Annonce
forside

Udstillingseksperiment åbner på Danmarks Forsorgsmuseum

Forholdene på børnehjemme Godhavn er skildret i en filmen "Der kommer en dag" fra 2016. virkelighedens Godhavnsdrenge fortæller på udstillingen "Efter børnehjemmet". Arkivfoto: Nils Svalebøg

Svendborg: Tirsdag 20. november er det FNs Internationale Børnedag, og hvilken dag kunne passe bedre til at åbne en udstilling om fortidens børnehjemsbørn.

Sådan har Danmarks Forsorgsmusum i hvert fald tænkt, så denne dag fra klokken 14 til 16 åbner museet udstillingseksperimentet "Efter Børnehjemmet".

I udstillingen fortæller drengene fra børnehjemmet Godhavn om deres kamp for retfærdighed, og forskere fortæller om deres samarbejde med tidligere børnehjemsbørn i deres søgen efter svar.

Men publikum får ikke lov at nøjes med at lytte og læse. De bliver også bedt om at tage stilling undervejs.

Udstillingen, der er støttet af Velux Fonden og er en del af forskningsprojektet "Velfærdshistorier fra kanten", bliver åbnet af tidligere tilsynsførende inden for børne- og ungdomsforsorgen Oskar Plougmand. /jurb

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce