Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ugens indspark: Frivilligt arbejde er et udslidt begreb, lad os finde et nyt

Annonce

Jeg tror, vi i en by som Faaborg for lang tid siden har opdaget, at der ikke er nogen, der kommer og hjælper os med vores samfund.

Opgaven ligger i vores egne hænder, og vi kan ikke som andre steder blot sætte os ned og vente på at se, hvad byen kan gøre for os. Vi bliver nødt til at se på, hvad vi kan gøre for vores by.

Jeg blev inspireret til dette emne af en af byens erhvervsdrivende, Sofie Find, som på sin egen måde pointerede dette forleden i et opslag på de sociale medier og et læserbrev i avisen.

Der er store værdier gemt i det frivillige arbejde, både for byen og for os som borgere, det vil jeg komme tilbage til.

Men først vil jeg gerne komme med et forslag, nemlig at kalde det noget andet end frivilligt arbejde, for udtrykket er lidt slidt. Lad os kalde det Faaborg-supportere. For det at være frivillig er IKKE at gøre noget gratis. At være frivillig er at give det mest værdifulde, man har, nemlig tid og engagement - noget, der ikke kan købes for penge.

Der er brug for Faaborg-supportere overalt inden for sport og kultur samt engagement i mennesker, der har brug for en hånd.

Nu vil læseren måske indvende, at der jo allerede er mange Faaborg-supportere i byen, og det er jo sandt. Men der er endnu flere borgere, som ikke har fundet vej ind i den del af bylivet. Og jeg tror, at det for manges vedkommende skyldes, at det kan være svært at se, hvor man skal starte.

Hvis vi skal videre med projekt Faaborg-supportere, skal vi have hjælp fra kommunen. For der er brug for et opslagsværk, hvor alle organisationer, der kan bruge hjælp fra Faaborg-supportere, er anført. Et dagligt opdateret borgerrettet idékatalog, hvor man kan lede efter lige præcis den type organisation, som man ønsker at gå ind i som Faaborg-supporter, og se hvilke typer opgaver, der er ledige.

Det kan være en time om ugen, det kan også være en time om dagen.

Og nu tilbage til, hvad dette kan gøre for borgeren og byen. Det er videnskabeligt bevist, at ældre borgere som engagerer sig i frivillighed, klarer sig langt bedre helbredsmæssigt end borgere, der ikke engagerer sig.

Det er godt for alle, især i en by som Faaborg, hvor der er mange ældre og store omkostninger til hjælp. Men det kan også betyde utrolig meget for vores bys udvikling, at alle lægger timer som Faaborg-supportere. Vi kan holde mere åbent i vores kultursteder, skabe mere sport i vores sportsforeninger og mere glæde og tryghed hos dem, der måske forbigående har brug for vi andres hjælp. Det skulle ikke undre mig, om en stor satsning på Faaborg-supportere kan give lige så meget velstandsfremgang til byen, som en bro til Als kan klare.

Jeg foreslår derfor, at det rejses politisk, at vores bys frivillighedskultur beskrives, og at der igangsættes et idé-katalog til Faaborg-supportere, som de næste mange år kan være udgangspunktet for, hvor vi skal gå hen som borgere, når vi ønsker at give en hånd med for vores by og samfund. Og at dette arbejde sidenhen kan udbredes til hele kommunen.

- Det skulle ikke undre mig, om en stor satsning på Faaborg-supportere kan give lige så meget velstandsfremgang til byen, som en bro til Als kan klare, skriver Lars Kensmark i denne klumme. Arkivfoto: Kim Rune

Lars Kensmark

Bopæl: Teglværksvej, Faaborg.

Beskæftigelse: Praktiserende læge og medejer af Lægerne i Holkegade.

Engageret i andet: Formand for Helios Film- og Kulturhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Fødselarens fine gæst tog regn og blæst med humør - kronprinsessen fik hilst på broen til lands og til vands

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce