Annonce
Trekantområdet

Udviklingshæmmede sender konditionen og livsglæden i top med ugentlig træning: - Vi giver den mere gas end fuld gas

Hver mandag mødes Louise, Ken og en masse andre udviklingshæmmede i spinninglokalet hos Fitness World på Agtrupvej for at give den fuld skrald på cyklerne. Det giver dem ikke kun motion men også et boost til selvværdet, og så er det bare tre kvarter med højt humør, stemning og fællessang.

Kolding: - Ja, Rasmus Seebach kunne ikke lige komme i dag, men han kommer altså næste mandag.

Med et glimt i øjnene og en lille bemærkning om den kendte sanger markerer Kresten Rex Mortensen overgangen fra spinningtimens første rolige musiknummer med Nik & Jay til den næste - lidt mere uptempo sang med Rasmus Seebach, der er et kæmpe idol for mange i lokalet.

Rundt i salen bevæger ben sig taktfast rundt på de omkring 40 spinningcykler, der er i brug denne time, hvor opvarmningen er godt i gang, og hvor der allerede bliver sunget godt med, da Nik & Jay i sangen Novembervej synger om, at Danmark altid vil bo i mig.

Annonce

Det er mandag eftermiddag i Fitness World på Agtrupvej, og helt som sædvanligt er en stor flok udviklingshæmmede fra hele Kolding Kommune mødt op i træningstøj for at give den fuld skrald på det særlige spinninghold, som centret sammen med Kresten Rex Mortensen satte i søen for lidt over en håndfuld år siden.

I 45 minutter giver de både konditionen, livsglæden og selvværdet et ordentligt skub, når de knokler på cyklen, samtidig med at der er overskud til at skråle med på de mest kendte sange, drille instruktøren med hans alder, når han introducerer en ekstra lille pause og klappe med, når "Country Roads" lyder over højtaleren.

Kærestepar på første række

Når først man har klikket skoene i pedalerne, og timen er gået i gang, kan man ikke undgå, at humøret får et boost. For selv om man sveder, bliver forpustet, og i løbet af timen tjekker, om den dog ikke snart er færdig, smitter humøret og stemningen også. Det kan denne journalist skrive under på, for jeg var med på cyklen en mandag eftermiddag, hvor jeg blev en del af flokken.

På allerforreste række har Louise Duevang og hendes kæreste indtaget to af cyklerne, og for de to, der begge har Downs Syndrom, er mandagsspinningen et af ugens højdepunkter.

Louise Duelund, i midten, og hendes kæreste Ken, til højre for hende, er fast deltagere på spinningholdet om mandagen. Selv om det også er hårdt, har deltagerne tydeligvis en fest i de 45 minutter, de bliver ført gennem en omgang effektiv træning, hvor alle kan være med uanset niveau. Foto: Søren Gylling

- Vi plejer at give den gas. Vi plejer at give den mere gas end fuld gas, og så skal vi bare have gang i benene, fortæller Ken, der er 37 år og bor på et bosted i Christiansfeld.

Louise bor i et botilbud midt i Kolding og kan ikke helt huske, hvor gammel hun er.

- Men jeg er i hvert fald yngre end Ken, smiler hun, der lægger vægt på at fortælle, at hun og Ken har været kærester i 11 år, efter at han var faldet på knæ og spurgte Louise, om de skulle komme sammen.

Annonce

Kondition mærkes i hjertet

Hun forklarer, at hun kan mærke i sit hjerte og sin krop, at hun får en bedre kondition af cykeltræningen, og det samme kan Ken.

- Det er også mere sundt, og man kan tabe sig, tilføjer han, der dog må erkende, at det ikke rigtig er lykkedes ham at tabe sig.

