Annonce
Kultur

Ufoer i Odense og Haderslev, spøgelseslys i Aarhus og mænd, der varsler død i Bovbjerg

Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff tager os med rundt i landet med bogen "Det okkulte Danmark". Foto: Vibeke Volder

Nogle historier er lange, andre korte. For nogen er det overtro, for andre virkelighed. Her er et lille udpluk fra "Det okkulte Danmark".

1. Fyn og øerne

På Fyn og øerne finder man blandt andet ildkugler, kirkelam, skattegange, et uudsletteligt fingeraftryk og haltende spøgelser. På Broholm Slot endda et velklædt spøgelse, der ligner James Bond, og som man kan være heldig at få et glimt af i en tom vinduesramme, når man sidder udendørs ved slottes restaurant.

Ved Langesø Slot kan man opleve en tidligere slotsfrue, der hver nat kører gennem Langesø i en spøgelseskaret med heste med lysende øjne og flammer som tunger. Netop Langesø kalder Bo Bomuld for et "okkult hotspot".

2. Odense

Her kan man blandt andet opleve ekstraordinære rumskibe over byens lyskryds. På baggrund af de mange historier og fortællinger om ufo'er, siger Bo Bomuld:

- Det er kommet bag på mig, hvor stor en chance, man egentlig har, for at opleve en ufo i centrum af Odense. Jeg vil tro, at Odense er den by i landet, det er mest sandsynligt at se en ufo i, hvis man opholder sig i bymidten.

I Odense kan man også høre en lille piges dødsskrig, der hænger i luften ved Klosterbakken, og ved Odense Slot er der morderiske genfærd.

3. Sydjylland

Her finder vi et mystisk kranium på Egtved Præstegård, historien om Kai Lykke, der mistede sit hoved og stadig jager det, et skæbneur, der forudsagde en hel families død, spøgelsessoldater fra 1864 og en politimand, der i 1970'erne blev passet op af en ufo to gange med tre års mellemrum nær Haderslev. Det viste sig, at politimanden ikke havde været alene om sin oplevelse, og det hele kom i alverdens aviser.

4. Midt- og Vestjylland

I Mørke går mærkelige, sorte dyr omkring, en hovedløs mand huserer ved Nimtofte Præstegård, der er grå tåger i skovene syd for Grenå, det spøger i Horsens Statsfængsel, og Endelave har sit eget uhyre.

Og i Randers ved Årslev Enge fik vi for 400 år siden Danmarks første ufo-observation af tredje grad. Cirka 20 lokale mænd så på marken en række sorte mænd, der var høje og tykke og med længere hals og hoved end almindelige mennesker. To af dem var røde og tyndere, og en var klædt i en hvid kjole. De fremmede så ud, som om de sloges.

- Historien om de mærkelige "ufonauter" på Årslev Enge er en af mine absolutte favoritter blandt landets mange, mærkelige fortællinger. Det er også et godt eksempel på et område, der op til vore dage emmer af særheder, siger Bo Bomuld.

5. Aarhus

Aarhus Teater har sin egen hvide dame, og under Store Torv er der hemmelige gange og uhumske fangehuller. Der er poltergejster i Ny Munkegade, helbredende kilder i landskabet, en sort hund med lysende øjne ved Moesgaard Strand, på Fredensvang er der afdøde krigere, der forårsagede flere skader på AGF-spillere, og så er der det uforklarlige spøgelseslys på Hotel Royals værelse 318. Her vækkes gæster om natten af en pludselig søjle af lys midt i det ellers mørke rum.

- Ikke alene er Royal-fortællingen et godt eksempel på et hotelspøgelse, den er også et godt eksempel på en nutidig fortælling, som blandt andre en rejsende sælger har siddet og fortalt mig, hvor jeg har fået gåsehud, fortæller Bo Bomuld.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce