Annonce
Assens

Uenighed om havmøllepark: Venstre-vinde raser over Lillebælt

Assens borgmester Søren Steen Andersen, Assens, er urokkelig, når det gælder om at beskytte Vestfyns herlighedsværdier mod en havvindpark i Lillebælt.Foto: Timo Battefeld

De politiske vande deler helt og aldeles, når snakken går på en vindpark i Lillebælt, hvor Assens' Venstre-borgmester er strikt imod, mens Venstre i Sønderborg synes, det er en rigtig god ide.

FYN/ALS: - Jeg har ikke ændret syn på havmøllepark Lillebælt Syd. Den forurener landskabet og roen og naturen set fra Vestfyn. Det ændrer ingen miljøundersøgelse på. En havmøllepark vil dominere udsynet over vandet med bevægelse og lys, uanset hvordan man ser på det.

- Der er en stor folkelig modstand mod havmølleparken her i Assens Kommune, og den synes jeg, man skal tage alvorligt, siger Assens' Venstre-borgmester, Søren Steen Andersen, der vil kæmpe imod vindmølleparken til det sidste.

En miljøundersøgelse præsenteres på Als og Fyn den kommende uge, og her mener Assens' borgmester, vindmøllefortalerne vil få kam til deres hår i Torø Huse og på Helnæs næste tirsdag.

- Der er en grund til, landspolitikerne har vedtaget, havvindmøller skal 12-15 kilometer ud på havet. Hvorfor ikke købe sig ind i en havvindpark placeret det rigtige sted frem for at ødelægge Lillebælt med havmøller.

- Sønderborg har et brevpapir med logoet udsigt i verdensklasse. Det synspunkt deler vi ikke. Man bør også have respekt for borgere i andre kommuner og ikke bare for egne borgere. Sønderborg gør os en bjørnetjeneste ved at placere havvindmøllerne i deres egen baghave og lukke øjnene for, det er i andres forhave.

- Jeg kan ikke udelukke, jeg tager en tur til København for at give vores besyv med på Christiansborg, siger Søren Steen Andersen.

Annonce

Modvind

Sønderborg kommune vil opføre en havvindpark Lillebælt syd med 40 fire megawatt vindmøller eller 20 otte megawatt vindmøller i Lillebælt fire kilometer fra Als og Fyn som et led i sine Project Zero målsætninger om CO2 neutralitet i 2029. På Vestfyn er modstanden massiv med Assens borgmester Søren Steen Andersen, Venstre, som en af bannerførerne. De mener, roen, freden, udsynet og det at kunne kigge ind i mørket er et overordentlig vigtig del af det at trække turister til Vestfyn, og at det et af de få steder i landet, hvor man fortsat kan få ro til øre, sind og syn. Ikke mindst på Helnæs er der modstand mod møllerne, som kommer til at ligge lige uden for Helnæs Fyr, hvor der i øjeblikket er frit udsyn over vandet. Miljørapporten har ikke fundet de store betænkeligheder ved havvindparken, som Sønderborg kommune har fået grønt lys til at foretage forundersøgelser af med henblik på at opføre den i 2021/2022. Mandag tirsdag i næste uge præsenteres forundersøgelserne foretaget af COWI på Als og på Fyn og Helnæs.

Her skal ikke være større vindmøller end den i baggrunden, hvis det står til Assens borgmester Søren Steen Andersen, Venstre.Foto: Timo Battefeld

Venstre vind fra vest

- Det er helt omkostningsfrit for Assens og fynske politikere at være imod et vindmølleprojekt i Lillebælt. De har ikke investeret noget i vindparken og ønsker at tækkes deres vælgere. Det er lokalpolitik i syvende potens.

- Se nu på forundersøgelsen og møllernes virkning. Vi er ikke enige i udsagnet om, havmøller kun bør opstilles på havet. De fremstiller møllerne som sorte og forholder sig ikke til de fakta, der er lagt frem. Vi glæder os til at mødes med politikere fra Fyn og forhåbentlig forklare projektet. Venstre i Sønderborg tager det 100 procent alvorligt, når vi bekender os til Project Zero målsætninger om CO2 neutralitet i 2029, siger politisk ordfører i Sønderborg Peter Hansen.

Formanden for Venstre i Assens har skrevet til partifællerne i Sønderborg, der dog står ved en vindpark med 20-40 møller i Lillebælt. 13. december er der møde i Assens mellem politikere fra Fyn og Sønderborg, hvor Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen, Socialdemokratiet, og Peter Hansen deltager.

- Vi havde et godt møde med Sønderborgs repræsentanter, da de var her i København og fortælle om havvindpark Lillebælt Syd. Den går jeg helt og fuldt ind for. Vil vi noget med den grønne omstilling, må vi også bekende os til den. Personligt forstyrrer den mig ikke, heller ikke selv om jeg selv får udsyn til møllerne. Hellere store rolige vindmøller end mange små, som vi kender fra tidligere. De har så mange omdrejninger, man bliver rundtosset af det, siger folketingsmedlem Jan Callesen, Nordborg, Dansk Folkeparti.

Forundersøgelsesrapporten, der præsenteres i næste uge, har kostet 11 millioner kroner.

Als' baghave er vores forhave, påpeger Assens borgmester Søren Steen Andersen, Venstre. Illustration fra tidligere.
Helnæs Fyr skal være det eneste højtravende til vands og til lands, hvis det står til borgere på Fyn, som er imod en vindpark i Lillebælt.Foto: Kim Rune
Efter Peter Hansens mening er nogle fynboers syn på en kommende havmøllepark lidt for dystert. Arkivfoto
Assens borgmester er ikke enig i budskabet i Sønderborg kommunes logo. Arkivfoto
Borgere af alle politiske observationer på Vestfyn kridter skoene i kampen for at undgå en havmøllepark i Lillebælt og vil melde sig til orde på næste uges informationsmøder.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce