Annonce
Middelfart

Udvalgsformand om godkendelse af udvidelsesplaner: - Vi er et gummistempel

Formand for Miljø- og Energiudvalget i Middelfart Kommune, Morten Weiss-Pedersen (K) kalder det ren proforma, at udvalget på næste møde skal behandle svineproducent Erik Sørensens ansøgning om at få lov til at udvide produktionen på Bolsvej 21. Foto: Yilmaz Polat
Miljø- og Energiudvalget skal på næste møde behandle en svineproducents ansøgning om at få lov til at udvide. Reelt har udvalget ikke mulighed for andet end at godkende ansøgningen, siger udvalgsformanden og mener, at hele ansøgningsprocessen er til grin.

Nordvestfyn: Ren proforma. Det kalder formand for Miljø- og Energiudvalget i Middelfart Kommune, Morten Weiss-Pedersen (K) dét, at udvalget på næste møde skal behandle svineproducent Erik Sørensens ansøgning om at få lov til at udvide produktionen på Bolsvej 21.

Er alle vilkårene i ansøgningens miljøgodkendelse opfyldt, hvilket de ifølge Klaus Kristensen, miljømedarbejder i Middelfart Kommune er, har hverken kommunens administration eller politikerne i udvalget nogen form for indflydelse på udfaldet. Ansøgningen skal godkendes.

- Det er ren proforma, at vi skal behandle den her sag. Vi er et gummistempel i forhold til lovgivningen, for vi kan ikke sige andet end ja ud fra den gældende lovgivning. Jeg må indrømme, at jeg føler mig lidt til grin, siger udvalgsformanden, som efterlyser mere politisk råderum.

Morten Weiss-Pedersen mener heller ikke, at naboernes underskriftsindsamling eller høringssvar kan gøre nogen forskel. Han giver dem samtidig ret i, at en godkendelse strider mod Middelfarts Kommunes ambition om at være en grøn kommune.

- Jeg har fuld forståelse for naboernes bekymringer, men det er ikke noget, der får indflydelse på beslutningen, for udfaldet er givet på forhånd. Staten driver gæk med naboerne, som bliver hørt og ligeledes med byrådet, siger han og fortsætter:

- Jeg stemmer ja, for det siger loven. Jeg repræsenterer Det Konservative Folkeparti, og det er et lovlydigt parti. Jeg ærgrer mig samtidig ud fra principielle demokratiske synsvinkler over, at vi lader som om, vi har noget at skulle have sagt i denne type sager. Det er til at få endnu flere grå hår af.

Annonce
Staten driver gæk med naboerne, som bliver hørt og ligeledes med byrådet, mener Morten Weiss-Pedersen, formand for Miljø- og Energiudvalget i Middelfart Kommune. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Enhedslisten siger nej

Svineavler Erik Sørensen søgte allerede i 2017 om tilladelse til at udvide, og også dengang gjorde flere af beboerne i området indsigelser. Dengang blev sagen forelagt Miljø- og Energiudvalget, som senere valgte at afvise projektet, fordi det på daværende tidspunkt ikke overholdt kriterierne for lugtgener. Erik Sørensen blev i stedet bedt om at lave tiltag, der kunne reducere lugtgenerne, og det er det, han nu har gjort.

Paw Nielsen (EL) glæder sig over, at godkendelsen er endt på dagsordenen til det kommende møde. Han sad som den eneste fra det nuværende Miljø- og Energiudvalg også i udvalget i 2017. Dengang stemte han nej til godkendelsen.

- Jeg har tænkt mig at stemme nej, også selv om det ikke betyder noget. I hvert fald på det forelæggende, jeg kan se nu. Høringssvarene siger langt henad vejen det samme som i 2017. Man skal aldrig sige aldrig, men lige nu er jeg 99,9 procent sikker på, at det ikke er med Enhedslistens stemme, at godkendelsens går igennem, siger han.

Fyens Stiftstidende ville gerne have spurgt de resterende tre medlemmer af Miljø- og Energiudvalget til, hvordan de forholder sig til en godkendelse af en udvidelse af svineproduktionen på Bolsvej 21. Bo Juul Nielsen (V) ønsker ikke at udtale sig, før emnet har været debatteret på det næste udvalgsmøde den 8. maj. Alex Green (S) og Esben Erichsen (S) er ikke været at træffe på telefonen.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Middelfart halter bagefter når det gælder nye virksomheder: Erhvervschef så gerne, at flere unge overvejede at blive selvstændige

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce