Annonce
Indland

Udvalgsformand om truet lægedækning: Vi bryder os ikke om det

Bo Libergren (V) er formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark, som holder øje med lægedækningen i regionen. Arkivfoto: Robert Wengler

Udvalgsformand Bo Libergren (V) er overordnet set tilfreds med lægedækningen på Fyn og øerne, men erkender, at der er rum for forbedringer i byer som Assens, Faaborg og Nyborg.

Regionen betegner selv lægedækningen som truet i Assens og Faaborg byer. Hvad tænker du om situationen de steder?

- Det er vigtigt at understrege, at det ikke er kommunerne, men byerne vi taler om. Der er store dele af kommunerne, hvor der ikke er nogen akutte problemer. I Faaborg har vi kunnet se en udfordring i et stykke tid. Det dækker over, at der er en del af lægerne, som er lidt grå i toppen. Forhåbningen er selvfølgelig, at der kommer gang i generationsskiftet, når lægerne vil det. I Assens er problemet, at man har en lægestilling, som man ikke har besat, så der står man i en rekrutteringssituation, som skal løses.

Hvor kritisk mener du, at det er, når der allerede nu reelt ikke er frit lægevalg for borgerne i Assens og Faaborg byer?

- Når de er på listen over udfordringer, er det fordi, at vi ikke synes, at det er rimeligt, at man ikke kan vælge læge i byer som Faaborg, Assens og Nyborg. Overenskomsten siger, at man skal have to læger at vælge imellem inden for 15 kilometer, så derfor er vi ikke i en så kritisk situation, at vi overvejer at lave en udbuds- eller en regionsklinik. Men rent servicemæssigt bryder vi os ikke om, at man ikke kan vælge imellem flere læger i så relativt store byer.

Nyborg, Odense og Svendborg er sat under observation, fordi mange klinikker har lukket for nye patienter. Hvad skal der til for at sikre lægedækningen her?

- I både Nyborg og Svendborg har vi haft nye ydernumre i udbud og i Svendborg er det blevet besat til senere igangsætning, så der forventer jeg, at vi kan flytte Svendborg af listen. I Nyborg ligger vi stadig i forhandlingerne om at få besat ydernummeret, så der er processen også i gang. I Odense gik der politik i det, fordi at et flertal ville have to nye ydernumre bundet op på Vollsmose. Hvis vi slog nye ydernumre op i Odense uden de betingelser, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at vi ville få dem besat hurtigt og endda penge for dem. Men det at det med djævlens vold og magt skulle handle om Vollsmose, har udskudt hele processen.

Det er jo fem ud af ti fynske kommuner, der på den ene eller anden vis er udfordret i forhold til lægedækningen. Er du generelt set fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden?

- Overordnet set er jeg fortrøstningsfuld. Hvis man kigger på aldersgennemsnittet for lægerne i Region Syddanmark for 10 år siden og sammenligner det med i dag, så har andelen af lægerne i den ældste kategori faktisk toppet. Vi har den bedste lægedækning med de yngste læger, men det betyder ikke, at vi ikke stadig har specifikke udfordringer, der har med geografi og praksisstrukturen at gøre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce