Annonce
Fyn

Uenighed om straffen: Anklager og forsvarer milevidt fra hinanden i sag om sexovergreb på dement kvinde

En 42-årig mand blev tirsdag dømt for seksuel udnyttelse af en dement, 91-årig kvinde på et plejehjem i Odense. Han må dog vente på sin straf, fordi der er tvivl om hans mentale tilstand. Ender det med almindelig fængselsstraf, er der stor uenighed mellem anklager og forsvarer om straffens længde. Foto: Michael Bager
Der blev tirsdag sat et halvt punktum i sagen om en 42-årig mands seksuelle overgreb på en 91-årig dement plejehjemsbeboer i Odense. Manden blev fundet skyldig, men straffen blev ikke fastsat. Og her var der stor uenighed mellem sagens parter.
Annonce

Selvom en 42-årig mand tirsdag blev fundet skyldig i at have udnyttet en 91-årig kvindes demens til at have sex med hende flere gange på et odenseansk plejehjem, må han vente på sin straf.

Undervejs i sagen fortalte manden ud af det blå, at han havde hørt stemmer og stadig gjorde det indimellem. Til stor overraskelse for domsmandsretten, anklageren og endda mandens forsvarer.

Retten måtte tage hensyn til den dømte, som nu skal deltage i en personundersøgelse, hvor der stilles en lang række spørgsmål til hans personlige forhold, og måske også en mentalundersøgelse, hvor en psykiater kan fastslå, om manden eksempelvis lider af skizofreni.

Er det tilfældet, vil han med al sandsynlighed blive idømt en anden sanktion end fængselsstraf i form af en dom til psykiatrisk behandling - eventuelt med tvungen indlæggelse på en psykiatrisk afdeling.

Annonce

Lang ventetid

På grund af den uventede udvikling i sagen, tog retten tirsdag kun stilling til, om manden var skyldig eller ej. Straffen blev udskudt til et andet retsmøde.

Alligevel kom anklager og forsvarer ind på, hvad de anser for en rimelig straf, hvis manden viser sig at være egnet til almindelig afsoning i et fængsel.

For ifølge anklager Maria Blomsterberg kunne der være omkring et halvt års ventetid på en mentalundersøgelse, og derfor mente forsvarer Andreas Bruun ikke, det var rimeligt, at manden fortsat skulle sidde varetægtsfængslet.

Den 42-årige har siddet fængslet siden starten af juli, og fordi forsvareren talte for en fængselsstraf på højst seks måneder, mente han, det var ude af proportioner at beholde ham i varetægtsfængsling.

- Hvis han fik en straf på seks måneder, ville han have udstået straffen med varetægtsfængsling i fire måneder, sagde forsvareren med henvisning til, at man normalt kan blive prøveløsladt, når man har afsonet to tredjedele af straffen.

Anklageren afslørede, at hun havde forventet at gå efter en fængselsstraf på halvandet til to år. Hun var opsat på, at han fortsat skulle være varetægtsfængslet.

- Med den bevisførelse og skyldskendelse, vi har haft i dag, vil det stride mod retsfølelsen, hvis man kan møde ham på gaden, argumenterede Maria Blomsterberg.

Annonce

Løsladt af retten

Retten var dog enig med forsvareren og besluttede at sætte den dømte på fri fod indtil hans mentale tilstand er afklaret.

- Løsladelsen sker ud fra et proportionalitetshensyn, forklarede retsformand N. Feilberg Jørgensen.

Den 42-årige blev fundet skyldig i tre gange at have udnyttet den demente kvindes tilstand til at skaffe sig samleje med hende, ligesom han to gange udnyttede den 91-åriges demens til at få oralsex. Han nægtede sig under sagen skyldig og forklarede, at der var tale om et gensidigt kærlighedsforhold.

Den 91-åriges bistandsadvokat kræver på vegne af kvinden 70.000 kroner i erstatning fra den 42-årig mand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hold fast om krisehåndtaget

Annonce