Annonce
Kerteminde

Udvalgsformand stemte ja til at spare 3,4 mio. på handicappede: - Jeg har søvnløse nætter i øjeblikket

Politikerne i ældre- og handicapudvalget har netop vedtaget en række vidtgående spareforslag, der rammer nogle af kommunens svageste borgere. Her fra et tidligere besøg på Toften i Munkebo. Arkivfoto: Lasse Hansen
Et flertal i ældre- og handicapudvalget besluttede tirsdag en række vidtgående besparelser på handicapområdet. Der er ingen vej udenom, fortæller formand Britt Pedersen (S)

Kerteminde: Byrådet har besluttet, at der skal findes 7,9 millioner kroner på handicap- og psykiatriområdet i 2020 - stigende til 9,4 millioner i 2022 og frem.

Tirsdag blev der taget et stort skridt i den retning, da et flertal i ældre- og handicapudvalget vedtog en række vidtgående besparelser på handicapområdet for i alt 3,4 millioner kroner.

Pengene skal hovedsageligt findes på kommunens støttecentre og aktivitetstilbud. Støttecentrene vil fremover holde lukket om søndagen. Støttecentrene Bakkehaven, Fregatten, Grøntoften og Jernstøberiet vil en aften om ugen have ubemandet åbningstid fra klokken 17, og flere aktivitetstilbud skal lægges sammen. Der bliver med andre ord flere timer, hvor nogle af kommunens svageste er overladt til sig selv.

Lone Killerich, der sidder i udvalget for Dansk Folkeparti var det eneste medlem af udvalget, der stemte imod. Hun mener konsekvenserne er for store for de berørte borgere, til, at hun kan stå inde for det:

- Ja, jeg sidder i udvalget, og ja, jeg skal være med til at spare og være økonomisk ansvarlig. Men jeg skal også være menneskelig ansvarlig. Der bliver ved det her nogle borgere, som kommer til at sidde mere alene, og det ønsker jeg ikke at stemme for, fortæller hun.

Lone Killerich ønsker heller ikke at pege på andre steder, hun vil spare i stedet.

Og det ærgrer udvalgsformand Britt Pedersen (S):

- Det svarer i min verden til at trække en fribillet. Det kommer til at fremstå som om, vi politikere er onde mennesker, fordi vi sparer på de svageste og skærer i vores grundlæggende velfærd. Men hvor skal vi snart finde pengene? Der er jo nærmest ikke personale tilbage i administrationen, fortæller hun.

Annonce

- Personligt synes jeg, det er voldsomt at skære så dybt. Det giver søvnløse nætter i øjeblikket.

Britt Pedersen (S), formand for ældre- og handicapudvalget i Kerteminde Kommune.

Flere penge fra staten søges

Britt Pedersen (S) har henvendt sig til sine partifæller på Christiansborg og sætter sin lid til, at der snart kommer en ny udligningsordning. I mellemtiden vil hun følge konsekvenserne af de vedtagne besparelser tæt:

- Mit håb er, at hvis vi får lidt flere penge til velfærd, at vi kan gå ind og rette op på det igen, hvis vi kan se, der er en uheldig udvikling. For det er en meget, meget skrap omgang, og personligt synes jeg, det er voldsomt at skære så dybt. Det giver søvnløse nætter i øjeblikket, fortæller Britt Pedersen.

Serviceforringelser er langt fra det eneste, der rammer kommunens brugere af støttecentre og aktivitetstilbud. Udvalget mangler at finde 1,1 millioner kroner, før man er i mål med besparelserne, og derfor bliver der nu kigget på rengøringsopgaven.

- Vi har sat en analyse i gang for at finde ud af, om der er nogle penge at finde der, fortæller hun.

Derudover bliver maden på bosteder, støttecentre og aktivitetstilbud også dyrere fremover. Udvalget besluttede nemlig at fastholde en beslutning tilbage fra maj 2018, som har været en tur omkring byrådet og tilbage igen. At kostprisen skal harmoniseres i forhold til resten af landet. Det betyder prisstigninger på op til 128 procent for de berørte borgere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce