Annonce
Indland

Stormvejr væltede træer og gavlmur: Mere rusk og forhøjet vandstand i vente

Efter søndagens voldsomme blæsevejr forventer DMI op til 3,5 meter forhøjet vandstand ved Vadehavet mandag, hvor blæsten fortsat har godt fat.

Søndagens kraftige blæsevejr i Danmark og andre nordeuropæiske lande er mandag morgen løjet noget af, men de kommende dage byder også på masser af rusk.

Dagtemperaturerne vil stabilt ligge omkring fem-seks grader. Om natten mellem nul og tre grader.

Det siger Dan Nilsvall, vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Blæsten bliver ikke ligeså kraftig som tilfældet var søndag, men mandag vil vinden stadig være frisk med kuling fra sydvest. Ved den jyske vestkyst med vindstød op til stormstyrke, siger han.

Den kraftige vind fra sydvest og vest vil få vandstanden til at stige.

- Ved Vadehavet vil den forhøjede vandstand toppe ved 15-tiden mandag med mellem 3,0 og 3,5 meter over det normale niveau. Ved den centrale del af vestkysten og ud til Skagerrak vil vandstanden også stige, men ikke helt så voldsomt, siger Dan Nilsvall.

Også i Limfjorden vil vandet stå højt.

- Det kan blive en længere periode med forhøjet vandstand i Limfjorden, som først aftager sent onsdag eller natten til torsdag.

Tirsdag og onsdag kan det også anbefales at have et solidt greb om cykelstyret eller rattet. Begge dage bliver mere end normalt vindfyldte.

Natten til torsdag begynder vinden at aftage, men allerede torsdag kommer der nye perioder med blæst. Det skyldes et nyt lavtryk, der nærmer sig fra vest.

Sne og hård frost er der fortsat ikke optræk til, men i nattetimerne denne uge kan der lokalt være glatte veje.

- Ved vestvendte kyster er faren ikke så stor, men jo længere ind i landet du kommer, jo større er risikoen. Men det er kun om natten eller i de tidligere morgentimer, siger Dan Nilsvall.

Annonce

 Væltede træer - og campingvogn  

Søndagens kraftige blæsevejr gav væltede træer landet over, og flere færgeafgange blev aflyst. Samsøfærgen måtte vende om, da der var for kraftig strøm til, at den kunne sejle ind i Hou Havn søndag ved middagstid.

I Holstebro fik vinden en del af en gavlmur til at vælte. Huset var ubeboet, og ingen personer kom til skade.

Under stormvejret måtte politiet gå ud at advare folk mod at opholde sig på moler og høfder. Advarslen kom på bagkant af en dramatisk hændelse, hvor en 41-årig kvinde og hendes otteårige søn søndag klokken 12.10 blev skyllet i havet af en bølge, da de var på molen ved Nørre Vorupør.

- Redningsfolkene sprang selv i havet fra molen og reddede de to, efter at de var skyllet i havet, skriver Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter.

En af redningsfolkene måtte på sygehuset med en skade efter redningsaktionen.

På Lillebæltsbroen væltede en campingvogn omkuld, som man kan se på videoen nedenfor.

En kvinde og hendes otte-årige barn blev reddet i land, efter de søndag blev skyllet af molen ved Nørre Vorupør. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
En kvinde og hendes otte-årige barn blev reddet i land, efter de søndag blev skyllet af molen ved Nørre Vorupør. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Turister strider sig igennem blæsten på Rømø søndag den 9. februar 2020. Her Bjørn (th) fra Vanløse.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce