Annonce
Nyborg

Udspioneret på jobbet: Aftale og afsløring med konsekvenser

Den kommunale it-chefs opfordring til at optage de ansatte på video er blot et af mange usædvanlige elementer i it-skandalesagen.
Kimen til it-skandalen på 4Kløverskolen blev lagt, da Nyborg Kommune indgik en aftale med et privat konsulentfirma.

Nyborg: Det er en langstrakt og speget sag om overvågning af offentligt ansattes arbejde, der med nye forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og de ansattes fagforeninger tilsyneladende nærmer sig en afslutning.

Sagen kom til offentlighedens kendskab i februar i år, da DR og Fyens Stiftstidende kunne afsløre, hvordan en it-konsulent havde lagt en fælde for to ansatte på 4Kløverskolen i Ørbæk og samtidig optaget sine forsøg på at lokke dem i den.

Men det hele begyndte i virkeligheden, da Nyborg Kommune indgik en aftale om test af it-sikkerheden med konsulentfirmaet Prueba Cybersecurity.

Annonce

Aftalen

I juni 2018 indgik Nyborg Kommune og it-konsulentfirmaet Prueba Cybersecurity en samarbejdsaftale om "tests, træning og rådgivning inden for cybersikkerhed".

Prueba Cybersecurity skulle blandt andet gennemføre såkaldte social security-tests, hvor sikkerhedskonsulenter under dække af at være medarbejdere i kommunens it-afdeling skulle forsøge at skaffe sig adgang til de ansattes computere og data.

Det blev ikke forhånd aftalt, hvordan sikkerhedskonsulenterne fra Prueba Cybersecurity skulle udgive sig for at komme fra kommunens it-afdeling. Det fremgik heller ikke af aftalen, at sikkerhedskonsulenterne ville benytte sig af skjulte videooptagelser af de ansattes adfærd.

Afsløringen

En del af social security-testen blev gennemført på 4Kløverskolen i Ørbæk den 20. november 2018.

En sikkerhedskonsulent præsenterede sig med et falsk id-kort som medarbejder ved Nyborg Kommunes it-afdeling.

Han forsøgte blandt andet at få ansatte på skolen til at placere et medbragt usb-stik i skolens computere.

Skolelederen og skolesekretæren kunne ikke få sikkerhedskonsulentens falske identitet bekræftet i kommunens it-afdeling og fattede mistanke.

Det gik kort tid efter op for skolelederen, at sikkerhedskonsulenten havde benyttet sig af videooptagelser i det skjulte.

Skolelederen henvendte sig samme dag til Nyborg Kommune i en mail, hvor han mente sig dybt krænket af kommunens måde at kontrollere medarbejderne på.

Konsekvenserne

Nyborg Kommune stoppede straks efter afsløringen af de skjulte videooptagelser samarbejdet med Prueba Cybersecurity.

Den 13. februar fik Nyborg Kommunes it-chef en skriftlig advarsel for at have handlet i strid med kommunens værdier.

It-chefen havde i en mail foreslået Prueba Cybersecurity at "optræde med skjult kamera" - efterfulgt af en glad smiley.

Skolelederforeningen og HK Kommunal mente efterfølgende, at Nyborg Kommune forbrød sig mod en aftale om kontrolforanstaltninger i forbindelse med videooptagelserne på 4Kløverskolen.

Skolelederforeningen og HK Kommunal forhandler i øjeblikket med Kommunernes Landsforening om en afslutning på sagen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce