Annonce
Indland

Ugens bagkant: Med lov skal land bygges

Den igangværende sag med endeløse samråd om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs ulovlige instruks om at adskille unge asylsøgerægtepar er på mange måder et præcist billede på dansk politik anno 2017. Og det er ikke et rart billede, desværre.

Måske primært fordi den i sin kerne nok handler om ulovlig administration, som alle naturligvis er enige om ikke er i orden, men den politiske debat om sagen handler på ingen måde om kernen. Snarere om at skubbe sagen væk fra kernen og over mod alt andet end det egentlige. Politik er nemlig politik. Der er som bekendt ingen facitlister, og der gives tilsyneladende ubegrænset frihed til at negligere både sagens kerne og fakta. Det handler om at vinde, og derfor ikke om at få eller have ret.

Fakta er i lav kurs, især hvis man kan få det hele til at handle om noget andet, helst bare et spørgsmål om den ene fløj mod den anden, og så er fakta jo ligegyldige. Hvis man har flertallet på sin side, behøver man ikke også have sandheden med sig.

Det er næppe nyt, det er bare blevet så meget mere synligt for alle og enhver, og det er lige præcis den slags, som politikerlede er gjort af.

Helt rene er ingen. For mens Inger Støjberg (V) helt bevidst og uden overhovedet at lade sig mærke med det knokler på med skiftende forklaringer og evindelig insisteren på, at dette ikke handler om en ulovlig instruks, men om at sikre unge piger fra at være undertrykt i ægteskaber med ældre mænd, så står modstanderne klar med konstante forsøg på alene at mistænkeliggøre enhver forklaring og ethvert svar, der måtte komme.

Resultatet er, at sagen reelt skaber to forskellige verdensopfattelser. En verden, hvori Inger Støjberg er en rendyrket skurk, der overtræder lovgivningen efter forgodtbefindende og i øvrigt er ligeglad med både loven og Folketinget. En anden, hvori Inger Støjberg er en sand frihedskæmper, der egenhændigt tager affære mod islamistisk kvindeundertrykkelse i en verden, hvor alle andre er faldet på knæ for utidssvarende konventioner og en verdensreligion, der vil overtage vores verden.

Så kan man holde med den ene eller den anden verden, som var det fodboldklubber, man bakkede op. Ingen har helt ret, men det er også ligegyldigt. Samlet set er det en verden af verdener, hvor vi alle har accepteret, at fakta ingen rolle spiler. At der er lige præcis den sandhed, som man selv finder sig bedst til rette i, som gælder. Hvor autoriteter ikke bygges på viden og fakta, men på holdninger og meninger. På evnen til at få flest følgere.

En verden, hvor lovgivning er noget, der kan bøjes, og hvor ellers autoritative afgørelser fra myndigheder som ombudsmænd, domstole og lignende altid er til diskussion, især hvis man kan opfinde en mulig sprække at anfægte. En sprække, som ikke engang behøver være der. Men siger man, at den er der, eller at der muligvis er en, så er den etableret i det faktatomme univers.

Det er ikke bare Donald Trump, Vladimir Putin og præsident Erdogan i Tyrkiet, der bruger miskreditering af modstandere uden fast grund i virkeligheden som argumentation. Det sker allevegne, hele tiden. Også her hos os. Og på begge - alle -sider.

Hvis skyld er det? Ja, det nemme er jo at skyde skylden på magthaverne selv hver gang. Men det er desværre for nemt. Magten skifter jo trods alt indimellem, og ingen har meget at lade andre høre. Spin og diverse mere eller mindre elegante forsøg på at tale uden om og på at afspore den offentlige samtale fra det egentlige, er ikke engang kontroversielt længere. Det er omtrent accepteret, i hvert fald hvis vi er enige med dem, der gør det.

Som nu i sagen om Inger Støjbergs ageren. Ombudsmanden har fastslået, at det var ulovligt, men flertallet mener, at det var en god ulovlighed, altså koster det ingenting, ikke engang en næse eller en påtale til ministeren. I frustration indkalder oppositionen til det ene ufrugtbare samråd efter det andet, hvor kløfterne blot graves dybere. Den ene side taler sagens omfang ned, den anden taler den op. Begge sider bidrager til forvrængning af proportionerne. Og måske er det lige præcis det, som vi ikke skal finde os i. At den politiske og offentlige samtale køres af sporet. Det går jo ikke, og kernen svæver fra os, som et rumskib, der slås ud af kurs i det ydre rum og fortaber sig i intetheden.

Så tilbage til kernen. Bare for en kort stund. Der er handlet ulovligt i Inger Støjbergs ministerium. Det har hun ansvaret for, og selvfølgelig bør hun tage det. Skal hun så gå af?

Historien viser forskellige eksempler. Der er ministre, der har forladt deres poster på baggrund af mindre. Som Christian Friis Bach (R), der i 2013 forlod posten som udviklingsminister alene på baggrund af mistanken om, at noget var galt i ministeriets ageren i den såkaldte GGGI-sag, hvor der var betalt for dyre rejser for daværende GGGI-formand Lars Løkke Rasmussen (V). Eller daværende kulturminister Uffe Elbæk (da R, nu AL), hvis moral i 2012 blev anfægtet i forbindelse med beskyldninger om, at han bevidst havde begunstiget sin mands arbejdsplads, AFUK, med ministerielle arrangementer. Beskyldninger, der senere faldt til jorden.

Der er sager, hvor ministre har kæmpet for deres liv og tabt: Birthe Rønn Hornbech (V), der blev fyret af sin chef, Lars Løkke, i 2011. Eva Kjer Hansen (V), der røg ud sidste år, ligesom Carl Holst (V), eller Morten Bødskov (S) i Helle Thorning-Schmidts regeringstid. De prøvede at holde fast, men røg ud. Andre har været i stormvejr og er blevet. Spørgsmålet er vel, om der nogensinde har været en minister, der ikke har været i stormvejr. Og det er selvfølgelig ikke meningsmålinger eller medier, der skal afgøre, om de kan blive siddende. Men ministeren selv, statsministeren og det parlamentariske grundlag. Beslutningen skal forklares tydeligt. Et lovbrud er aldrig en lille sag.

Det er kernen: Der er handlet ulovligt, Støjberg har endda erkendt det, om end hun - og ikke mindst hendes spindoktor - gør alt, hvad de kan for at legitimere, at lovbruddet tjente et større formål. Og altså var godt. Det er både uværdigt og forkert. Et lovbrud er et lovbrud, og som det også hedder i første sætning i Jyske Lov fra 1241: Med lov skal land bygges.

Man kunne tilføje, at med lovbrud skal land undergraves. Præcis dette bør en minister og en regering holde sig for øje. Jo mere magt, man har, jo mere vidtrækkende er et lovbrud. Det hedder vist ministeransvar.

Der er handlet ulovligt, Støjberg har endda erkendt det, om end hun - og ikke mindst hendes spindoktor - gør alt, hvad de kan for at legitimere, at lovbruddet tjente et større formål. Og altså var godt. Det er både uværdigt og forkert.

Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg har fredag den 23. juni 2017 kaldt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i åbent samråd om beslutningen undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år. Det er andet samråd om samme sag og det første samråd 1. juni varede hele fem timer.. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce