Annonce
Indland

Udvalgsformand om truet lægedækning: Vi bryder os ikke om det

Bo Libergren (V) er formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark, som holder øje med lægedækningen i regionen. Arkivfoto: Robert Wengler

Udvalgsformand Bo Libergren (V) er overordnet set tilfreds med lægedækningen på Fyn og øerne, men erkender, at der er rum for forbedringer i byer som Assens, Faaborg og Nyborg.

Regionen betegner selv lægedækningen som truet i Assens og Faaborg byer. Hvad tænker du om situationen de steder?

- Det er vigtigt at understrege, at det ikke er kommunerne, men byerne vi taler om. Der er store dele af kommunerne, hvor der ikke er nogen akutte problemer. I Faaborg har vi kunnet se en udfordring i et stykke tid. Det dækker over, at der er en del af lægerne, som er lidt grå i toppen. Forhåbningen er selvfølgelig, at der kommer gang i generationsskiftet, når lægerne vil det. I Assens er problemet, at man har en lægestilling, som man ikke har besat, så der står man i en rekrutteringssituation, som skal løses.

Hvor kritisk mener du, at det er, når der allerede nu reelt ikke er frit lægevalg for borgerne i Assens og Faaborg byer?

- Når de er på listen over udfordringer, er det fordi, at vi ikke synes, at det er rimeligt, at man ikke kan vælge læge i byer som Faaborg, Assens og Nyborg. Overenskomsten siger, at man skal have to læger at vælge imellem inden for 15 kilometer, så derfor er vi ikke i en så kritisk situation, at vi overvejer at lave en udbuds- eller en regionsklinik. Men rent servicemæssigt bryder vi os ikke om, at man ikke kan vælge imellem flere læger i så relativt store byer.

Nyborg, Odense og Svendborg er sat under observation, fordi mange klinikker har lukket for nye patienter. Hvad skal der til for at sikre lægedækningen her?

- I både Nyborg og Svendborg har vi haft nye ydernumre i udbud og i Svendborg er det blevet besat til senere igangsætning, så der forventer jeg, at vi kan flytte Svendborg af listen. I Nyborg ligger vi stadig i forhandlingerne om at få besat ydernummeret, så der er processen også i gang. I Odense gik der politik i det, fordi at et flertal ville have to nye ydernumre bundet op på Vollsmose. Hvis vi slog nye ydernumre op i Odense uden de betingelser, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at vi ville få dem besat hurtigt og endda penge for dem. Men det at det med djævlens vold og magt skulle handle om Vollsmose, har udskudt hele processen.

Det er jo fem ud af ti fynske kommuner, der på den ene eller anden vis er udfordret i forhold til lægedækningen. Er du generelt set fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden?

- Overordnet set er jeg fortrøstningsfuld. Hvis man kigger på aldersgennemsnittet for lægerne i Region Syddanmark for 10 år siden og sammenligner det med i dag, så har andelen af lægerne i den ældste kategori faktisk toppet. Vi har den bedste lægedækning med de yngste læger, men det betyder ikke, at vi ikke stadig har specifikke udfordringer, der har med geografi og praksisstrukturen at gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];