Annonce
Sydfyn

Udvalg afslår ansøgning fra Sydfyns Kvindekrisecenter: Men opretter pulje på en halv million

Mette Gregersen er en af frontfigurerne i foreningen Sydfyns Kvindekrisecenter. Foto: Katrine Becher Damkjær
Et enigt Social- og Sundhedsudvalg har valgt ikke at imødekomme ansøgningen fra Sydfyns Kvindekrisecenter, der anmoder om 650.000 kroner. I stedet foreslår udvalget, at man laver en pulje på 500.000 kroner, som alle kvindekrisecentre kan søge. Forslaget kommer til budgetforhandlingerne, som starter onsdag.

Svendborg: - Vi kan ikke imødekomme den ansøgning, der er kommet. Det er et enigt udvalg, der er kommet frem til det.

Det fortæller formand i Social- og Sundhedsudvalget, Hanne Klit (S), på bagkant af udvalgsmødet tirsdag aften, hvor Sydfyns Kvindekrisecenter endnu engang var på dagsordenen. Foreningen anmoder nemlig om 650.000 kroner til etableringen.

- I den ansøgning vi har fået fremsendt, er der nogle uklarheder, fortæller Hanne Klit og tilføjer, at Socialdemokraterne stadig synes, det er problematisk at støtte Sydfyns Krisecenter, når et nyt krisecenter i Stenstrup ikke har fået støtte.

Hun forklarer endvidere om beslutningen:

- Vi lagde blandt andet vægt på, at der i Sydfyns Krisecenters vedtægter, som vi fik fremsendt, stod, at den der skal være daglig leder samtidig skal være formand for bestyrelsen. Der er ikke et armslængdeprincip. Det virker til, at det er de samme mennesker, der skal ansætte og afskedige selv, siger Hanne Klit.

Medlem i udvalget Mette Kristensen (V) er enig i, at ansøgning på nuværende tidspunkt ikke kan imødekommes, men henviser til, at der blot skal laves nogle små justeringer.

- Der er lidt ubekendte faktorer, så jeg tror egentlig, at der blot skal korrigeres lidt. Det her er ikke en total afvisning.

- Jeg anerkender, at der skal være armslængde, og det har vi gjort foreningen opmærksom på, at den skal tydeliggøre i ansøgningen. Men jeg mener ikke, det er en fair kritik, for foreningen har faktisk redegjort for, at der kommer til at være armslængdeprincip, mener Mette Kristensen.

Annonce

Sagen kort

Foreningen Sydfyns Kvindekrisecenter anmoder om 650.000 af kommunen til at etablere center for voldsramte kvinder. Stedet skal have tre ben at gå på: Det skal være krisecenter, ambulant tilbud til hele familien og efterværn.

Ved sidste måneds møde i Social- og Sundhedsudvalget krævede Socialdemokratiet og Enhedslisten sagen standset, og sagen blev sendt i byrådet. Byrådet valgte den 17. september at sende sagen tilbage i fagudvalget.

Tirsdag aften besluttede udvalget, at de ikke kunne imødekomme ansøgningen, men sagen kommer med i budgetforhandlingerne.

Frontfigur ikke overrasket

Mette Gregersen, der er en af de to frontfigurer i foreningen Sydfyns Krisecenter, er ikke overrasket over, at de har fået afslag på deres ansøgning.

- Det havde jeg nok forventet. Jeg føler i den grad, at der ikke bliver lyttet til initiativtagere og iværksættere i Svendborg Kommune.

Mette Gregersen afviser, at foreningen og krisecentret skal drives, som udvalgsformanden antyder.

- Det skal ikke være mig, der er leder. Det har jeg ikke interesse i.

- Overskuddet skal gå ind i en socialfond, der arbejder for voldsramte kvinder, og den vil jeg gerne være direktør for, hvor jeg sidder med udviklingsarbejdet. Men det andet er helt uhørt. Det er ulovligt, fastslår Mette Gregersen.

Pulje på en halv million

Selvom udvalget ikke imødekommer ansøgningen, får sagen alligevel et twist.

Udvalget vil gå til budgetforhandlingerne med et forslag om at afsætte en pulje på 500.000 kroner til kvindekrisecentre. Det bliver en engangspulje, som alle, der skulle have lyst til at etablere et kvindekrisecenter, kan søge. Det fortæller Hanne Klit.

- Vi er enige om, at vi gerne vil arbejde for at beskytte kvinder mod vold. Vi kan se ud fra de tal, vi er blevet forelagt, at mange kvinder bliver udsat for vold, og vi vil gerne understøtte det arbejde.

Hos Sydfyns Krisecenter er det med stor jubel, hvis en pengepulje oprettes.

- At vi er nået så langt, at de vil oprette en pulje, det er en sejr for os. For det kommer jo voldsramte kvinder til gode på en eller anden måde, siger Mette Gregersen.

I har fået afslag på jeres ansøgning. Vil I justere i den, hvis I eventuelt skulle søge puljen?

- Det vil jeg tage med min bestyrelse. Jeg kan ikke lige sige på stående fod, hvad vi gør, fortæller Mette Gregersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Annonce