Annonce
Fyn

Udvikling på OUH: Fem behandlinger, der er blevet mere skånsomme for patienterne

På flere sygdomsområder kan patienter i dag opholde sig mere i eget hjem, mens de behandles, og mindre på patienthotellet på OUH. Foto: Michael Bager
Behandling af patienterne på OUH bliver stadig mere specialiseret, og der udvikles hele tiden nye metoder, som er mere skånsomme for patienten. Vi giver her fem bud på områder, hvor behandling og pleje af patienterne er blevet mindre indgribende i patienternes liv.

Brødtekst

Annonce

1) For tidligt fødte

Når børn bliver født for tidligt, er både forældre og eventuelle søskende ofte bundet til sygehuset i længere tid. Ikke bare i den første tid, der handler om overlevelse, men også i den efterfølgende periode. I dag udskrives omkring halvdelen af familierne cirka tre uger før, de normalt kunne komme hjem. I stedet får man en udstyrskuffert med hjem og bliver instrueret i at gøre forskellige ting selv. Blandt andet at lægge en sonde, udføre skånsom førstehjælp og foretage målinger på eget barn. Familierne kan samtidig kommunikere dagligt med personalet på sygehuset via en tablet.

2) Leukæmi

Leukæmi-patienter bliver i stigende grad sendt hurtigere hjem, fordi de kan behandles i hjemmet. De sendes hjem med en kemokur og lærer også at tage blodprøver selv. Det næste bliver, at de også kan foretage blodtransfusioner på sig selv og på den måde udøve avanceret behandling på sig selv i vante omgivelser. Fremtiden byder også på muligheden for at levere blod til transfusioner til patienten via droner.

3. Hjerteoperationer

Det er efterhånden sjældent, at hjertepatienter får åbnet hele brystet, hvis de har behov for et indgreb. Mange indgreb foretages via lysken, hvorigennem lægerne kan nå hjertet og de vigtigste blodkar. Der sættes hjerteklapper i og pacemakere op. Det betyder også, at hjertepatienter ofte ikke behøver at indlægges, men kan behandles ambulant.

4) Sukkersyge

Teknologien inden for behandling af diabetes er eksploderet. I dag kan sukkersygepatienter gå rundt med et apparat med sensor, der løbende måler blodsukkeret, og en alarm, der siger til, når det er for højt eller for lavt. Teknologien er så langt, at et selvregulerende system, der bliver kaldt en kunstig bugspytkirtel, er tæt på at ramme det danske marked. Systemet er i stand til selv at holde et grundlæggende stabilt blodsukkerniveau, hvis brugeren giver informationer om fysisk aktivitet og indtag af mad.

5) Nyrekræft

Læs i fredagsavisen om frysebehandling af nyrekræft. Behandlingen kan fryse kræftsvulster i nyren med samme resultat som kirurgi, men er langt mere patientvenlig. Behandlingen kan samtidig foretages i lokalbehandling, hvorefter patienten kan forlade sygehuset typisk en-fire timer efter endt behandling og kan ofte genoptage sit arbejde allerede dagen efter.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce