Annonce
Nyborg

Udspioneret på jobbet: Aftale og afsløring med konsekvenser

Den kommunale it-chefs opfordring til at optage de ansatte på video er blot et af mange usædvanlige elementer i it-skandalesagen.
Kimen til it-skandalen på 4Kløverskolen blev lagt, da Nyborg Kommune indgik en aftale med et privat konsulentfirma.

Nyborg: Det er en langstrakt og speget sag om overvågning af offentligt ansattes arbejde, der med nye forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og de ansattes fagforeninger tilsyneladende nærmer sig en afslutning.

Sagen kom til offentlighedens kendskab i februar i år, da DR og Fyens Stiftstidende kunne afsløre, hvordan en it-konsulent havde lagt en fælde for to ansatte på 4Kløverskolen i Ørbæk og samtidig optaget sine forsøg på at lokke dem i den.

Men det hele begyndte i virkeligheden, da Nyborg Kommune indgik en aftale om test af it-sikkerheden med konsulentfirmaet Prueba Cybersecurity.

Annonce

Aftalen

I juni 2018 indgik Nyborg Kommune og it-konsulentfirmaet Prueba Cybersecurity en samarbejdsaftale om "tests, træning og rådgivning inden for cybersikkerhed".

Prueba Cybersecurity skulle blandt andet gennemføre såkaldte social security-tests, hvor sikkerhedskonsulenter under dække af at være medarbejdere i kommunens it-afdeling skulle forsøge at skaffe sig adgang til de ansattes computere og data.

Det blev ikke forhånd aftalt, hvordan sikkerhedskonsulenterne fra Prueba Cybersecurity skulle udgive sig for at komme fra kommunens it-afdeling. Det fremgik heller ikke af aftalen, at sikkerhedskonsulenterne ville benytte sig af skjulte videooptagelser af de ansattes adfærd.

Afsløringen

En del af social security-testen blev gennemført på 4Kløverskolen i Ørbæk den 20. november 2018.

En sikkerhedskonsulent præsenterede sig med et falsk id-kort som medarbejder ved Nyborg Kommunes it-afdeling.

Han forsøgte blandt andet at få ansatte på skolen til at placere et medbragt usb-stik i skolens computere.

Skolelederen og skolesekretæren kunne ikke få sikkerhedskonsulentens falske identitet bekræftet i kommunens it-afdeling og fattede mistanke.

Det gik kort tid efter op for skolelederen, at sikkerhedskonsulenten havde benyttet sig af videooptagelser i det skjulte.

Skolelederen henvendte sig samme dag til Nyborg Kommune i en mail, hvor han mente sig dybt krænket af kommunens måde at kontrollere medarbejderne på.

Konsekvenserne

Nyborg Kommune stoppede straks efter afsløringen af de skjulte videooptagelser samarbejdet med Prueba Cybersecurity.

Den 13. februar fik Nyborg Kommunes it-chef en skriftlig advarsel for at have handlet i strid med kommunens værdier.

It-chefen havde i en mail foreslået Prueba Cybersecurity at "optræde med skjult kamera" - efterfulgt af en glad smiley.

Skolelederforeningen og HK Kommunal mente efterfølgende, at Nyborg Kommune forbrød sig mod en aftale om kontrolforanstaltninger i forbindelse med videooptagelserne på 4Kløverskolen.

Skolelederforeningen og HK Kommunal forhandler i øjeblikket med Kommunernes Landsforening om en afslutning på sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Læserbrev

Hurra for de frivillige

Nordfyn For abonnenter

Lars og Mette har solgt deres to campingpladser på Nordfyn: - Det er sgu lidt som at sælge en baby

Annonce