Annonce
112

Udspringer af Daabas-efterforskning: Levering af heroin koster næsten to års fængsel

Til tirsdagens retsmøde blev der på tilskuerrækkerne ventet i spænding på dommerens beslutning om straffens længde. Arkivfoto: Michael Bager
En 42-årig mand blev ved Retten i Odense tirsdag idømt næsten to års fængsel for levering af heroin. Manden tilstod i sagen, der er udsprunget af den længerevarende efterforskning, der har ført til, at den tidligere leder af Black Army blev taget i at have overdraget over et kilo heroin.

Levering af 100 gram heroin og et forsøg på levering af yderligere 100 gram kostede en 42-årig mand fra Odense tæt på to års fængsel, da dommen tirsdag faldt ved Retten i Odense. Manden var sigtet for at have overtrådt loven om euforiserende stoffer ved at have overdraget heroinen mod et betydeligt vederlag eller til et større antal personer.

Retsmødet tog sin start klokken 08.45. Omkring klokken 09.10 var dommen afsagt og Ferhat Kolling Yuardaer på vej tilbage til arresten. Det var nemlig en tilståelsessag, der var lagt op til, og da den nu dømte havde taget plads i stolen i midten af lokalet, blev det slået fast, at han stod ved sin tilståelse.

Sigtelsen blev derfor til tiltale, og retten skulle kun tage stilling til straffens længde.

Annonce

Leverede gennem kurer

Med sin krop placeret i stolen i lokalets midte bekræftede Ferhat Kolling Yuardaer, hvad der var blevet læst højt af anklageskriftet.

Den 22. januar i år omkring klokken 19.50 havde han gennem en kvindelig kurer, der også er sigtet - dog i en sag for sig selv - leveret 100 gram heroin til en adresse i Odense. På et senere tidspunkt havde han forsøgt at levere 100 gram yderligere gennem den samme kurer, men til en anden person end første gang. Det mislykkedes af ukendte årsager.

- Jeg vil ikke nærmere ind på det. Men det er rigtigt, at jeg har stået for leveringen af de 100 gram, og at der skulle have været leveret 100 gram mere til en anden person, lød det fra den tiltalte.

Fra anklageren blev der lagt vægt på, at Ferhat Kolling Yuardaer i 2014 blev idømt fire år og seks måneders fængsel for lignende kriminalitet. Og anklageren gik derfor i byretten tirsdag efter en straf på et år og ti måneders ubetinget fængsel. Forsvareren lagde op til halvandets års fængsel.

Dommeren valgte at følge anklageren og idømte manden et år og ti måneders ubetinget fængsel. Der lød ingen protester fra forsvareren. Heller ikke til beslutningen om, at han fortsat skal sidde varetægtsfængslet indtil en eventuel anke eller strafafsoning. Noget, den dømte mand har gjort siden januar.

Længere efterforskning

Sagen var en udspringer af en længerevarende efterforskning, der har ført til, at den tidligere bandeleder af Black Army, Mohammed Daabas, i januar blev taget i at have videreoverdraget over halvandet kilo heroin, der skal være blevet solgt i og omkring Odense. Daabas blev varetægtsfængslet 1. februar. Han nægtede sig skyldig.

Tirsdagens retssag er én ud af flere sager, der er udsprunget af Daabas-efterforskningen. Der har i alt været fem varetægtsfængslinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bandekriminalitet. Vi skal beskytte vidner bedre

Synspunkt: Hvis en borger i Odense, på Fyn eller et andet sted i landet oplever grov kriminalitet, bør det meldes til politiet. Men vi risikerer, at alt for mange afholder sig fra det, fordi de er bange for at vidne – særligt når kriminaliteten er begået af voldsparate, hårdkogte bandekriminelle. Derfor foreslog vi i weekenden, at vidner i bandesager skal sikres langt bedre end i dag: Vidner skal have anonymitet i alle sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidners identitet må aldrig fremgå i sagsakter i sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidner skærmes helt af, så der i retslokalet kun er dommer, domsmænd/nævninge, anklager og forsvarer. Vidnerne skal ganske enkelt kunne udtale sig uden at være hundeangste for, hvad der kan ske med dem selv eller deres familie, fordi det tiltalte bandemedlem og hans ’brødre’ kender deres identitet. Bedre beskyttelse af vidner er også klart til samfundets bedste, for gode vidneudsagn er ofte det, der gør, at kriminelle bandemedlemmer dømmes for deres forbrydelser. Som samfund stiller vi tilmed store krav til vidnerne: Et vidne er forpligtet til at udtale sig, tale sandt, møde op i retten og forblive i retten – ellers risikerer vidnet at blive anholdt. Så det mindste, vi som samfund kan gøre, er da at sikre vidnets sikkerhed. På lederplads her avisen lød det dog i mandags, at vores forslag går for vidt. At vi ikke kan have ”et parallelt retssystem, hvor bandemedlemmer og rockere får ringere muligheder for at forsvare sig i retten end andre tiltalte”. Alle skal naturligvis have en retfærdig rettergang, det kunne vi aldrig drømme om at gå på kompromis med. Og det bør bestemt også være muligt, selvom et hardcore bandemedlem ikke får serveret vidnets navn på et sølvfad. Vi foreslår netop, at forsvarsadvokaten skal kende vidnets identitet, så hun/han kan foretage sin egen research om vidnet og udspørge vidnet på kryds og tværs – men forsvareren skal være sig sit ansvar bevidst og ikke afsløre vidnets identitet over for sin bandeklient. Det er vist ikke for meget forlangt. Tryghed er altafgørende for, at vidner fortæller, hvad de har set. Her i avisen kunne vi jo i weekenden læse, hvordan beboere i et boligområde i det nordøstlige Odense afholder sig fra at melde episoder til politiet af frygt for gengældelse fra tvivlsomme typer. Når vi skal banderne til livs, skal vi presse dem konstant. De fleste odenseanere har – desværre – gennem årene bidt mærke i bandernes storskrydende adfærd i vores by. Og en del odenseanere har oplevet trusler og regulære afstraffelser. Som by skal vi stå sammen mod banderne, og vi har brug for, at lovgiverne på Christiansborg giver os de bedste rammer for det – ved at beskytte vidner bedre. Det er godt, at bandemedlemmer nu kan idømmes længere fængselsstraffe, men hvad hjælper det, hvis de ikke dømmes? Fordi vidnerne ikke tør stå frem?

Nyborg

Nyt læserråd er skudt i gang: Nyborg-aktører skal finde løsninger sammen med Fyens Stiftstidende

Annonce