Annonce
Middelfart

Ukendt sport herhjemme: 25-årig middelfarter er Europas bedste til at køre ræs med scooter

Scooterræs er ikke en særlig stor sport i Danmark, men det er den i flere andre europæiske lande som Italien og Polen. Privatfoto.
25-årige Stefan Andersen fra Middelfart er nykåret europamester i scooterræs. Nu venter nye udfordringer på en større maskine.

Middelfart: Det er scooterræs af den helt lovlige slags, som 25-årige Stefan Andersen fra Middelfart kører. Og han er så god til sporten, som i korte træk minder om speedway - bare på en mindre kværn - at han netop er blevet kåret som den bedste i Europa ved et stævne i Tyskland.

- Kort fortalt gælder det om at komme først. Vi kører i et kvarter på udendørs gokart-baner, og alle kan egentlig være med. Man kører i tre klasser: Hurtig, medium og langsom, og så gælder det selvfølgelig om at køre i den hurtige og vinde den, forklarer Stefan Andersen.

Og det er altså netop dét, middelfarteren netop har præsteret.

Sporten fylder ikke ret meget i Danmark, og derfor er den 25-årige middelfarter hurtigt blevet en af de bedste herhjemme.

- Der er mange ting i det ud over bare ræset. Det handler også om, at man skal optimere sit køretøj. Der skal skrues og optimeres efter hvilken bane, man kører på, fortæller Stefan Andersen.

Når han ikke ræser rundt med 130 i timen på banerne i Europa, er Stefan Andersen i lære som autolakerer hos AH Autolak i Middelfart.

- Jeg arbejder også for at få råd til at dyrke sporten. Den er dyr, siger han og forklarer, at det gælder både udstyr og rejserne til udlandet.

Men det hjælper, at han kan lave langt det meste på scooteren selv, og dét, han ikke kan, det kan sponsoren i Horsens hjælpe med.

- Den del af det kan jeg mindst lige så godt lide. Det med at skille ad, gøre rent og servicere - jeg tror på, at hvis man ikke også synes, den del er sjov, kommer man aldrig særlig langt. Man skal kunne lide begge dele, siger han.

Annonce
25-årige Stefan Andersen fra Middelfart er den bedste i Europa til scooterræs. Privatfoto.

Fra scooter til motorcykel

At vinde EM i scooterræs i den bedste klasse er noget nær det største indenfor sporten, og derfor har den 25-årige middelfarter allerede nye planer.

- Det er ekstremt stort at vinde. Jeg har nået det, jeg ville på scooteren. Den vil jeg nu lægge på hylden og gå skridtet videre, fortæller han.

Og med skridtet videre mener Stefan Andersen, at scooteren nu skal skiftes ud med en motorcykel på 600 kubik. En rigtig motorcykel, som han kalder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bandekriminalitet. Vi skal beskytte vidner bedre

Synspunkt: Hvis en borger i Odense, på Fyn eller et andet sted i landet oplever grov kriminalitet, bør det meldes til politiet. Men vi risikerer, at alt for mange afholder sig fra det, fordi de er bange for at vidne – særligt når kriminaliteten er begået af voldsparate, hårdkogte bandekriminelle. Derfor foreslog vi i weekenden, at vidner i bandesager skal sikres langt bedre end i dag: Vidner skal have anonymitet i alle sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidners identitet må aldrig fremgå i sagsakter i sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidner skærmes helt af, så der i retslokalet kun er dommer, domsmænd/nævninge, anklager og forsvarer. Vidnerne skal ganske enkelt kunne udtale sig uden at være hundeangste for, hvad der kan ske med dem selv eller deres familie, fordi det tiltalte bandemedlem og hans ’brødre’ kender deres identitet. Bedre beskyttelse af vidner er også klart til samfundets bedste, for gode vidneudsagn er ofte det, der gør, at kriminelle bandemedlemmer dømmes for deres forbrydelser. Som samfund stiller vi tilmed store krav til vidnerne: Et vidne er forpligtet til at udtale sig, tale sandt, møde op i retten og forblive i retten – ellers risikerer vidnet at blive anholdt. Så det mindste, vi som samfund kan gøre, er da at sikre vidnets sikkerhed. På lederplads her avisen lød det dog i mandags, at vores forslag går for vidt. At vi ikke kan have ”et parallelt retssystem, hvor bandemedlemmer og rockere får ringere muligheder for at forsvare sig i retten end andre tiltalte”. Alle skal naturligvis have en retfærdig rettergang, det kunne vi aldrig drømme om at gå på kompromis med. Og det bør bestemt også være muligt, selvom et hardcore bandemedlem ikke får serveret vidnets navn på et sølvfad. Vi foreslår netop, at forsvarsadvokaten skal kende vidnets identitet, så hun/han kan foretage sin egen research om vidnet og udspørge vidnet på kryds og tværs – men forsvareren skal være sig sit ansvar bevidst og ikke afsløre vidnets identitet over for sin bandeklient. Det er vist ikke for meget forlangt. Tryghed er altafgørende for, at vidner fortæller, hvad de har set. Her i avisen kunne vi jo i weekenden læse, hvordan beboere i et boligområde i det nordøstlige Odense afholder sig fra at melde episoder til politiet af frygt for gengældelse fra tvivlsomme typer. Når vi skal banderne til livs, skal vi presse dem konstant. De fleste odenseanere har – desværre – gennem årene bidt mærke i bandernes storskrydende adfærd i vores by. Og en del odenseanere har oplevet trusler og regulære afstraffelser. Som by skal vi stå sammen mod banderne, og vi har brug for, at lovgiverne på Christiansborg giver os de bedste rammer for det – ved at beskytte vidner bedre. Det er godt, at bandemedlemmer nu kan idømmes længere fængselsstraffe, men hvad hjælper det, hvis de ikke dømmes? Fordi vidnerne ikke tør stå frem?

Nyborg

Nyt læserråd er skudt i gang: Nyborg-aktører skal finde løsninger sammen med Fyens Stiftstidende

Annonce