Annonce
Sydfyn

Ugentlig tømning udelukker ikke mider i skraldespanden

Miderne trives i det varme vejr. Foto: Annette Møller
Flere borgere har problemer med mider og stinkende skraldespande i varmen. En konsulent i Chrisal Skadedyrsservice afviser, at ugentlig tømning ville have undgået problemet, men giver gode råd til at komme af med og forebygge mider og stank.
Annonce

Svendborg: Det har været stegende hedt de seneste uger. Varmen betyder solbadning og strandture, men der er også mindre heldige konsekvenser af de høje temperaturer: Mider og masser af dem.

Stinkende, noget nær levende skraldespande befængt med små hvide aflange mider er blevet et udbredt problem i sommervarmen, og det diskuteres vidt og bredt. Også i Svendborg.

I gruppen "Hjælp hinanden Svendborg" på Facebook har et opslag af Rebecca Marina Micalizio kastet 68 kommentarer af sig.

Hun efterlyser andre, der oplever problemer med ildelugtende skraldespande og tilhørende mider, og at dømme ud fra kommentarerne er hun langt fra alene med problemet.

Den debat, opslaget har affødt, går på forskellige forslag til at tackle problemet, samt gisninger om, hvorvidt det skyldes skraldeordningen med tømning hver anden uge i stedet for hver uge i sommermånederne, som det tidligere har været.

En af deltagerne i debatten, Sanne Rasmussen, mener, at problemet kan løses ved at strø salt ud, hvilket skulle tage livet af miderne.

Mille Christina Grønbech peger på fast rengøring af spanden, hver gang den er blevet tømt og i øvrigt jævnligt brug af klor som en løsning.

Flere andre mener at vide, at man bare kan binde ekstra stramme knuder på sine poser eller alternativt dobbeltpakke sit skrald. Sidstnævnte forslag møder ikke meget opbakning blandt andet på grund af det øgede plastikforbrug, det fører med sig.

Annonce

Tømning hver uge hjælper intet

En pointe, der går igen flere gange i diskussionen, er hyppigheden af skraldetømning. Tim Aabergs kommentar lyder som følgende:

- Forbandede lorte regel med kun tømning hver 14. dag. Det stinker af affald alle steder i villa kvarterer, skriver Tim Aaberg og høster fem likes af den svada.

Tanken om, at det skyldes, at skraldet står i 14 dage i en hedebølge, er Tim Aaberg ikke alene med. En anden debattør refererer til sommeren 2018, der bød på vanvittig høje temperaturer, hvor mider og klamme skraldespande også gik hånd i hånd. Den teori er flere med på, og at varmen spiller en stor rolle er heller ikke helt ved siden af skiven.


Man kan sprøjte mod miderne og så kan man forebygge med grundig rengøring, intet andet virker

Morten Kristensen, konsulent Chrisal Skadedyrsservice


Morten Kristensen er konsulent i Chrisal Skadedyrsservice, og han kan både bekræfte og aflive nogle af debatørernes teorier.

- Helt overordnet er det varmen, der er det store problem. Med de temperaturer, vi har i øjeblikket er det svært at undgå stinkende skraldespande, siger han.

- Det, man kan gøre selv er rengøring, rengøring og mere rengøring for at undgå mider. Og så er det en god ide at sikre sig, at der ikke er huller i poserne, for det er sådan problemet starter. Kødsaft kan sætte sig på spandens sider, så selv når spanden tømmes, kan den tiltrække mider og lugte fælt. Det kan løses med jævnlig afvaskning.

At stille skraldespandene i skygge i stedet for i solen har ikke den store effekt, påpeger Morten Kristensen, som heller ikke mener, at ugentlige tømninger er løsningen.

- Det vil slet ingen forskel gøre. Hvis der først er en kilde til næring som en dårligt lukket eller hullet pose vil være, dukker der mider op i løbet af få dage og at stille dem i skygge er det for varmt til alligevel. Man kan sprøjte mod miderne og så kan man forebygge med grundig rengøring, intet andet virker, siger Morten Kristensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bæredygtigt byggeri i Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Tiltalts brødre forsøgte at betale sig fra voldtægt: 16-årigt offer tilbudt op til 50.000 kroner for at trække anmeldelse tilbage

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce