Annonce
Odense

Udviklet i Odense: Ny app sætter navn på vilde blomster

Erik Rønn, app-specialist Morten Baun Møller og Lars Groth øver sig på hulrodet lærkespore i Åløkkeskoven. Foto: Nils Svalebøg

Naturoplevelsen kan få nye dimensioner ved hjælp af en ny app udviklet af to odenseanere. App'en kan identificere vilde blomster

Når vintergæk, erantis og anemoner titter frem, så kan de fleste af os være med og genkende de enkelte blomster. Men så bliver det forår og lunere. Flere og flere blomster får livskraft, og det hele bliver en kende uoverskueligt.

I mange hjem står godt nok den klassiske naturguide-serie med fugle, fisk og flora i farver samt "Hvad finder jeg i skoven", i sø og å, på stranden, og hvad ved jeg. Men hvis man ikke lige er fuldbefaren blomsterkender, kan det tage 100 år og et forår at bladre gennem "Flora i farver" for at finde noget, der ligner en plausibel identifikation af de vilde blomster, man er faldet over på sin vandretur ad stier i skoven eller langs åen.

Og selv om der er en tilfredshed ved at kunne kende en fladkravet kodriver fra en hulkravet ditto, så giver de fleste af os nok op og nøjes måske med at kigge på fuglene, som der trods alt er langt færre arter af, selv om de selvfølgelig også kan være drilske og i modsætning til blomsterne kan finde på at flyve væk, inden den sikre identifikation er i hus. Til gengæld synger blomsterne ikke.

Ovenstående er skrevet ud fra jeres reporters helt personlige erfaringer, og er nok kendetegnende for mange naturelskere. Men det har et par pensionerede odenseanske skolelærere, Erik Rønn og Lars Groth, tænkt sig at lave godt og grundigt om på.

De har simpelthen - med professionel teknisk bistand fra den fynske app-ekspert og -udvikler Morten Baun Møller fra LET Software - lanceret en app, der kan hjælpe til identifikation af over 300 af de mest gængse af danske vilde blomsterarter.

Annonce

Mobilflora

App'en hedder Mobilflora og kan købes i såvel Google Play som i App Store. Pris: 39 kr.App'en indeholder en detaljeret brugsanvisning, men det vigtigste er at placere blomstens krone, så den dækker hele scannerens fokuscirkel.

App'en er kun til vilde blomster og naturligvis først, når de har blomstret og åbnet sig.

De gule blomster er dem, der kræver størst tålmodighed, for der er mange forskellige gule blomsterarter.

Lars Groth og Erik Rønn i Åløkkeskoven med smartphone, app og hulrodet lærkespore. Foto: Nils Svalebøg

Scan og lær

Metoden er ret simpel. Når du har købt app'en, som hedder Mobilflora, skal du med din smartphone tæt, helt tæt på den blomst, du har fundet. Så enten skal du plukke den, eller også skal du ned i knæ. Ved hjælp af app'en tager du et nærbillede af blomsten, og så kommer app'en med nogle bud på, hvad det er for en art. I form af farvefotos af en række arter, der ligner den, du har scannet ind.

Det kræver lige lidt øvelse at finde frem til det eksakte facit, men det kan være noget med at tælle kronblade og at kigge på, om blomstringstiden og biotopen er den rette. Der er også en knap til at hjælpe app'en med at finde den rette farve. Og de bud på den rette art, som app'en kommer med, indeholder en mere detaljeret beskrivelse af udseendet og det typiske voksested.

På den måde skulle det være muligt at nå frem til en rimelig sikker identifikation, og som en bonus er der ekstra info. Du kan nemlig læse, om den pågældende plante kan anvendes til snaps, krydderte eller medicinske formål. Eller om den har spillet en rolle i folketroen eller kan anvendes i salater og anden måde i madlavning.

Så app'en er faktisk et lille opslagsværk i sig selv og altså med den ekstra feature, at den er langt mere praktisk anvendelig end en klassisk florabog. Dog indtil videre med den begrænsning, at den lige nu indeholder 320 arter. Godt nok er flere arter ved at blive lagt ind, så tallet snart rammer 400. Men der er langt til de omkring 1500 arter, som der ifølge eksperterne findes i den danske natur.

Ikke desto mindre kan app'en Mobilflora sætte ny kolorit på vandreture, skovture og udflugter i naturen. Og prisen på 39 kr. synes jo til at overskue.

Blomsten skal placeres inden for cirklen, og så skal der tages et billede. Foto: Nils Svalebøg
En række muligheder dukker op, og i dette tilfælde var det rigtige svar hvid anemone. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];