Annonce
Nordfyn

Ti fennikler og 18 kilo rødkål: Efterskoleelever kaster sig over overskudsmad fra Netto

På efterskolen bliver der serveret intet mindre end seks måltider om dagen, så der skulle være god mulighed for at få omsat overskudsmaden fra Netto. Foto: Dorthe Wolff
Mandag modtager Nislevgård Efterskole for første gang overskudsmad fra den lokale Netto som en del af projektet "Mad skal spises - sammen".

Otterup: Karina Gertz var ikke sen til at ansøge om gratis overskudsmad, da hun så et opslag om et nyt samarbejde mellem Netto og Fødevarebanken. Som køkkenleder gennem 20 år, 10 af dem på Nislevgård Efterskole, sætter hun en ære i at bruge - og genbruge - råvarer og rester bedst muligt.

Derfor lå det lige til højrebenet for Karina Gertz at blive en del af Netto og Fødevarebankens fælles projekt "Mad skal spises - sammen". Et projekt, der egentlig udspringer af, at ensomhed er et stigende problem i Danmark. Gennem donation af overskudsmad fra Netto-butikker landet over er det nu håbet at skabe og styrke madfællesskaber landet over.

På Nislevgård Efterskole er der som på så mange andre efterskoler allerede et godt fællesskab, så for Karina Gertz handler deltagelsen i projektet først og fremmest om at udfordre og udvikle elevernes arbejde i køkkenet.

- Eleverne kan få nogle flere oplevelser, og vi kan få snakket om de råvarer, vi får og få dem brugt på den bedst mulige måde. En del af det er også, at vi kan give dem nogle redskaber med videre i livet.

Annonce
Eleverne kommer til i endnu højere grad at skulle smage på råvarerne og tænke selv. Hvad tror I, at vi kan bruge dem til? Skal de koges eller bages, eller hvad er der af muligheder?

Karina Gertz, køkkenleder

Kreativitet

For hvordan får man lige brugt ti fennikler eller 18 kilo rødkål?

- Eleverne kommer til i endnu højere grad at skulle smage på råvarerne og tænke selv. Hvad tror I, at vi kan bruge dem til? Skal de koges eller bages, eller hvad er der af muligheder?

På den måde, forklarer Karina Gertz, vil eleverne blive bedre rustede til at stå med egen husholdning senere i livet og - gennem en større viden og evne til at improvisere med forhåndenværende råvarer - at være med til at bekæmpe madspild.

Klimabevidste elever

Og eleverne? Ja, de har ikke noget imod at sætte tænderne i rynkede grøntsager.

- Jeg synes, at det er fint. Hvis det nu havde ligget i en container i nogle dage, ville jeg nok tænke "Argh", men hvis det lige er blevet smidt ud, så kan jeg sagtens spise det, lyder det fra Emil Rosenlund, der også tænker nøje over, hvor mange frikadeller, han skal forme og hvor mange kartofler, han skal koge, hvis han er hjemme i weekenden og laver mad til familien.

Viktor Onstrup, der sammen med Emil Rosenlund fik overstået den årlige køkkentjans på efterskolen i sidste uge, er meget begejstret for idéen.

- Jeg synes, at det er en sindssygt god idé. For det første sparer skolen nogle penge, og samtidig så er vi med til at belaste klimaet mindre. Hvis det er over salgsdatoen, kan jeg godt tænke "Det går sgu nok". Altså det kan jo holde sig.

Viktor Onstrup køber også gerne datovarer, når han selv handler.

- Jeg kan for eksempel godt finde på at lave stegt flæsk med persillesovs derhjemme engang imellem, og hvis jeg finder noget flæsk, der er nedsat på grund af dato, så kan jeg sagtens finde på at købe det, for jeg laver det jo alligevel samme dag.

Emil Rosenlund (tv) og Viktor Onstrup (th) er nogle af de elever, der skal være endnu bedre til at udnytte forhåndenværende råvarer, når efterskolen får doneret overskudsmad fra Netto. Foto: Dorthe Wolff

Luft i budgettet

Karina Gertz forventer, at overskudsmaden fra Netto blandt andet vil betyde, at der vil opstå lidt ekstra, små retter på frokostbordet eller til aftensmadsbuffeten. Og selvom køkkenlederen ikke har regnet overskudsmaden ind i hendes indkøbsbudget, så regner hun med, at det vil kunne mærkes økonomisk.

- Jeg kommer nok nogle gange til at modtage nogle råvarer, som jeg ellers ikke har mulighed for at købe særlig tit. Jeg har for eksempel kun råd til at købe blåbær til dem en sjælden gang imellem. Så jeg tænker da, at overskudsmaden kommer til at give lidt mere luft i økonomien, og at vi så kan tage de penge og bruge dem et andet sted i fællesskabet.

Det bliver først og fremmest frugt og grønt, som køkkenleder Karina Gertz kan se frem til at modtage fra Netto. Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce