Annonce
Indland

Uffe Elbæk: Det gik galt allerede på andet ministermøde!

Uffe Elbæk er blevet 63 år, men har stadig svært ved at sidde stille. Både på Christiansborg og til vælgermøder rundt om i landet. Arkivfoto: Robert Wengler/Scanpix

-Det er sjovt det her. Jeg bliver helt grebet. Kan du ikke mærke det? Nu er der valgkamp!

Han nærmest råber det sidste ord, mens han vender sig mod mig med hænderne knyttet i et lille "yes!". Han kan ikke helt sidde stille. Uffe Elbæk. Alternativets leder og stifter.

Vi sidder nede i hjørnet foran scenen på spillestedet Harders i Svendborg, på scenen står Rapkæft med mundrette rim som "Mr. Boose, vodka og juice" og med byrådskandidat Søren Lund på bas og Alternativets lokale forperson, som det hedder på Alternativ'sk, Erik Stent på sensisizer.

Svendborg er næsten midtvejs i Elbæks Danmarks-turne. Han startede i Thisted, dagen før var han i Nyborg, dagen efter skulle han til Langeland. I morgen er han i Hillerød. Nu er han her i Svendborg,,,, og før han og kandidaterne tager over med politisk snak, skal bandet have et par ord med på vejen:

-"Whau"! Tænk, hvis politik kunne åbne hjerter på samme måde, som musik kan.

- Hvis ikke jeg havde været nødt til at stoppe, var jeg blevet den mest interessante kulturminister ever!

Uffe Elbæk: Der var rigtigt mange andre end mig, der var "fed up" med den måde, Christiansborg fungerer på. Og jeg oplever folk, der siger: "Gud, I har genskabt håbet om, hvad politik kan være". Arkivfoto: Asger Ladefoged/Scanpix

Hverdag i partitoppen

Så er stemningen slået an i partiet, der dansede til "Love is in the Air" på sit første årsmøde og bragede ind i Folketinget i 2015 med en helt ny og uprøvet folketingsgruppe. I dag er Alternativet et etableret parti og udover en fantastisk meningsmåling i København har kommunalvalgkampen også budt på historier om interne stridigheder. Magtkampe. Som i et helt almindeligt parti. Hvor nogle medlemmer har fået nok at det, de opfatter som topstyring fra Christiansborg.

Det er blevet hverdag i partitoppen, hvor Uffe Elbæk residerer uantastet. Så længe han vil. Og det har han for længst sat udløbsdato på: Han går midt i næste valgperiode.

Men det er langt ude i fremtiden denne aften i Svendborg. Han har lige spist middag med kandidaterne til by- og regionsråd, hvor de talte om den usikkerhed, man har som helt ny politiker. Der aldrig har prøvet det før. Som har masser af holdninger, men går i baglås ved tanken om at skulle udtrykket dem i tyve rappe sekunder på tv.

Det er længe siden, 63-årige og tidligere minister og Kaospilot-stifter Uffe Elbæk var dér.

Det, hans fortid, talte han og jeg om for et par måneder siden, hvor vi sad på balkonen udenfor Alternativets kontorer på Christiansborg. Det var i slutningen af august, det var dengang, solen var begyndt at skinne. Alternativet var på vej ind i sit andet år som folketingsparti, og der var lige rokeret rundt i gruppen, som havde fået ny gruppeformand og ny politisk ordfører. Der blev mumlet om paladsrevolution på Christiansborg, men ingen fra Alternativet ville skrive under på den udlægning.

Annonce

Ingen enmandshær

-Min ambition er, at når vi kommer frem til valget, forstår folk, at vi er et talentfuld hold med tydelige profiler, og at det ikke er en enmandshær, der hedder Uffe Elbæk. Sådan var det i 2015, fordi jeg var den eneste, folk havde ansigt på, men sådan er det ikke længere, sagde Uffe Elbæk.

-I et "almindeligt" parti ville det blive opfattet som en degradering af gå fra politisk ordfører til klima-ordfører, som det er sket for Rasmus Nordqvist?

-Sådan oplever vi det ikke. Og prøv at huske, hvad jeg sagde for et par år siden: At jeg ville trække mig en meter bagud, og at vi dengang ville køre Rasmus og Josefine Fock frem. Når de så var klar, ville vi rykke de næste to frem. Det har vi så gjort.

