Annonce
Odense

Udvalgsformand: Statens krav forhindrer patienthotel på Nyt OUH

De statslige milliarder til byggeriet af Nyt OUH må ikke bruges til opførelse af patienthotel. Det forklarer Karsten Uno Petersen (S), som er formand for anlægs- og innovationsudvalget i Region Syddanmark.
Karsten Uno Petersen (S), formand for anlægs- og innovationsudvalget i Region Syddanmark svarer på, hvorfor der ikke er planlagt patienthotel i forbindelse med Nyt OUH. Årsagen er en stram ramme for brug af statens penge på sygehusbyggeri. Det gamle patienthotel drives videre, fem kilometer fra det nye supersygehus.

- Karsten Uno Petersen, hvad er grunden til, I ikke bygger et patienthotel på Nyt OUH?

- Det nye sygehus bygger vi for kvalitetsfondsmidler, det vil sige de midler, staten stiller til rådighed, og de har nogle ganske skarpe betingelser for, hvad vi må gøre med de midler. Hvis vi ville bygge noget derinde (et patienthotel), ville staten trække deres penge. Vi må kun bygge det projekt, som er godkendt, så længe der er kvalitetsfondsmidler i det. Så derfor har vi ikke nævnt ordet ”patienthotel”. Vi bygger et sygehus med de faciliteter, der nu skal være i sådan et sygehus, og så må vi se, når vi kommer på den anden side af bevillingen, om vi kan finde penge til et patienthotel, hvis det skal opføres. Vi har ikke taget stilling til, om vi skal opføre det eller ej, fordi vi har ikke taget stilling til, hvad der sker med det gamle OUH endnu. Der ligger jo den meget flotte bygning med patienthotellet. Den vil komme til at fungere et stykke tid som patienthotel stadigvæk, men hvad der videre skal ske, ved vi ikke endnu. Vi har rigeligt at gøre med at få byggeriet til at fungere.

- Var det fordi I ikke kunne få godkendt bevillingen?

- Ja, det (et patienthotel) er ikke en del af Nyt OUH, og staten har dikteret rigtig mange detaljer om størrelse af rummene, at det er enkeltsenge og antallet af kvadratmeter, og så er der simpelthen ikke plads til et patienthotel, hvis vi skal have et velfungerende supersygehus.

- Var det en beslutning, I traf fra start, at I ikke ville have patienthotel?

- Nej nej, det er en beslutning, som baserer sig på, at staten har stillet de meget konkrete krav til, hvad et supersygehus skal indeholde, og det indeholder ikke et patienthotel.

Hvor vil I skaffe penge fra, hvis I selv skal bygge det?

- Vi har vores anlægsmidler, men dem har vi for eksempel brugt nu til at opgradere sygehusene i Esbjerg, Vejle og delvist i Kolding. Men vi har jo anlægsmidler, så vi er ikke så nervøse, når vi kommer på den anden side af kvalitetsfondsmidlernes brug.

- Hvorfor er I ikke nervøse?

- Fordi vi stadigvæk har penge. Men vi har ikke disponeret dem, og der er sikkert mange ønsker. Der vil vi selvfølgelig se på mange ting, og der er jeg ikke i tvivl om, at der formentlig også kommer et ønske om et patienthotel.

- Hvordan placerer du dig selv i forhold til det? Er det noget, du vil synes om?

- Det er jeg nødt til at se i sammenhæng med alle de andre ønsker, men jeg synes, at idéen om et patienthotel er rigtigt god. Jeg ved, at det er rigtig gavnligt for de folk, der er der. Om det er en stor ulempe, at det (hotellet og hospitalet) ligger så langt fra hinanden (der bliver fem kilometer fra det nuværende patienthotel til Nyt OUH, red.), det må vi vurdere på. Vi får nogle erfaringer med det.

- Vil I drive det nuværende patienthotel videre eller bygge et nyt ved Nyt OUH?

- Vi vil drive det nuværende videre, når vi tager det nye i brug. Men hvis det viser sig, at det er rigtig, rigtig uhensigtsmæssigt, så må vi se, om vi kan finde midlerne. Plads er der nok af.

- Så spørgsmålet er, om det bliver for træls at køre de fem kilometer…

- Ja, simpelthen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Nordfyn For abonnenter

Lars og Mette har solgt deres to campingpladser på Nordfyn: - Det er sgu lidt som at sælge en baby

Annonce