Annonce
Fyn

Uheld på uheld på uheld på Fynske Motorvej: Så få dog hastigheden ned og afstanden op

Hold bedre afstand, sæt farten ned og kig på vejen. Fyns Politi har siden 1. juni registreret 54 uheld på Fynske Motorvej. Sent torsdag aften kostede en soloulykke en 19-årig mand fra Aarhus livet. Arkivfoto: Michael Bager 
Siden den 1. juni har der været i alt 54 uheld på Fynske Motorvej, og det skyldes ifølge politiet for tæt kørsel, manglende opmærksomhed og for høj hastighed.

Fyn: Siden den 1. juni har der været 54 uheld på Fynske Motorvej - dvs. næsten ét om dagen i gennemsnit - og det er alt for meget, lyder det fredag morgen fra Fyns Politi.

Alene fredag i sidste uge var der syv uheld, og natten til fredag i denne uge kostede en soloulykke en 19-årig mand livet, da han mistede herredømmet over sin bil og blev dræbt.

Om han har rodet med sin mobiltelefon, været ved at falde i søvn eller bare almindelig uopmærksomhed vides ikke, men netop de ting er ifølge politiet årsag til mange uheld og ulykker. Derfor opfordrer politiet til, at bilisterne holder bedre afstand, sætter opmærksomheden på fuldt fokus, og sætter hastigheden ned.

Annonce

- Det er et faktum, at hvis du kan nå at se det ske, så kan du også nå at bremse. Vi ser lige nu, at alt for mange uheld sker på grund af alt for kort afstand til den forankørende, uopmærksomhed under kørslen og for høj hastighed. Derfor vil jeg venligt - men bestemt - opfordre til, at bilisterne tager bedre hensyn til hinanden derude, især lige nu hvor presset på grund af sommerferien er ekstra stort på den Fynske Motorvej, siger Sten Sørensen, vicepolitiinspektør i Fyns Politi.

Hold nu bedre afstand

Afstand er afgørende for at undgå uheld på motorvejen. God afstand giver den nødvendige tid til at reagere, så man kan nå at bremse op i tide og undgå påkørsel. Hvis man ikke holder en passende afstand til den forankørende på motorvejen, kan det desuden give enten en bøde, et klip eller koste kørekortet, fremhæver politiet i en pressemeddelelse fredag.

- Vi har fokus på, om bilisterne holder den nødvendige afstand. Det kan i sidste ende koste kørekortet, hvis man kører op i kofangeren på den forankørende. Når bilisten ikke holder den nødvendige afstand, så presser det den forankørende bilist helt unødvendigt. Samtidig betyder det, at en påkørsel er uundgåelig, hvis den forankørende pludselig må bremse op. Det kan skabe livsfarlige situationer, som nemt kan undgås. Det handler bare om at holde en god og sikker afstand, siger Sten Sørensen.Vi ser lige nu, at alt for mange uheld sker på grund af alt for kort afstand til den forankørende, uopmærksomhed under kørslen og for høj hastighed.

Sten Sørensen, vicepolitiinspektør, Fyns Politi.


Kører man 100 kilometer i timen lyder en tommelfingerregel, at afstanden til den forankørende skal være mindst 50 meter. Til sammenligning er der 100 meter mellem de hvide kantpæle, der står langs motorvejen.

- Ned med hastigheden - op med opmærksomheden Det er velkendt for de fleste, at for høj hastighed er en af de største dræbere i trafikken. Alligevel bliver der kørt alt for stærkt, lyder det fra politiet.

Annonce

Motorcykler med 200 km/t

Midt i juni havde Fyns Politi en særlig indsats på den Fynske Motorvej, hvor 19 bilister fik en betinget frakendelse af kørekortet for høj hastighed, to motorcykler fik deres kørekort ubetinget frakendt for at køre over 200 kilometer i timen, men to andre motorcyklister fik en betinget frakendelse af deres kørekort for at have kørt væddeløbskørsel.

- Vi ser jo desværre alt for ofte, hvor alt ødelæggende for høj hastighed kan være. Derfor har vi løbende indsatser for at få hastigheden ned, og vores måleudstyr bliver flittigt brugt på motorvejen - der er oven i købet skiltet med det på de strækninger, hvor der i øjeblikket er nedsat hastighed på grund af vejarbejde, siger Sten Sørensen.

Men hastighed gør det ikke alene, for et andet stort problem, som koster døde i trafikken, er uopmærksomhed.

- Det er den helt klassiske devise om, at du skal køre bil, når du kører bil, siger Sten Sørensen.

Annonce

Øjnene på vejen

Vi har nok allesammen prøvet pludselig at rode med bilradioen, eller lede efter det tabte æble nede på gulvet, og bare et par sekunders uopmærksomhed kan være skæbnesvangert.

- At række ud efter et par solbriller i handskerummet, forsøge at få ungerne på bagsædet til at dysse sig lidt ned, eller hvis den varme kaffe skvulper ned i skødet under kørslen kan tage den opmærksomhed, der skulle være rettet mod vejbanen. Også træthed kan gå ud over opmærksomheden, så kør ind på nærmeste rasteplads, og tag en powernap, hvis øjenlågene bliver tunge, lyder rådet fra politiet.

Det gælder om at holde øjnene konstant på trafikken foran én, for lige pludselig sker noget uventet, og så skal mobiltelefonen selvfølgelig ligge i lommen eller et andet sted under kørslen, ligesom sammenfletning på motorvejen kan føre til dramatiske situationer.

- Det er ikke en konkurrence om, hvem der kommer først. Gensidig hensynstagen er nødvendig, for at der ikke sker uheld, og trafikken kører gnidningsfrit ved sammenfletningen. Man hjælper hinanden med at flette ind, man giver plads, og man viser hensyn, siger Sten Sørensen.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Letbanens åbning vaklede i ugerne før valget: Comsa havde meldt ud, at tidsplanen ikke holdt

Assens For abonnenter

Der er i 2021 søsat planer, der kan skabe over 200 nye boliger i området: - Det er lidt vanvittigt

Erhverv

Pakkerne hober sig op: Kom nu og hent dem

Nordfyn For abonnenter

Udvalgsformand om kæmpe udvidelse: - Landbruget har altså bare en særstatus i den slags sager

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Kerteminde For abonnenter

Mystisk støj kan være skadelig: Nu skal brummende lyd undersøges

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Kerteminde

Øv, øv, øv: Søren var i god tro, men vinduer er ulovlige og skal skiftes

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Livsstil

Prisvindende kok taler af erfaring: - Alle kan lære at spise østers

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Erhverv

Claus klar til at sætte sin jord under vand for at redde klimaet: Men vi skal jo lige være enige om prisen først

Annonce