Dengang i august talte vi også om næste folketingsvalg. Et yndet emne på Christiansborg. Næppe er det ene valg overstået, før vi taler om det næste. Og vi talte om den røde blok og blokpolitikken, som måske, måske ikke er i opløsning. Det var dengang, Socialdemokratiet igen var begyndt at holde møder med de fire partier, der skal støtte en eventuel kommende S-ledet regering, heriblandt Alternativet, selvom de slår sig i tøjret og ikke vil defineres ind i blokken. Men vil stå som sin egen grønne blok. Og så alligevel er med i den røde.

-Det er jo ingen hemmelighed, at vi gerne så, at Socialdemokratiet var noget mere ambitiøse i forhold til fælles tænkning med de partier, der skal støtte dem, hvis de skal danne regering. Til gengæld kan vi se, at de bruger meget tid på at opbygge en tæt dialog med DF. Det gør, at vi, Enhedslisten og Radikale mødes og taler om, hvor konkrete vi skal være i forhold til vores ønsker et eventuelt kommende regeringsgrundlag.

-Der er jo tradition for, at det går ret hurtigt med at danne regering her til lands, men sådan er jo ikke i andre lande. Og vi er da begyndt at indstille os på, at det bliver en længere proces end de 14 dage. Enten denne eller efter næste valg igen.

-Men kan sådan en lang periode ikke ende med, at man hører, hvad I siger og så er det alligevel Mette Frederiksen, der bliver statsminister?

-Jo, jo, men vi tillader os ikke at træffe en konklusion her og nu. Fordi vi vil diskutere politik.

-Og selvom det er hypotetisk lige nu, er det altså interessant, at da vi diskuterede det her i gruppen, var alle sikre på, at vi ville være klar til at vælte en S-ledet regering, hvis vi ikke kunne stå inde for politikken. Vel vidende at det så ville betyde en borgerlig regering i stedet.

- Det var interessant for mig, for vi havde ikke diskuteret det før, men ingen var i tvivl.

Annonce

Ligeglad med Henrik Sass

Alternativets måde at bedrive politik giver stadig en del hovedrysten i den mere etablerede del af det politiske system.

-Hvordan får I sådan som Henrik Sass Larsen, (S), og politisk kommentator Hans Engell til at forstå, hvad I er for nogen? spurgte jeg Uffe Elbæk om den dag på terrassen og svaret faldt prompte:

-Henrik Sass er jeg fuldstændig ligeglad med. Jeg bruger ikke et sekund på at overbevise ham om noget som helst. Det tror jeg heller ikke, at han gider, at jeg gør.

-Hans Engell derimod har været hernede og drikke kaffe og jeg tror egentlig ikke, at han har så svært ved at forstå, hvad vi har gang i, sagde Uffe Elbæk og tilføjede det, der tydeligvis er vigtigere for ham:

-Over 70 procent af vores medlemmer er folk, der aldrig før har været medlemmer af et politisk parti. Og vi har en stor variation på køn, alder og geografisk spredning. Der, hvor vi har en udfordring er blandt folk med anden etnisk baggrund end dansk. Her prøver vi at række hånden ud.

-Der var rigtigt mange andre end mig, der var "fed up" med den måde, Christiansborg fungerer på. Og jeg oplever folk, der siger: "Gud, I har genskabt håbet om, hvad politik kan være".

-For mig er klimaforandringer det aller-aller-vigtigste. Overhovedet.

-Det frustrerer mig herinde. Vi bruger så meget tid på at tale om noget, som i mine øjne er ret begrænset, mens verden er ved at gå amok. Det er som at stå og se en bygning brænde og når man siger det, at den brænder, siger folk bare: Nej, nej, det er et stearinlys.

-Nogle dage, hvor jeg står nede i folketingssalen, tænker jeg: Burde jeg egentlig ikke være ude på gaden som aktivist?

Annonce

Fra fornavne til ministertitler

-Hvad er det egentlig, du kan, Uffe? Du var ikke særlig succesrig som kulturminister, du har forladt et etableret parti og skabt et nyt, der giver folk håb. Hvad er det, du kan?

