Annonce
Danmark

Ugens supertip: Hvid mærkevare holder firestjernet niveau

2016 RoodebergKWV, Western Cape, Sydafrika Netto: 45 kroner (14 procent)Lys i glasset. Solbærblade og syrlig frugt i duften - lidt svedig. Rund i munden med græs, bitterhed, peber, en smule lime og syrlig fersken. Her er god balance mellem syre og let svulstig alkoholsødme, der har bitter frugt som bagstopper. Behagelig at drikke og en lille allrounder - den er anvendelig både som et glas for sig selv og til ikke for krydret mad. Med skruelåg. Fire stjerner.

Roodeberg er ikke bare en vin, det er en mærkevare. Meningen med vinen - hvad enten det er den hvide eller røde udgave - er, at den skal smage nogenlunde ens årgang efter årgang (og godt, naturligvis).

Forbrugeren, der (gen)kender vinen på reolen, skal kunne føle sig sikker på, at hun får en vin med hjem, der opfylder hendes forventninger.

Det kan lyde fantasiløst, men det er samme strategi, de store champagnehuse arbejder efter, når deres kældermestre år efter år forsøger at ramme samme stil i non vintage-champagnerne som eksempelvis "den gule enke".

For syv år siden anmeldte vi 2008-udgaven af den hvide Roodeberg, og vi beskrev det arbejde, som det store vinfirma KWV (Kooperatiewe Wijnbouwers Vereniging van Zuid Afrika) lægger i markedsføringen af Roodeberg-vinene.

Dengang citerede vi vinens bagetiket for, at Roodeberg var en vin, som havde "klaret tidens udfordringer" og fastholdt sin "legendariske arv og konsistens", samtidig med at den udviklede sig i tråd med "globale forbrugeres moderne livsstil".

Det står der såmænd stadig på bagetiketten, og vinen, som dengang blev bedømt til fire pæne stjerner, holder også stadig et pænt niveau, ikke mindst når pris og kvalitet holdes op mod hinanden.

2016-udgaven er blandet af seks druesorter: De bærende er sauvignon blanc (41 procent), chenin blanc (35 procent) og chardonnay (19 procent). De suppleres af tre procent semillon, en procent riesling og en procent verdelho. En del af chenin blanc- og chardonnay-druerne er blevet lagret på fade i fire måneder, men det er sauvignon blancen, som skinner tydeligt igennem i både duft og smag med solbærblade og en syrlig, svedig frugt.

Til 45 kroner får man meget - og brugbar - vin for pengene.

Næste fredag går vi i dybden med en af druerne i den hvide Roodeberg, når vi tester chenin blanc fra Frankrig og Sydafrika.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];