x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ugens indspark: Husk disse ord - også når epidemien er ovre

Eva Frellesvig, Faaborg Museum, har en opfordring til os alle i "Ugens Indspark". Privatfoto

”Det, du gør nu, gør en forskel”.

Sådan lyder en venligt opmuntrende kvindestemme jævnligt i radioen i disse dage. Herpå følger myndighedernes retningslinjer for, hvordan vi alle bedst bidrager til at mindske spredningen af coronavirussen mest muligt. Vi bliver indprentet, at vi alle har et ansvar, vi kan og skal varetage. Vores handlinger har en effekt, ikke bare for os selv, men for hele samfundet. En person, der ikke tager sig selv alvorligt som smittebærer, kan påvirke mange, og påvirkningen kan i sidste ende være fatal for andre. Pludselig bliver vi mindet om, at vi alle er forbundet, om vi vil det eller ej.

At der på så kort tid skulle indføres så vidtrækkende tiltag i vores hverdag her i landet, kunne de færreste nok have forestillet sig for 10 dage siden. Bliver der skudt over målet?

Storbritannien og Sverige har indtil videre valgt en mere afslappet strategi. Er der et element af hysterisk katastrofetænkning i de skrappe tiltag?

Det siger nogle, men der går uger eller måneder, før vi ved det.

Hvis man ser på den voldsomme situation med mange alvorligt syge på én gang, som har væltet det italienske hospitalsvæsen på meget kort tid, virker det bedre at gøre for meget end at gøre for lidt.

Og der er blevet gjort meget.

Mange af de aktiviteter, vi synes bidrager til vores livskvalitet, er sat i bero: Rejser, koncerter, fester, cafébesøg, fejring af livets højtider med venner og familie. At færdes på biblioteket, gå i skole og uddanne sig og udveksle tanker på uddannelsesinstitutioner, at lege sammen. Der er blevet vedtaget vidtrækkende lovgivning, der giver mulighed for at gribe ind i den enkeltes personlige frihed – det er noget, vi skal huske at drøfte, når krisen er forbi.

For nogle er konsekvenserne kedsomhed og ensomhed. For andre er de langt mere indgribende. På trods af, at der arbejdes intensivt i Folketinget på at etablere en vifte af hjælpepakker, der skal understøtte alle dem, der bliver ramt på deres indtægt og levegrundlag, vil der uden tvivl være mange, som bliver dybt påvirket alligevel.

Lige nu venter vi på, hvordan udviklingen bliver. Men vi tror og håber på, at inden længe vil alt være normalt igen. Det ser ud til, at der er ved at være ro på i Kina nu. Når vi kommer hen på den anden side af denne pandemi, så må man håbe på, at vi alle vil huske ordene: ”Det, du gør nu, gør en forskel”.

For selv om den forskel i særlig grad er til at forstå, når den omsættes til smitteveje og epidemiologiske spredningsmønstre, så er det jo altid rigtigt. Det gælder i vores almindelige hverdag, vores omgang med andre, vores forbrugsvalg, vores fælles ansvar for miljø og klimakrise. Lige nu koncentrerer vi os om det nære. Lad os håbe, når vi er kommet igennem den værste tid, at vi husker på, at vi alle er forbundet – det gælder her i landet, men det gælder også hele verden.

Eva Frellesvig

Bopæl: Faaborg

Stilling: Museumsinspektør på Faaborg Museum

Fritidsbeskæftigelser: Svømning og ture i det fri

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce