplysninger om Joe Biden.

Demokraten Adam Schiff, der som formand for efterretningsudvalget leder høringerne, kritiserer Trump for at have "sat sine egne politiske interesser over nationens".

- Han undergravede vores militære og diplomatiske støtte til en vigtig allieret og undergravede USA's indsats mod korruption i Ukraine, siger Schiff.

Også Jennifer Williams, der er rådgiver for vicepræsident Mike Pence, betegner opkaldet mellem Trump og Zelenskij som "usædvanligt", fordi de to præsidenter kom ind på, hvad der lød til at være "hjemlige politiske anliggender".

Williams var en af de personer, der lyttede med på det omstridte telefonopkald, der fandt sted 25. juli.

Hun er blandt de vidner, som Trump har kritiseret offentligt og med navns nævnelse. Vindman er blevet kritiseret på Fox News af Trumps allierede, der har stillet spørgsmål ved hans loyalitet, siger Schiff.

Oberstløjtnant Vindman tilføjer i sit forberedte udsagn, at "umodne og feje" angreb mod vidner er "forkastelige", men uden at nævne præsidenten ved navn.

Kernen i rigsretshøringerne er, om Trump misbrugte sin magt, da han bad Zelenskij undersøge Joe Bidens søn.

Det skete, samtidig med at Det Hvide Hus tilbageholdt militær bistand til Ukraine for knap 400 millioner dollar.

Biden er en af de demokratiske politikere, der kan ende med at blive Trumps modstander ved præsidentvalget i 2020.

Ud over Vindman og Williams skal to andre vidner høres tirsdag. Det er Kurt Volker, som har været USA's særlige udsending i Ukraine, og Tim Morrison, der er tidligere Rusland-ekspert i USA's nationale sikkerhedsråd.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce