Annoncørbetalt indhold

Udskift ruderne i dine nye eller gamle vinduer

Er uheldet ude? Det kan ske, at både enkeltlagsruder i ældre vinduer og termoruder i nyere vinduer kan gå i stykker. Læs med her, og bliv klogere på hvilken type glas, du skal vælge, og hvordan du udskifter ruder i dine vinduer.

Overvejer du helt at udskifte dine vinduer? Så find mere inspiration om hvordan du gør det billigst og bedst sidst i artiklen.

Hvornår skal du udskifte en termorude?

Termoruder består af 2 eller 3 lag glas, og så har de en forseglet kant, som skaber et lufttæt rum imellem glassene. Det lufttætte rum kan enten være fyldt med almindelig luft eller en gas med isolerende egenskaber.

Annonce

Hvis ruden er knust eller punkteret

Det giver god mening, at hvis en rude er knust eller revnet, så skal den udskiftes. Men termoruder kan også punktere, hvis forseglingen bliver brudt. Hvis der eksempelvis er dug mellem glaslagene, er det et tegn på, at ruden er punkteret. Rent isoleringsmæssigt har det mindre betydning, hvis termoruden er punkteret. Alligevel bør den udskiftes.

Er der i stedet dug på indersiden af ruden, er det et tegn på, at der er for høj luftfugtighed i rummet, og så bliver det et spørgsmål om, at der skal luftes mere ud i boligen.

Annonce

Sådan udskifter du selv en termorude

Skal du selv udskifte en termorude, er der en række trin, som du med fordel kan følge. Først skal du tage mål af ruden, så glarmesteren kan fremstille en ny. Det mål, som glarmesteren skal bruge, kaldes det “stramme lysningsmål”, hvilket betegner afstanden fra fals til fals. Her har glarmesteren brug for at kende både højde og bredde.

Når glarmesteren de rigtige mål, kan det derefter beregnes, hvor mange millimeter mindre på hver led ruden skal være. Hvis du i sidste ende står med en rude, hvor det bliver nødvendigt at presse ruden på plads, så er den for stor. Dette vil medføre, at fugt og temperatursvingninger kan påvirke træværket, og så vil ruden før eller siden punktere eller revne igen.

Annonce

Rudens tykkelse

Når du måler op, er det nødvendigt også at tage bundglaslisten af for at kunne måle tykkelsen på ruden. Det gør du ved at stikke enden af din tommestok ind under ruden, så den stopper bagerst i falsen.

Hvis du vælger at bevare de eksisterende glaslister, er det meget vigtigt, at den nye rude har den samme tykkelse som den oprindelige rude. Her kan du rådføre dig med en glarmester om, hvilke muligheder der er. Men det er altid godt at have med i sine overvejelser, at jo større mellemrum der er mellem glassene, desto mere varme- og lydisolerende vil ruden også være.

Annonce

Forskellige glastyper

Når du skal vælge vinduesglas, skal du overveje hvilken glastype, der skal være i vinduet. Skal det være jernfattigt glas, energiglas eller solafskærmende glas?

Annonce

Jernfattigt glas

Jernfattigt glas er den type glas, som lader den største del af sollyset og energien passere igennem glasset. Derfor er det også den mindst energibesparende glastype. Til gengæld er det den glastype, hvor dagslyset opleves klarest og udsigten gengives i de rigtige farver.

Annonce

Energiglas

Energiglas har en tynd metalbelægning, der reflekterer varmestråling. På den måde reduceres varmetabet i boligen. Før energiglas blev opfundet, var det nemlig altid gennem ruderne i en bygning, at det største varmetab opstod. Derfor kan energiglas også blive en økonomiske besparende løsning.

Annonce

Solafskærmende glas

Solafskærmende glas betyder, at glasset har fået en farvning eller en overfladebehandling, som forhindrer en del af sollyset i at trænge ind gennem ruden. På denne måde stoppes varmen også fra at slippe ud.

Annonce

Sådan udskifter du en rude i et ældre vindue

Skal du udskifte ruden i et ældre vindue, er det vigtigt at vælge det rigtige glas. Her er det en god idé at tale med glarmesteren om, hvilken slags glas du skal bruge. Det er stadig muligt at få glas, der ligner gammeldags ruder. Denne type glas går under betegnelsen maskintrukket glas.

De rette mål

Tager du selv mål til ruden, er det igen falsmålet fra fals til fals i rammen, som du skal bruge. Hvis vinduet er sprosset, skal du måle fra falsen i rammen til falsen i sprosserne. Skærer du selv ruden, skal du sørge for, at den bliver 2-3 millimeter mindre end falsmålet på hver led.

Nogle gange kan et vindue ganske enkelt være så gammelt og medtaget, at det ikke giver mening at skifte glasset. Går du i tanker om at skifte til nye vinduer, så læs mere her, og bliv klogere på bl.a. tilskudsordninger osv.

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.