Louise Duevang og Ken Lauersen, som begge har Downs Syndrom, fortæller stolt, at de har været kærester i 11 år. De er faste deltagere på spinningholdet og nyder at få trænet sammen med de andre. Louise fortæller, at hun kan mærke det i hjertet, at hun har fået en bedre kondition, efter hun startede til spinning. Foto: Søren Gylling

De to er begge glade for, at de har muligheden for at gå til spinning, og at det er et lukket hold kun for udviklingshæmmede, for hvis de skulle blandes med alle mulige andre motionister, ville det ikke være det samme.

- Så runger det inde i hovedet på os, fortæller Louise.

Når mandagstræningen er slut, står den på bad om omklædning i fitnesscentret, og bagefter går turen hjem til en god portion aftensmad og aftenkaffe.

- Og så er vi glade og i godt humør, beretter Louise.

Annonce

Hvis I kaster op

Tilbage i spinningtimen trampes der i pedalerne til TV2's "De første kærester på månen". Instruktøren skruer helt ned for musikken i et af omkvædene, og imens gjalder stroferne ud fra deltagerne på holdet.

Der er gang i intervallerne. Det ene øjeblik er det op at stå i pedalerne, det næste øjeblik foregår det siddende. Pulsen kommer en smule ned, men et øjeblik efter er den igen på himmelflugt, da alle bliver bedt om at give den max gas.

Som udviklingshæmmet kan man synes, at der er for meget larm under spinningtimen, men så findes der en løsning på det. En anden deltager på holdet har brug for en hjælper tæt på sig, og så er der sørget for, at en hjælper er med til at så ved vedkommendes side. Foto: Søren Gylling

- 40 sekunder tilbage, så er der ingen vej tilbage. Hvis I kaster op, skal jeg nok komme og tørre op, råber instruktør Kresten Rex Mortensen.

Alle cykler, så godt de kan, og i det tempo, de kan holde til. Nogle hjuler derudad, mens andre er nødt til at fortsætte i en lidt mere adstadig fart.

- I skal bare vide, at I er fantastiske, lyder det opmuntrende fra Kresten Rex Mortensen.

Annonce

Giver selvværd

Da mandagsholdet for udviklingshæmmede blev oprettet, arbejdede han på et bosted for unge udviklingshæmmede, og sammen med Børge Neessen var han initiativtager til holdet. Børge Neessen ejede dengang den lokale fitnesskæde Fitness1 men solgte den til Fitness World, som han i dag er lokal leder af. Neessen har selv en søn med Downs Syndrom.

- Det her hold giver de udviklingshæmmede så meget selvværd, for de finder ud af, at de godt kan. Og her er de i trygge rammer, fortæller Kresten Rex Mortensen.

Der er fuld blus på stemningen på spinningholdet, og selv et godt stykke henne i timen, er der overskud til at klappe til et af de populære numre, der bliver spillet. Børge Neessen, der er lokal chef for Fitness World og en af initiativtagerne til spinningholdet for udviklingshæmmede, fortæller, at der er en helt unik stemning på dette hold, og at man ikke ville kunne få samme stemning på et almindeligt hold. Foto: Søren Gylling

Børge Neessen, som skiftes til at stå for spinningtimerne sammen med Kresten Rex Mortensen, husker, at spinningtimen i starten kun varede 15 minutter, men efterhånden kom man op på de cirka 45 minutter, hver time i dag varer.

- Rigtig mange af dem kan i dag spinne på samme niveau som alle andre. Vi andre får livsglæde af at være med, og de udviklingshæmmede får en stor livskvalitet af det, mener han.

