Annonce
Fyn

Udsolgt astronaut-arrangement: Andreas Mogensen mødte 450 avislæsere

450 avislæsere sørgede for et udsolgt auditorium til Andreas Mogensens foredrag, der var arrangeret i et samarbejde mellem Stiften Fordele og Syddansk Universitet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Muligheden for at møde dansk rumfarts største navn har skabt stor begejstring blandt Fyens Stiftstidendes læsere, som torsdag aften strømmede til et udsolgt auditorium - og til astronaut Andreas Mogensen.

Odense: Læsning af avis kan føre til meget forskelligt, for 450 abonnenter på Fyens Stiftstidende førte det dem torsdag aften til en rejse ud i rummet sammen med Danmarks foreløbig eneste rumrejsende, Andreas Mogensen.

De vragede julearrangementerne og fyldte i stedet det ene af Syddansk Universitets (SDU) store auditorier for at høre astronauten.

Astrid og Peter Bendtsen fra Faaborg havde glædet sig særlig meget til mødet med astronauten, for deres søn Peter er it-ingeniør i Fyns eneste rumfartsvirksomhed, Danish Aerospace Company i Odense, hvor han ofte arbejder tæt sammen med Andreas Mogensen.

- Det er fantastisk, at vi i Danmark kan være med så langt fremme, siger Peter Bendtsen.

Det var tydeligt på spørgsmålene torsdag aften, at mange af deltagerne ved mødet havde fulgt rigtig godt med i Andreas Mogensens aktiviteter. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Børnene sidder helt stille

Hanne Iversen fra Søndersø har fulgt med i rumfarten siden månelandingerne og var glad for at kunne dykke dybere ned i Andreas Mogensens oplevelser.

- Det er fantastisk, at få muligheden for at høre ham selv her på Fyn, det måtte jeg benytte mig af, siger hun.

Hun og de øvrige læsere er ikke de eneste, der har haft muligheden for at blive klogere eller fascineret. Tirsdag var den 43-årige astronaut også på SDU, hvor han talte til en stor forsamling af folkeskoleelever, og torsdag formiddag forklarede han 4.–10. klasse på Giersings Realskole i Odense om rummets muligheder.

- Jeg siger faktisk det samme, uanset om det er til børn eller voksne. Emnet i sig selv fascinerer børn så meget, at de sluger ordene, uden at jeg behøver at gøre noget særligt for det. I dag sad selv 4.-klasserne fuldstændig stille i en hel time, siger Andreas Mogensen, der lørdag rejser hjem til familien i Texas, hvor han også skal holde jul.

Annonce

Hvad siger konen?

- Børnenes spørgsmål er ikke så anderledes end de voksnes. De vil høre, hvordan man spiser og går på toilettet, og spørger hvad vægtløshed er. Men så kan de også spørge, om jeg ikke blev bange, fortæller Andreas Mogensen, der i alt er en uge i Danmark, hvor han både holder møder og laver informationsarrangementer med titlen Fra atomer til galakser.

Torsdag aften blev der blandt andet spurgt til muligheden for liv andre steder i rummet–Andreas Mogensen tror på, at der findes simpelt liv men er mere usikker over for, om der også er intelligent liv.

En anden læser ville høre om faren for at rumstationen ISS ville blive ramt af rumskrot, mens en tredje var utryg ved, at astronauten skulle være væk fra sin familie.

- Min kone synes også, at 10 dage i rummet var meget lidt, og at jeg burde komme afsted igen. Men det bliver anderledes næste gang, fordi mine børn vil være ældre og får et andet forhold til, at jeg er væk, siger Andreas Mogensen.

Astrid og Peter Bendtsen har hørt mere end de fleste andre om den danske astronaut, som deres søn ofte samarbejder med. Foto: Birgitte Carol Heiberg
- Det er dejligt at få en mulighed for at møde Andreas Mogensen her på Fyn - det er jo en fantastisk historie, siger Hanne Iversen, Søndersø. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Lisbeth Jensen havde sørget for at sønnen Chris og hans familie fulgte med hende til universitetet, hvor de Chris' børn deltog "halvt af pres og halvt af interesse. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Med et enkelt men stærkt underholdende foredrag holdt Andreas Mogensen uden problemer interessen fanget hos de 450 tilhørere torsdag aften. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Astronaut Andreas Mogensen holder foredrag på SDU. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce