Annonce
Leder

Udslidt? Så må man lave noget andet

Det er ikke givet, at en murer skal være murer hele sit liv.

Kaare Christensen, leder af Dansk Center for Aldringsforskning på SDU, påpegede i et større interview i søndagsavisen, at ”det er svært at undersøge en med ondt i ryggen og beslutte, om han kan arbejde 12 eller 18 timer”.

Deri har han ret. For hvordan i alverden skal en læge eller sygeplejerske eller sagsbehandler dog kunne afgøre, om et menneske kan arbejde 18 eller 12 timer eller endnu mindre om ugen? Hvor ondt må vedkommende have? Hvor træt må vedkommende føle sig ved arbejdsdagens afslutning? Hvor mange smertestillende piller må man tage, før man kan få tilkendt en art pension?

Det er spørgsmål, der er umulige at besvare, og deri ligger også det grundlæggende problem i den diskussion om pensionsalder, differentieret tilbagetrækningsalder, seniorførtidspension og alle de andre begreber og eufemismer, som politikerne har smidt om sig med i de seneste måneder, mens man har diskuteret et af den igangværende valgkamps væsentligste temaer.

Sagen er, at man ikke kan finde en fast formel for, hvor længe et menneske kan klare at være på arbejdsmarkedet. Nogle har lyst til og overskud til at blive endog meget længe på arbejdsmarkedet; andre kan slet ikke klare sig frem til den almindelige pensionsalder, men må stå af langt tidligere.

Derfor handler spørgsmålet om pension og tilbagetrækning ikke alene om det enkelte menneskes aktuelle situation. Det handler også om den arbejdsopgave, som vedkommende skal udføre. Det er nemlig ikke givet, at en murer skal være murer hele sit liv, ligesom det ikke er sikkert, at en rengøringsassistent eller en pædagog skal blive i deres fag, indtil de er slidt op af ryg- eller høreskader.

Arbejdsopgaver er, som Kaare Christensen påpeger, foranderlige, så hvis man ikke længere kan klare jobbet som natsygeplejerske, bør man finde sig et andet job, f.eks. på en eftermiddagsvagt på nedsat tid. ”Det kan godt være, man ikke kan udfylde den plads, man gjorde før, men man er nødt til at bidrage med noget”, som aldringsforskeren påpegede.

Der er absolut ingen tvivl om, at vi skal gøre noget for de mennesker, der er reelt nedslidte efter et langt og hårdt liv på arbejdsmarkedet. Men det er også en god idé, at man som murer, natsygeplejerske eller skolelærer overvejer med sig selv, om man kan blive ved med at stå på et stillads, klare en nattevagt på en kræftafdeling eller håndtere ungerne i 7.B. Eller om man skal finde noget andet at lave i de sidste år af sit arbejdsliv.

Det gælder også, selv om regeringen i sidste uge indgik en principaftale med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om at gennemføre en forbedring af seniorpensionsordningen. Og det gælder også, selv om Socialdemokratiet efter et valg måtte få lejlighed til at indføre en ret til tidligere tilbagetrækning.

For kan man ikke klare sit job, må man finde et andet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Fyens Stiftstidende bombesprængt

1995 Stadig flere berusede cyklister kommer til skade ved eneulykker om natten og i weekenderne. Læge Lars Binderup Larsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital oplyser, at cyklisterne især får skader på tænder og ansigt, da de på grund af deres påvirkede tilstand ofte ikke er i stand til at værge for sig med hænderne. Flere af kvæstelserne er så dybe, at de efterlader skræmmende ar. I Ugeskrift for Læger offentliggør Ulykkes Analyse Gruppen chokerende tal på tilskadekomne cyklister, der er påvirket af spiritus. 18 procent af de behandlede på skadestuen angav selv, at de var påvirkede. Det er især mandlige cyklister mellem 26 og 29 år, der kommer til skade i på cykel ved solouheld. 1970 Den fynske byggematador Jens P. Koch fik i aftes startet sit nye parti, Folkekapitalistisk Parti, ved et møde på Industripalæet i Odense. Det har foreløbig et kommunalpolitisk sigte, idet man vil opstille en kandidatliste til byrådsvalget. Det er sandsynligt, at det bliver med Jens P. Koch som spidskandidat. Det nye parti fik en bevæget start. Man måtte hurtigt opgive at holde mødet i Industripalæets festsal, og i stedet indbyde dem, der meldte sig ind i partiet, til en stiftende generalforsamling med gratis kaffebord i den mindre sal. Her kom bølgerne også til at gå højt. Man fik dog valgt et forretningsudvalg, som allerede i eftermiddag mødes privat hos Jens P. Koch for at udforme et partiprogram. 1945 I nat vækkedes hele Odense af en række meget kraftige eksplosioner. Den første hørtes ved 01-tiden, og i det følgende kvarter fulgte ca. 15 eksplosioner. Der er anrettet meget store ødelæggelser i byens tre hovedgader: Nørregade, Vestergade og Kongensgade. På Fisketorvet blev Fyns Tidendes bygning ud mod Nørregade ødelagt ved tre eksplosioner. Det lykkedes portvagten at få kaldt trykkeripersonalet ud af den brændende bygning. I Vestergade har en bombe ødelagt Fyens Stiftstidendes redaktion og ekspedition. Desuden gik det ud over nr. 48, hvor forsikringsselskabet Hånd i Hånd har til huse, og der er ligeledes sket store skader på St. Knuds ejendom på hjørnet af Vestergade og Mageløs.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce