Annonce
Faaborg-Midtfyn

Udviklede giftig røg: Storbrand på Faaborg Værft er slukket

For anden gang på mindre end et døgn kæmpede brandfolkene med en storbrand i Faaborg. Tidligt fredag morgen er branden slukket på værftet i Faaborg.

Opdateret klokken 06.05 med kommentarer fra Fyns Politi.

Faaborg: Den store brand, der torsdag aften og nat hærgede Faaborg Værft, og som tvang borgerne i området til at holde sig i sikkerhed inden døre, er nu slukket.

Det skriver Fyns Politi klokken 04.12 i en såkaldt beredskabsmeddelelse.

Annonce

Branden, der raserede i flere værftsbygninger på Værftsvej 7 i Faaborg, udvikler heller ikke længere sundhedsskadelig røg. Det betyder altså, at de borgere, der bor syd for Kildetoften og syd for Bjernevej ikke længere skal holde sig inden døre med lukkede vinduer, døre og slukket ventilation, som politiet tidligere havde meldt ud.

Indtil videre har politiet kun meldinger om, at en enkelt person, en medarbejder på værftet, er blevet kørt til observation for røgforgiftning.

Der er fredag morgen intet nyt om hans tilstand.

Kemi, glasfiber og asbest skabte "fæl røg"

Branden startede omkring klokken 20.45 i den østlige del af værftet, der huser firmaet Newline, som producerer rensningsanlæg. Den skabte i de første timer en voldsom røgudvikling - en tyk, sort røg drev mod vest ud over Horne land.

- Der var desværre rigtig meget aluminiumklorid, andre kemiske ting, glasfibre og så et asbesttag, så det udviklede en fæl, sort røg, siger Henrik Strauss, vagtchef ved Fyns Politi.

Voldsom brand på Faaborg Værft. Foto: Palle Søby

Det var i denne forbindelse, at Fyns Politi bad folk i Faaborg syd for Kildetoften og syd for Bjernevej om at gå indenfor, lukke døre og vinduer samt standse eventuel ventilation.

Ud på natten - klokken 00.38 - blev dette udvidet til at gælde borgere i hele Faaborg By, der måtte opleve røg fra branden. Og klokken 04.12 ophørte advarslen, da branden var slukket.

Annonce

Bygninger er ubrugelige

Hvad der forårsagede den store brand er endnu uvist. Der venter ifølge vagtchef Henrik Strauss politiets teknikere et større arbejde med at finde brandårsagen, men - indskyder han - værftet har formentlig en endnu større opgave foran sig.

Den voldsomme brand, der raserede værftet i mange timer, har sat sine spor. Det kunne dog være gået meget værre, pointerer Henrik Strauss:

- Vi tager hatten af for brandvæsenet endnu en gang, for det lykkedes dem at begrænse den her omfattende brand til tre haller, selvom der lå flere haller ganske tæt på. Så tre haller og en kontorbygning er udbrændt. Som i helt ubrugelig.

Annonce

Ros til hårdtprøvede brandfolk

Branden på værftet er den anden storbrand på mindre end et døgn i Faaborg. Brandfolkene fra Beredskab Fyn var stadig i gang med oprydning og efterslukning efter en brand i Vestergade, hvor et lyn natten til torsdag havde slået ned og startet en voldsom brand i flere historiske bygninger, da branden på værftet udbrød blot få hundrede meter derfra.

- Endnu en gang må jeg så bare bøje mig i støvet for både brandvæsen, hjemmeværn, og hvem der ellers har været nede at hjælpe os. Det er jo frivillige folk alle sammen, som laver noget andet. Det tager ikke kun deres fritid, men deres arbejdspladser mærker det også. Det er værd lige at kippe med flaget for den robusthed, vi kan opretholde qua de frivillige, vi har herhjemme, siger Henrik Strauss.

Beredskab Fyn fik hjælp fra Beredskabsstyrelsens afdelinger i Haderslev og Herning i form af 14 mand, en autosprøjte, tankvogne, slangegruppe og lysgiraf, skriver operationschefen i Beredskabsstyrelsen, Lars Høg Schou, på Twitter.

Hjemmeværnet står fredag morgen og holder vagt ved både værftet og Vestergade for at holde nysgerrige fra stedet. Både fordi det er gerningssteder, men også for at sikre, at ingen kommer til skade, hvis der skulle falde noget ned fra de brandhærgede bygninger.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Kultur For abonnenter

Tusindvis af festivalgæster venter på Finns roser: - Som blomst oplever rosen lidt af en renæssance i disse år

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Debat For abonnenter

Meningsmager Bertel Haarder: Kurt Westergaard var en sand frihedskæmper

Kerteminde

Restaurant leder med lys og lygte: - Vi har gjort alt for at finde personale til køkkenet

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

OB For abonnenter

Oliver Christensen viste stærke parader - men pokeren om OB-målmanden er en gyser efter HSV-keepers pragtkamp

Odense For abonnenter

Her løber regnvandet på vejen og i små grøfter: Bellinge Fælled er designet til at klare fremtidens regnskyl

OB For abonnenter

Se højdepunkterne: OB fightede sig til point i hidsig tidlig topkamp

Annonce