Annonce
Odense

Udstilling: Nutidens natur vises som fossiler

Lærredet er for første gang suppleret med videokunst, som Lise Kryger Simonsen viser i en båndsløjfe. Også her er det meningen, vi skal tænke over, hvordan vi bruger klimaet. Foto: Kim Rune
Kunstner Lise Kryger Simonsen kapsler tidens klimasnak ind i ny udstilling, der ikke er en løftet pegefinger men et ønske om at bruge sin kunstneriske stemme. Åbner i dag.

Tiden flyver, siger man, og for kunstner Lise Kryger Simonsen er talemåden blevet omdrejningspunktet for en udstilling om klimaets tilstand. Hun vil nemlig gøre opmærksom på, at mens vi taler om forandringerne med kloden, forsvinder dyrearter en for en som sandkorn, der løber ud mellem fingrene.

- Lige om lidt vil dyrearter, vi kender i dag, kun findes som fossiler, siger Lise Kryger Simonsen, 41, der i forbindelse med sin 4. soloudstilling har oversat ordene til latin - "Tempus Fugit" - hvilket betyder "tiden flygter".

Og som for at illustrere udviklingen har gengivet de arter som hårde aftryk på papir, hun har fundet på Top Ti over uddøende arter. Som om de allerede nu kun kan findes bag glas i montre - og ikke ude i naturen.

Lige om lidt vil dyrearter, vi kender i dag, kun findes som fossiler.

Lise Kryger Simonsen, aktuel med udstillingen "Tempus Fugit" på Galleri Sandberg

Ingen helgen

Et zoom på tidens tilstand kalder Lise Kryger Simonsen sin udstilling, og hun erkender, at dens tema er politisk, selv om der ikke er nogen ideologisk afsender.

- Al kunst kommer jo et sted fra, og det er ikke min mening at agere løftet pegefinger eller bringe en dystopisk dagsorden i spil. Jeg vil bare have os til at reflektere over de klimavalg, vi foretager, og de konsekvenser valgene har for os alle sammen. Det er et medmenneskeligt opråb, vi er jo alle sammen i samme båd, siger hun.

Ikke alene som kunstner er hun optaget af klimaet - også som mor og menneske.

- Klimaet optager mig, men jeg er ingen helgen. Mine ændringer for at sikre verden ligger i den mindre og hverdagsagtige ende. Jeg slukker lyset og nedsætter mit vandforbrug. Genbruger. Søger mindre madspild. For mig er kunsten at vække genkendelser hos beskueren, siger Lise Kryger Simonsen.

Hun mener, at temaet bygger naturligt oven på de seneste udstillinger, hun har lavet, og som har handlet om vanitas i form at kvindeportrætter med krakeleringer.

- Temaet var forgængelighed over for forfængelighed, men selv om det nu er et andet, er en del af formsproget det samme. Her vil også være kvindeportrætter med, siger hun, der oprindeligt er uddannet grafiker og stadig foretrækker at male akryl i sort og hvid.

Annonce

Kunst for sanserne

Udstillingen har været undervejs i et år, og dermed før klimaet satte dagsordenen for folketingsvalget i foråret, påpeger Lise Kryger Simonsen. På grund af temaet har hun valgt at afprøve nye fossillignende teknikker på papir, ligesom hun for første gang forsøger sig ud i videokunst og dermed også arbejder i ikke direkte salgsbare værker.

- Klimasnakken kræver, at man vækker sanserne, og det er tanken bag de forskellige materialevalg. Jeg vil afspejle kontrasterne mellem den søde sommerfugl og det hårde materiale, siger hun, der ikke er bange for, at folk er ramt af klimakvalme.

- Det kan jeg ikke bruge til noget, for emnet er vigtigt for mig. Jeg maler ikke for at tilfredsstille andre eller som terapi, for mere pessimistisk er jeg jo heller ikke. Men jeg maler for at bruge min stemme, siger hun.

Udstillingen "Tempus Fugit" åbner torsdag 19. september klokken 17-19 i Galleri Sandberg i Ny Vestergade, Odense. Vises til og med 20. oktober 2019.

Al kunst har politiske anstrøg, mener Lise Kryger Simonsen, der bogstaveligt talt trækker den svenske teenager Greta Thunberg med ind i udstillingen ved fletningerne. Foto: Kim Rune
- Lige om lidt vil dyrearter, vi kender i dag, kun findes som fossiler, siger Lise Kryger Simonsen, der i forbindelse med sin 4. soloudstilling har oversat ordene til latin - "Tempus Fugit" - hvilket betyder "tiden flygter. Foto: Kim Rune
No See No hear No speak hedder dette maleri, der er med på udstillingen. Privatfoto
En af de truede arter - en Giant Mounatin Lobelia - er malet med en særlig teknik på papir. Privatfoto
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Nordfyn For abonnenter

Svømmehal og spillested midt i skoven: Det gamle mejeri i Rue tager form

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Otte ud af ti overvejer at forlade jobbet: Hårde arbejdsvilkår presser ambulancereddere - Odense er særligt ramt

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med Elvis som fan, ABBA, giftige nordfynske overhåndsserver og ildløs i madvognen

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Sport For abonnenter

Denmark Open slår flot med halen i Odense Idrætshal - alle drømte om en finale mellem Momota og Axelsen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Kerteminde

Dragefestival - Drageoptog fra Fjord&Bælt og masser af aktiviteter

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Skilsmisse førte til lammende sorg: Trine fik et øksehug i hjertet, der aldrig forsvinder

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Nyborg For abonnenter

Helt til grin: Komiker tager gas på Nyborg Slot

Annonce