Annonce
Assens

Uenighed om havmøllepark: Venstre-vinde raser over Lillebælt

Assens borgmester Søren Steen Andersen, Assens, er urokkelig, når det gælder om at beskytte Vestfyns herlighedsværdier mod en havvindpark i Lillebælt.Foto: Timo Battefeld

De politiske vande deler helt og aldeles, når snakken går på en vindpark i Lillebælt, hvor Assens' Venstre-borgmester er strikt imod, mens Venstre i Sønderborg synes, det er en rigtig god ide.

FYN/ALS: - Jeg har ikke ændret syn på havmøllepark Lillebælt Syd. Den forurener landskabet og roen og naturen set fra Vestfyn. Det ændrer ingen miljøundersøgelse på. En havmøllepark vil dominere udsynet over vandet med bevægelse og lys, uanset hvordan man ser på det.

- Der er en stor folkelig modstand mod havmølleparken her i Assens Kommune, og den synes jeg, man skal tage alvorligt, siger Assens' Venstre-borgmester, Søren Steen Andersen, der vil kæmpe imod vindmølleparken til det sidste.

En miljøundersøgelse præsenteres på Als og Fyn den kommende uge, og her mener Assens' borgmester, vindmøllefortalerne vil få kam til deres hår i Torø Huse og på Helnæs næste tirsdag.

- Der er en grund til, landspolitikerne har vedtaget, havvindmøller skal 12-15 kilometer ud på havet. Hvorfor ikke købe sig ind i en havvindpark placeret det rigtige sted frem for at ødelægge Lillebælt med havmøller.

- Sønderborg har et brevpapir med logoet udsigt i verdensklasse. Det synspunkt deler vi ikke. Man bør også have respekt for borgere i andre kommuner og ikke bare for egne borgere. Sønderborg gør os en bjørnetjeneste ved at placere havvindmøllerne i deres egen baghave og lukke øjnene for, det er i andres forhave.

- Jeg kan ikke udelukke, jeg tager en tur til København for at give vores besyv med på Christiansborg, siger Søren Steen Andersen.

Annonce

Modvind

Sønderborg kommune vil opføre en havvindpark Lillebælt syd med 40 fire megawatt vindmøller eller 20 otte megawatt vindmøller i Lillebælt fire kilometer fra Als og Fyn som et led i sine Project Zero målsætninger om CO2 neutralitet i 2029. På Vestfyn er modstanden massiv med Assens borgmester Søren Steen Andersen, Venstre, som en af bannerførerne. De mener, roen, freden, udsynet og det at kunne kigge ind i mørket er et overordentlig vigtig del af det at trække turister til Vestfyn, og at det et af de få steder i landet, hvor man fortsat kan få ro til øre, sind og syn. Ikke mindst på Helnæs er der modstand mod møllerne, som kommer til at ligge lige uden for Helnæs Fyr, hvor der i øjeblikket er frit udsyn over vandet. Miljørapporten har ikke fundet de store betænkeligheder ved havvindparken, som Sønderborg kommune har fået grønt lys til at foretage forundersøgelser af med henblik på at opføre den i 2021/2022. Mandag tirsdag i næste uge præsenteres forundersøgelserne foretaget af COWI på Als og på Fyn og Helnæs.

Her skal ikke være større vindmøller end den i baggrunden, hvis det står til Assens borgmester Søren Steen Andersen, Venstre.Foto: Timo Battefeld

Venstre vind fra vest

- Det er helt omkostningsfrit for Assens og fynske politikere at være imod et vindmølleprojekt i Lillebælt. De har ikke investeret noget i vindparken og ønsker at tækkes deres vælgere. Det er lokalpolitik i syvende potens.

- Se nu på forundersøgelsen og møllernes virkning. Vi er ikke enige i udsagnet om, havmøller kun bør opstilles på havet. De fremstiller møllerne som sorte og forholder sig ikke til de fakta, der er lagt frem. Vi glæder os til at mødes med politikere fra Fyn og forhåbentlig forklare projektet. Venstre i Sønderborg tager det 100 procent alvorligt, når vi bekender os til Project Zero målsætninger om CO2 neutralitet i 2029, siger politisk ordfører i Sønderborg Peter Hansen.