-Det synes jeg andre må sige noget om. Det har jeg faktisk ikke lyst til, sagde han. Lidt beskedent.

Det holdt dog ikke længe:

-Men hvis ikke jeg havde været nødt til at stoppe, var jeg blevet den mest interessante kulturminister ever!

Det blev han så ikke, for han gik efter nepotisme-sagen. Hvor han blev anklaget for at have lagt ministerielle arrangementer på det sted, hvor hans mand arbejder. Rigsrevisionen frikendte ham senere, men da var regeringen fortid for Uffe Elbæk. Det var den måske allerede efter andet ministermøde tilbage i 2011.

-Vælgerne var så klar til noget andet dengang. Efter ti år med VKO. Det var derfor, jeg stillede op, nu skulle vi andet.

-Og så blev det til noget helt andet. Forklaringen kan være, at vi overtog en dårlig økonomi, men for mig startede forfaldet allerede på det andet ministermøde.

-På det første møde var vi glade. Vi sad der, 21 ministre rundt om bordet og talte med hinanden. Hvad siger du, Villy, og hvad siger du, Mette?

-Ved det næste møde - eller måske det tredje - fik vi at vide, at vi ikke længere skulle tiltale hinanden ved fornavn, men med ministertitel. Og både fornavn og efternavn!

-Var det Helle Thorning-Schmidt, (S), der forlangte det?

-Ja. Og der sad kun os inde i det lokale! Da kunne jeg mærke, at nu blev det business as usual.

Annonce

Lyt til de unge!

Og så er vi tilbage i Svendborg. Og i nutiden. Og i kommunalvalgkampen. Et valg, hvor Alternativet måske får sin første borgmesterpost i København og dermed kommer til at tage del i det politiske ansvar, partiet ikke er en del af på Christiansborg.

På scenen i Svendborg er det Uffe Elbæk, der styrer. Det falder ham helt naturligt og efter at have rost Svendborg for at være et helt særligt sted, taler han først med kandidaterne om, hvad de har på hjerte. Hvorfor de er gået ind i politik. Hvor Birgitte Millung, regionskandidaten, taler om mental sundhed og hvor Elbæk retorisk spørger, om han egentlig er mentalt sund. De taler om det uperfekte menneske, der tager fejl. De taler om behovet for mere kultur. Om stress. Om mennesker, der bliver syge bare ved at være mennesker. Om kontanthjælpsloft. Og om at slippe for at tale om rød og blå blok, men i stedet tale visioner og bruge mange ord på det.

Pludselig siger Elbæk:

-Jeg erklærer hermed dette rum for eksperimenterende zone.

Og så dirigerer han ellers rundt med publikum, som skal sætte sig sammen. Gå i grupper. Og i løbet af fem-ti minutter give deres råd til de formodentlig kommende by- og regionsrødder. Det er den lokale MF'er, Nikolaj Amstrup, der går med mikrofonen, og ham dirigerer Elbæk også rundt med.

-Du peger bare på nogen og siger, at de skal sige noget, lyder det fra Uffe Elbæk og så slår han sig selv på låret oppe på scenen og smiler, næsten lykkeligt, over sig nye påfund med at inddrage publikum.

-Jeg er en gammel cirkushest, siger han, mens folk skramler med stolene.

Og så kommer de gode råd ellers til de meget nye kandidater. De skal stå fast på deres holdninger, selvom embedsmændene siger noget andet. Det råd kommer fra en lokal embedsmand. De skal lytte til de unge. De skal bygge videre på Svendborgs gamle hippie-traditioner. De skal tage sig den tid, det tager.

Kandidaterne takker for de gode råd og Uffe Elbæk får de sidste ord:

-Det er tid at runde af for i aften. Det var vigtigt at mærke jer, siger han til publikum inden kandidaterne får de sidste ord med på vejen. At de har stillet sig til rådighed, næste skridt er at finde ud af, hvad de skal bruge det til og hvordan. Hvis vælgerne vil.

-Det er der ingen uddannelse til, siger Uffe Elbæk.

Og går ned fra scenen. Endnu en dag er slut.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Navne

Fynske dødsfald

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Annonce