Holdet for udviklingshæmmede

  • Det særlige spinninghold har flere gange modtaget donationer fra den lokale fond, Kai D Fonden.
  • Det har betydet, at hele holdet blandt har været på ture til Tivoli og Bakken, og til sommer drager de i samlet flok til koncert med Rasmus Seebach.
  • Holdets spinningtime foregår hver mandag fra kl. 15.45.
Deltagerne på holdet kan godt lide, at instruktør Kresten Rex Mortensen, snakker til dem undervejs, opmuntrer og laver sjov, og de kan sagtens give igen. Da han på et tidspunkt siger, at der er en ekstra pause, lyder det fluks fra en kvinde på holdet: Det er bare, fordi du er så gammel. Foto: Søren Gylling
Der er godt gang i benene i de 45 minutter, som spinningtimen varer. Deltagerne cykler med, som de kan, og en stor del af giver den virkelig gas i alle 45 minutter. Foto: Søren Gylling
Ken Lauersen, til venstre, nyder spinningtimerne, selv om de også er hårde. Han bor på et bosted i Christiansfeld og arbejder på et skovhold sammen med andre udviklingshæmmede. Foto: Søren Gylling
Louise Duevang, midt i billedet, får sig en slurk vand undervejs i spinningtimen. Hun fortæller, at hun kan mærke i sin krop og hjerte, at hun har fået en bedre kondition. Hver mandag går hun fra sin lejlighed på et botilbud i Kolding til Fitness Word for at træne, og bagefter går hun hjem for at spise aftensmad. Foto: Søren Gylling
Der er ikke langt til smil og grin på spinningholdet, og både dagens instruktør Kresten Rex Mortensen og deltagerne på holdet laver gerne lidt fis med hinanden. Foto: Søren Gylling
Ja, der bliver svedt godt igennem her på forreste række. Følger man programmet og giver den gas undervejs, får man en god og hård omgang træning, fortæller Kresten Rex Mortensen, der deles med Børge Neessen om at stå for holdet. Foto: Søren Gylling
Så er timen slut, og det er tid til at tage spinningskoene af og tøffe ned i bad i omklædnings- og baderummet. Louise Duevang tager bagefter gåturen hjem til sig selv, mens kæresten Ken, der sidder på cyklen bagved hende, tager hjem til Christiansfeld. De to plejer fast at være sammen om torsdagen, hvor de laver aftensmad sammen. Foto: Søren Gylling
Instruktør Kresten Rex Mortensen arbejdede tidligere på bostedet Ungdomskollegiet, og her tog han sammen med Børge Neessen initiativ til at etablere et spinninghold for udviklingshæmmede. Siden fik Kresten også en spinninginstruktør-uddannelse. Foto: Søren Gylling
Foto: Søren Gylling
Lederen af Fitness World i Kolding, Børge Neessen, sammen med Louise Duelund og Ken Lauersen, der begge er faste deltagere på spinningholdet for udviklingshæmmede. Børge Neessen, der selv har et barn med Downs Syndrom, tog sammen med Kresten Rex Mortensen initiativ til holdet for over fem år siden. Foto: Søren Gylling


Under sangen "Country Roads" bliver der både skrålet med, klappet over hovedet og sendt knyttede næver i vejret, mens deltagerne råber "hey". Foto: Søren Gylling
Annonce
Assens For abonnenter

Susanne knokler i frontlinjen for at hjælpe med MitId: - I en lang periode havde vi næsten ikke tid at spise

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Jens føler sig druknet af Odense Havn, når markerne står under vand: Så kom der også en ejendomsmægler forbi

Middelfart For abonnenter

Efter flere våde år på kartoffelmarkerne: Landmanden Michael har sat gang i planer om kæmpe solcellepark på Vestfyn

GOG

Følg med live, når afgørelsen falder: Hvem skal GOG møde i semifinalen?

Sport

For ét hold handlede Fyen Rundt særligt om frisk luft og frihed

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Odense For abonnenter

Tvangslukket vinbar fandt ud af at tjene penge under corona - men det gav et økonomisk smæk året efter

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter kritik af overfyldte affaldsspande er der ændringer på vej: - Vi er nødt til at gøre noget

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Nyborg

'Slagter' 22 høns: Der er grænser for kaglen

Odense For abonnenter

Etårige Anker bliver en af letbanens allerførste passagerer: Får unik oplevelse med ni andre læsere

Odense

Efterlyst 73-årig kvinde fundet omkommet

Annonce