Formanden for Venstre i Assens har skrevet til partifællerne i Sønderborg, der dog står ved en vindpark med 20-40 møller i Lillebælt. 13. december er der møde i Assens mellem politikere fra Fyn og Sønderborg, hvor Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen, Socialdemokratiet, og Peter Hansen deltager.

- Vi havde et godt møde med Sønderborgs repræsentanter, da de var her i København og fortælle om havvindpark Lillebælt Syd. Den går jeg helt og fuldt ind for. Vil vi noget med den grønne omstilling, må vi også bekende os til den. Personligt forstyrrer den mig ikke, heller ikke selv om jeg selv får udsyn til møllerne. Hellere store rolige vindmøller end mange små, som vi kender fra tidligere. De har så mange omdrejninger, man bliver rundtosset af det, siger folketingsmedlem Jan Callesen, Nordborg, Dansk Folkeparti.

Forundersøgelsesrapporten, der præsenteres i næste uge, har kostet 11 millioner kroner.

Als' baghave er vores forhave, påpeger Assens borgmester Søren Steen Andersen, Venstre. Illustration fra tidligere.
Helnæs Fyr skal være det eneste højtravende til vands og til lands, hvis det står til borgere på Fyn, som er imod en vindpark i Lillebælt.Foto: Kim Rune
Efter Peter Hansens mening er nogle fynboers syn på en kommende havmøllepark lidt for dystert. Arkivfoto
Assens borgmester er ikke enig i budskabet i Sønderborg kommunes logo. Arkivfoto
Borgere af alle politiske observationer på Vestfyn kridter skoene i kampen for at undgå en havmøllepark i Lillebælt og vil melde sig til orde på næste uges informationsmøder.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Kager og wienerbrød slipper op

1994 Biskop Vincent Lind må godt udtrykke sig meget direkte og i ret så skarpe vendinger, når han beskæftiger sig med klager fra et yderst omstridt medlem af menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Odense, nemlig overlærer Niels Gertsen. Det har biskoppen fået både Kirkeministeriets og en nu forhenværende kirkeministers ord for. Flere års problemer omkring Niels Gertsens arbejde i menighedsrådet med masser af klagesager nåede et højdepunkt i midten af april. Da besluttede et flertal af menighedsrådets medlemmer at smide Niels Gertsen ud. Han måtte da også holde sig væk i nogle måneder, inden biskop Vincent Lind afviste flertallets beslutning, da juraen bag eksklusionen ikke var i orden. 1969 Fjernseerne hørte i morges den ellers så ligevægtige reporter, Claus Toksvig, forkynde fra kontrolcentret i Houston: Månen er landet! Alt klappede med en præcision, der endog overgik den, som forbløffede alverden i forbindelse med det første besøg på Månen i sommer. Klokken 7.53 (dansk tid) stod landingsfartøjet ”Frygtløs” på nøjagtig det forudbestemte sted i ”Stormenes Hav” med månesonden ”Surveyor” liggende i umiddelbart nærhed. Formiddagen gik derefter for astronauterne med forberedelserne til de to ekspeditioner ud i den nærmeste omegn, der er planlagt i dag og i morgen, og hvis udfald bliver afgørende for de rent videnskabelige resultater af den anden rejse til Månen. 1944 Bagerne er stadig hårdt spændt for med hensyn til deres rationer. Det er begrænset, hvor meget de kan bage dagligt, og undertiden slipper både kager og wienerbrød op tidligt på eftermiddagen. Efter hvad vi erfarer har bagerlauget i Odense nu henstillet til medlemmerne, at de holder deres butikker åbent til i hvert fald kl. 18 på alle hverdage, også selv om alle kagerne er udsolgt. Det skal stadig være muligt for folk at kunne købe brød, når de er på vej hjem fra arbejde. Flere bagerforretninger forudser, at de må holde lukket mellem jul og nytår, da månedens rationer af smør og sukker vil være opbrugt til jul. Desuden har bagerne problemer med at skaffe papir og poser nok til kager og brød.

Annonce