Annonce
Søsiden

Uheld på uheld på uheld: Tysk sejler strandet på stenet kyst ved Keldsnor

For den 49-årige sejler fra Kiel kan det blive en kompliceret opgave at få lystbåden bragt flot af den stenede kyst ved Keldsnor. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
- Det kan blive svært at få båden fri, siger havaristen til Søsiden.

BAGENKOP: En tysk lystsejler strandede i weekenden på kysten få hundrede meter nord for Keldsnor Fyr på Langelands østkyst.

- Jeg er i god behold. Jeg har proviant og kan godt overnatte i båden, fortæller sejleren. Den nødstedte mand er 49 år og kommer fra Kiel. Han ønsker ikke sit navn frem.

Sejleren fortæller til Søsiden, at hans plan var at sejle fra Kiel til Marstal.

Annonce
- Jeg vil gå til Bagenkop for at høre, om der måske er noget hjælp at hente der, fortalte den havarerede sejler til Søsidens reporter. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Omkring Langelands sydspids satte bådens motor ud. Sejleren forsøgte så at sætte et forsejl, men det gjorde også knuder. Sidste udvej var at kaste anker for at forhindre en stranding. Den operation lykkedes heller ikke.

Den 26 fod lange glasfiberbåd drev derefter ind mod den stenfyldte kyst. Båden lagde sig på bagbord side helt oppe på strandens tang foran en klint højere end bådens mast.

Efter havariet fik sejleren kontakt med nærboende i Lunden. De opfyldte hans ønske om en wifi-forbindelse, så han kunne underrette sin familie i Tyskland.


I morgen vil jeg gå til Bagenkop for at høre, om der måske kunne være noget hjælp at hente der.

Havareret tysk lystsejler ved Keldsnor Fyr


Den 26 fod lange, tyske lystbåd af glasfiber endte efter uheld med først motor, så forsejl og siden ankergrej på kysten ud for Lunden på Langelands østkyst. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

- I morgen (mandag, red.) vil jeg gå til Bagenkop for at høre, om der måske kunne være noget hjælp at hente der, siger sejleren, der samtidig erkender, at en bjergning af hans båd ikke bliver nogen let opgave.

Den hollandske flådes øvelsesfartøj A902 Van Kinsbergen observerede under sejlads sydgående i Langelandsbælt den havarerede tyske lystsejler og søsatte en RIB. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Flådefartøjet Van Kinsbergen søsatte en gummibåd - en RIB - og fik opklaret, at den tyske havarist var i god behold. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Søndag ved 19:30-tiden. Det hollandske flådefartøj afveg sin lagte sydgående kurs i Langelandsbælt for at søge ind til havaristen på kysten ved Keldsnor Fyr. Screendump fra Vessel Finder

Hollandsk flådefartøj kom forbi

Tidligt søndag aften blev havaristen observeret af det sydgående, hollandske øvelsesskib A902 Van Kinsbergen, i øvrigt en velkendt gæst i sydfynsk farvand.

Det hollandske fartøj søsatte en gummibåd bemandet med to personer. Gummibådens mandskab sejlede tæt ind til havaristen og fik efter lidt råben frem og tilbage fastslået, at den tyske sejler var i god behold. Derefter returnerede gummibåden, og det hollandske flådefartøj fortsatte sin sejlads ud i Østersøen.

Den høje klint og den uvejsomme kyst med de store sten gør en bjergning fra landsiden umulig.  Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Kompliceret opgave forude

Efter vurdering fra Søsidens reporter på stedet kan det blive en kompliceret opgave at bjerge den strandede lystbåd. Havaristen er ikke tilgængelig for løft fra klinten, og de store sten gør stranden ufarbar for grej til løft og transport.

En mulighed for bjergning kunne være, at et maskinstærkt fartøj trak lystbåden ud, indtil den kunne flyde. Den løsning vil kræve, at tovværk kan fastgøres solidt på båden, men sådan en operation kan også rumme risiko for, at lystbådens finnekøl kan løsne sig ved kontakt med de store sten - og at båden dermed kan springe læk.

Klinten er højere end den havarerede lystbåds mast. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce