Annonce
Rejser

Udstyr til offpisten: Det skal du altid have med

Det er livsvigtigt at have lavineudstyr med i rygsækken, hvis du kører seriøs offpiste. Hvis ikke du ønsker at købe dit eget udstyr, kan det også lejes på de fleste skisportssteder. Foto: Sebastian Kjær

Offpisteekspert og indehaver af skibutikken Blacksnow.dk, Martin Schøber, guider dig igennem junglen af udstyr. Hvad SKAL man have, og hvad er rart at have? Få svaret her.

Annonce

Must have: Lavinebipper

Foto: Blacksnow

- Lavinebipperen bruges til at blive fundet i lavinen eller til at søge med, hvis dine venner ligger begravet. Derfor er det vigtigt, at alle i gruppen har en lavinebipper på kroppen. Nye lavinebippere er digitale, har tre antenner og en rækkevidde på mindst 50 meter. Derudover bør man kigge på batteritiden, så man aldrig løber tør for strøm. Dyrere lavinebippere kommer med flere avancerede funktioner, som du sandsynligvis ikke får brug for. Hvis man ikke står specielt meget offpiste, er det bedst at vælge en simpel lavinebipper, så det ikke bliver raketvidenskab, når man står i en presset situation.

Must have: Sonde

Foto: Blacksnow

- Når man har fundet den begravede skiløber med lavinebipperen, bruger man sonden til forsigtigt at prikke hul igennem sneen, indtil man rammer offeret. Valget af sonde handler først og fremmest om holdbarhed. Vælg gerne én i aluminium med en længde på mindst 260 centimeter.

Must have: Skovl

Foto: Blacksnow

- Når en lavine stopper bliver sneen hård, og derfor kan du glemme alt om at grave med dine hænder eller ski. Arbejdet kræver en skovl og den skal på samme måde som sonden være holdbar og gerne i aluminium. Det er en fordel at vælge en skovl, der kan forlænges, så du kan grave hurtigere. Det kan være få minutter, der afgør forskellen mellem liv og død.

Nice to have: ABS-rygsæk

Foto: Blacksnow

- Du har en større chance for at overleve en lavine, hvis du har en ABS-rygsæk på ryggen og når at udløse den i tide. Den fungerer lidt på samme måde som en airbag i en bil. Du hiver i et håndtag, hvorefter én eller to balloner pustes op, så du øger din egen volumen og dermed har bedre muligheder for at "flyde ovenpå" lavinen. Det er vigtigt, at man trækker i håndtaget, så snart man opdager lavinen. Hvis du venter et splitsekund, kan det være for sent, så hellere trække én gang for meget end én gang for lidt - også selvom det koster lidt at udskifte gaspatronerne.

Nice to have: Avalung

Foto: Black Diamond

- Hvis du bliver begravet i en lavine, vil der ofte være en lille luftlomme med begrænset ilt, så du kan overleve i 10-15 minutter, hvilket ikke altid er nok til at blive fundet. Trækker du vejret normalt vil kuldioxidindholdet hurtig stige, men ved hjælp en avalung kan du få udåndingsluften væk fra din luftlomme, så du har ilt i længere tid (nogle producenter skriver, at man kan øge tiden fra 15 minutter til 58 minutter alene ved at trække vejret igennem en avalung).

Nice to have: Offpiste-ski

Foto: Armada Skis

- Et par rigtige offpiste-ski øger selvfølgelig ikke sikkerheden, men det er en helt anden verden at stå på offpiste-ski i pudder kontra almindelige pisteski. Offpiste-skiene er bredere, og de har mere rocker (de bøjer mere opad i begge ender), så man får mere opdrift i skiene, hvilket gør dem nemmere at styre i den dybe sne. Almindelige pisteski vil grave sig ned i puddersneen, så derfor skal man være en rigtig god skiløber for at kunne stå på almindelige ski i offpisten.

Nice to have: Touring-ski og bindinger

Marker Bindings

- Nogle gange kan du ikke tage liften op til den perfekte offpiste. Her er du nødt til at vandre det sidste stykke og ad bjerget, og her får du brug for et par touring-ski og bindinger. Under skiene sætter du et stykke skind, som gør, at du står fast i sneen, mens bindingerne kan justeres, så du kan løfte støvlens hæl, mens du bevæger dig opad (på samme måde som langrend).

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce