Annonce
Nyborg

Udspioneret på jobbet: Aftale og afsløring med konsekvenser

Den kommunale it-chefs opfordring til at optage de ansatte på video er blot et af mange usædvanlige elementer i it-skandalesagen.
Kimen til it-skandalen på 4Kløverskolen blev lagt, da Nyborg Kommune indgik en aftale med et privat konsulentfirma.
Annonce

Nyborg: Det er en langstrakt og speget sag om overvågning af offentligt ansattes arbejde, der med nye forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og de ansattes fagforeninger tilsyneladende nærmer sig en afslutning.

Sagen kom til offentlighedens kendskab i februar i år, da DR og Fyens Stiftstidende kunne afsløre, hvordan en it-konsulent havde lagt en fælde for to ansatte på 4Kløverskolen i Ørbæk og samtidig optaget sine forsøg på at lokke dem i den.

Men det hele begyndte i virkeligheden, da Nyborg Kommune indgik en aftale om test af it-sikkerheden med konsulentfirmaet Prueba Cybersecurity.

Annonce

Aftalen

I juni 2018 indgik Nyborg Kommune og it-konsulentfirmaet Prueba Cybersecurity en samarbejdsaftale om "tests, træning og rådgivning inden for cybersikkerhed".

Prueba Cybersecurity skulle blandt andet gennemføre såkaldte social security-tests, hvor sikkerhedskonsulenter under dække af at være medarbejdere i kommunens it-afdeling skulle forsøge at skaffe sig adgang til de ansattes computere og data.

Det blev ikke forhånd aftalt, hvordan sikkerhedskonsulenterne fra Prueba Cybersecurity skulle udgive sig for at komme fra kommunens it-afdeling. Det fremgik heller ikke af aftalen, at sikkerhedskonsulenterne ville benytte sig af skjulte videooptagelser af de ansattes adfærd.

Annonce

Afsløringen

En del af social security-testen blev gennemført på 4Kløverskolen i Ørbæk den 20. november 2018.

En sikkerhedskonsulent præsenterede sig med et falsk id-kort som medarbejder ved Nyborg Kommunes it-afdeling.

Han forsøgte blandt andet at få ansatte på skolen til at placere et medbragt usb-stik i skolens computere.

Skolelederen og skolesekretæren kunne ikke få sikkerhedskonsulentens falske identitet bekræftet i kommunens it-afdeling og fattede mistanke.

Det gik kort tid efter op for skolelederen, at sikkerhedskonsulenten havde benyttet sig af videooptagelser i det skjulte.

Skolelederen henvendte sig samme dag til Nyborg Kommune i en mail, hvor han mente sig dybt krænket af kommunens måde at kontrollere medarbejderne på.

Annonce

Konsekvenserne

Nyborg Kommune stoppede straks efter afsløringen af de skjulte videooptagelser samarbejdet med Prueba Cybersecurity.

Den 13. februar fik Nyborg Kommunes it-chef en skriftlig advarsel for at have handlet i strid med kommunens værdier.

It-chefen havde i en mail foreslået Prueba Cybersecurity at "optræde med skjult kamera" - efterfulgt af en glad smiley.

Skolelederforeningen og HK Kommunal mente efterfølgende, at Nyborg Kommune forbrød sig mod en aftale om kontrolforanstaltninger i forbindelse med videooptagelserne på 4Kløverskolen.

Skolelederforeningen og HK Kommunal forhandler i øjeblikket med Kommunernes Landsforening om en afslutning på sagen.

Annonce
Annonce
OB

OB fik uafgjort i en hårdt spillet affære

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce