Annonce
Assens

Udsigt til billigere varme: Solen klarer opgaven, indtil nyt anlæg er klar

Tommerup St. Varmeforsyning skal fremover kun bruge sin naturaskedel som supplement til luft-varme anlægget. Arkivfoto: Lise Wolf
Etableringen af det nye luft-varme anlæg i Tommerup St. Varmeforsynings regi går planmæssigt. Det nye og mere klimavenlige anlæg skal så vidt muligt erstatte brugen af naturgas og nok så vigtigt: Forbrugerne kan se frem til en lavere varmeregning allerede fra maj.
Annonce

Tommerup St.: Der er ikke noget at se endnu på marken op mod jernbanen og cykelstien til Brylle, hvor anlægget skal placeres, men alt går ifølge formand for Tommerup St. Fjernvarme Peter Axel efter planen. Fjernvarmeværkets nye luft-varme anlæg ventes klar til drift til oktober, når solen og dermed solfangeranlægget, som drives sammen med Tommerup By´s Fjernvarme, ikke længere kan levere tilstrækkeligt.

Projektet er så langt fremme, at Peter Axel allerede nu kan stille forbrugerne et fald i prisen pr. megawatttime på 23 procent eller 143 kroner i udsigt. Den faste afgift på 35 kroner pr. kvadratmeter bolig fastholdes.

- Hvis du bruger 20 mwh, svarer det til en besparelse på 2875 kroner pr. år, og deri er indkalkuleret, at vi i indkøringsfasen kan få brug for at fyre med gas, som er dyrere, påpeger Peter Axel. Det betyder også, at det kan være, det bliver muligt at sænke prisen endnu en anelse næste år.

Billigere fjernvarme

Tommerup St. Varmeforsyning etablerer et nyt luft-varme anlæg, der producerer varme af den omgivende luft. Det skal forsyne stationsbyens varmeforbrugere med varme, når solvarmeanlægget, som ejes i fællesskab med Tommup By's Fjernvarme ikke kan forsyne tilstrækkeligt.

Med etableringen af luft-varme-anlægget har Tommerup By's Fjernvarme stoppet for leverancen af flisvarme fra Tommerup. I stedet benytter Tommerup St. Varmeforsyning sin gaskedel, som varmekilde, når det er nødvendigt.

Luft-varme-anlægget betyder en reduktion af prisen pr. mwh på 23. procent.

Annonce

Gravearbejde i gang

Den første del af rørlægningen fra fjernvarmeværket på Bannervej til stedet, hvor det nye anlæg placeres, er også gennemført i forbindelse med, at Tommerup Andelsboligforenings nybyggeri på Buchwaldsvej skulle forsynes med fjernvarme.

- Det øvrige rørarbejde gennemfører vi i samarbejde med Assens Spildevand, som skal lægge rør til klimasøerne, der arbejder vi på at lægge vores rør i samme trajet, siger Peter Axel.

Til juni forventes det, at soklen til anlægget kan støbes, og i løbet af august skulle det være klar til tilslutning.

Hele anlægget beløber sig til 9-9,5mio. kroner eksklusiv moms, herfra er trukket et beløb på 1,2 mio. kroner, som fjernvarmeforsyningen får, fordi den med anlægget når over sit lovbefalede mål for årlig energibesparelse, og dermed kan sælge den del, der ligger over målet, til andre. Muligheden for at spare på energieffektiviseringer udløber i år. Derfor var det også vigtigt for selskabet at få projektet gennemført, mens der endnu var penge at hente på den konto.

Det eneste, der lige nu mangler, for at projektet kan gennemføres, er en byggetilladelse fra Assens Kommune og forhandlinger med tre lodsejere, som dog ikke forventes at give de store udfordringer.

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce