Annonce
Nyborg

Udvalg kræver svar efter legionella-smitte

Inger Stenmann Jensen ønsker ikke at være bitter. Men kommunens håndtering af episoden i Frørup kan stadig gøre hende vred. Hun har dog valgt at bruge sin energi og kræfter på at hjælpe sin mand tilbage til livet, efter at han sidste år blev smittet med legionella. Foto: Kasper Riggelsen
Hvordan kunne det gå til, at 77-årige Egon Stenmann Jensen fra Langå sidste efterår blev smittet med farlig bakterie i et kommunalt bad? Og hvorfor blev de øvrige brugere af motionscentret i Frørup ikke advaret med det samme? Kultur- og Fritidsudvalget har nu bedt om en redegørelse i sagen. Formålet er ikke at placere skyld, men at lære af fejlene, lyder det fra udvalgsmedlem og pårørende, Martin Stenmann (S).
Annonce

Langå/Frørup: Den 16. februar satte Inger Stenmann Jensen sig til tasterne og skrev et brev til borgmesteren. Det skete i vrede og dyb forundring over, at kommunen tilsyneladende ikke havde informeret de øvrige brugere af motionscentret i Frørup.

Og det, selv om der allerede på det tidspunkt var gået mere end tre måneder, siden hendes egen mand, Egon Stenmann Jensen, var blevet smittet med legionella efter en tur under den kommunale bruser.

- Dem, vi gik til motion sammen med, var vrede: De må da snart sende noget ud om det, var der flere, som sagde. I første omgang valgte jeg at holde med kommunen, for der var ingen grund til at køre en hetz på det. Men der skete jo ikke noget. Det var derfor, jeg skrev brevet, forklarer hun.

Også sagens hovedperson, 77-årige Egon Stenmann Jensen, undrer sig.

- Jeg sikker på, at var det her sket i Nyborg-hallen, var den blevet lukket lige med det samme. Det her bliver bare gemt væk, siger han.

Annonce

"Dybt ulykkelig sag"

Først den 2. april i år blev der sendt information ud til brugerne af TIF- Frørup Sportsplads med en vejledning om, hvordan man undgår at blive smittet af legionella-bakterien.

Det har nu fået Kultur- og Fritidsudvalget til at bede om en redegørelse i det, udvalgsformand Erik Rosengaard (V) kalder "en dybt ulykkelig sag".

- Jeg har den største medlidenhed med den borger, det er gået ud over, men om kommunen kunne have handlet anderledes, vil jeg godt vente med at udtale mig om, indtil vi har redegørelsen på skrift, tilføjer han.

Spørger man udvalgsmedlem Martin Stenmann (S), der er søn af Inger og Egon Stenmann Jensen, skal redegørelsen ikke bruges til at placere skyld. Det handler i langt højere grad om at tage ved lære af fejlene, så man undgå en gentagelse, forklarer han.

Og det var en fejl, at kommunen ikke på et langt tidligere tidspunkt meldte åbent ud om problemerne, erkender direktør på kultur- og fritidsområdet, Marianne Stentebjerg.

- På det punkt synes jeg, at kritikken er helt berettiget. Vi skulle have været bedre til at kommunikere ud til omverdenen - både i forhold til selve hændelsen og i forhold til de tiltag, som var sat i værk, siger hun.

Også Marianne Stentebjerg afventer den officielle redegørelse, før hun svarer på, hvorfor det ikke skete, men siger dog:

- Måske kan det hænge sammen med, at man ikke ønsker at skabe unødig bekymring. Men en af de læringer, vi kan tage med fra denne sag, må være, at det er bedre at sætte et ekstra opslag op. Så kan vi forhåbentlig give en ny melding senere om, at vi har fået styr på situationen. For selvfølgelig taler folk sammen, og derfor er der også et helt naturligt ønske om at blive orienteret.

Annonce

100 procent match

Ifølge konstitueret gruppeleder i Vej og Ejendom, Jens Kimer-Jørgensen, er der blevet udtaget op til flere prøver af vandet. De første foretaget i december og januar viste et bakterietal i den lave ende af skalaen.

Til gengæld er det rigtigt, at Styrelsen for Patientsikkerhed i begyndelsen af februar konstaterede et 100 procent match mellem legionella-bakterier fundet i vandet i motionscentret og så de bakterier, som gjorde Egon Stenmann Jensen syg, bekræfter han.

- På det tidspunkt beder vi servicelederen om at skylle systemet igennem på daglig basis, men i forvejen kører vi et legionalle-program, hvor alt bliver skyllet igennem en gang om ugen. Indtil da har det været fuldt ud tilstrækkeligt, og vi har heller ikke tidligere har eksempler på folk, der er blevet syge, fortæller han.

På baggrund af den konkrete sag har man udskiftet brusehovederne og ændret på rørføringen for på den måde at mindske risikoen for, at legionella-bakterierne trives. For det tredje er der nu sat en seddel op med en vejledning til, hvordan man skal forholde sig. Men hvad med alle steder, hvor folk bader under den kommunale bruser?

- Godt spørgsmål. Jeg tror ikke, der hænger tilsvarende sedler rundt omkring, men jeg kan ikke forstille mig andet, end at det kommer der, lyder det fra afdelingslederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce