Annonce
Fyn

Udvikling på OUH: Fem behandlinger, der er blevet mere skånsomme for patienterne

På flere sygdomsområder kan patienter i dag opholde sig mere i eget hjem, mens de behandles, og mindre på patienthotellet på OUH. Foto: Michael Bager
Behandling af patienterne på OUH bliver stadig mere specialiseret, og der udvikles hele tiden nye metoder, som er mere skånsomme for patienten. Vi giver her fem bud på områder, hvor behandling og pleje af patienterne er blevet mindre indgribende i patienternes liv.

Brødtekst

Annonce

1) For tidligt fødte

Når børn bliver født for tidligt, er både forældre og eventuelle søskende ofte bundet til sygehuset i længere tid. Ikke bare i den første tid, der handler om overlevelse, men også i den efterfølgende periode. I dag udskrives omkring halvdelen af familierne cirka tre uger før, de normalt kunne komme hjem. I stedet får man en udstyrskuffert med hjem og bliver instrueret i at gøre forskellige ting selv. Blandt andet at lægge en sonde, udføre skånsom førstehjælp og foretage målinger på eget barn. Familierne kan samtidig kommunikere dagligt med personalet på sygehuset via en tablet.

2) Leukæmi

Leukæmi-patienter bliver i stigende grad sendt hurtigere hjem, fordi de kan behandles i hjemmet. De sendes hjem med en kemokur og lærer også at tage blodprøver selv. Det næste bliver, at de også kan foretage blodtransfusioner på sig selv og på den måde udøve avanceret behandling på sig selv i vante omgivelser. Fremtiden byder også på muligheden for at levere blod til transfusioner til patienten via droner.

3. Hjerteoperationer

Det er efterhånden sjældent, at hjertepatienter får åbnet hele brystet, hvis de har behov for et indgreb. Mange indgreb foretages via lysken, hvorigennem lægerne kan nå hjertet og de vigtigste blodkar. Der sættes hjerteklapper i og pacemakere op. Det betyder også, at hjertepatienter ofte ikke behøver at indlægges, men kan behandles ambulant.

4) Sukkersyge

Teknologien inden for behandling af diabetes er eksploderet. I dag kan sukkersygepatienter gå rundt med et apparat med sensor, der løbende måler blodsukkeret, og en alarm, der siger til, når det er for højt eller for lavt. Teknologien er så langt, at et selvregulerende system, der bliver kaldt en kunstig bugspytkirtel, er tæt på at ramme det danske marked. Systemet er i stand til selv at holde et grundlæggende stabilt blodsukkerniveau, hvis brugeren giver informationer om fysisk aktivitet og indtag af mad.

5) Nyrekræft

Læs i fredagsavisen om frysebehandling af nyrekræft. Behandlingen kan fryse kræftsvulster i nyren med samme resultat som kirurgi, men er langt mere patientvenlig. Behandlingen kan samtidig foretages i lokalbehandling, hvorefter patienten kan forlade sygehuset typisk en-fire timer efter endt behandling og kan ofte genoptage sit arbejde allerede dagen efter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Nordfyn For abonnenter

Nomineret til årets iværksættere: Men de to venner startede med at købe ubrugelig maskine til en kvart million kroner

Annonce