Annonce
Odense

Udsatteambassadøren møder mange frustrationer på gaden

Udsatteambassadør Jan Juul Nielsen er på gaden hver dag: - Mange folk er frustrerede over deres livssituation og bærer rundt på ting, vi andre nærmest ikke ønsker at vide. Folk er fortabte - de har ikke et ståsted og forsøger i stedet at finde ro gennem nogle uheldige løsninger. Foto: Ulrik Sass
Odense har fået en udsatteambassadør, der hver dag kommer på gaden for at se, hvordan folk her har det, og ved at snakke med andre opsamle en generel viden op om, hvad der foregår i det kriminelle miljø. Vi har mødt manden.
Annonce

De dårligst stillede på gaden skal have en ambassadør - en person de har tillid til og tør fortælle, hvad der sker. Også i forhold til banderne.

Sådan lød forslaget fra rådmand Brian Dybro (SF) og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i februar i år, og siden juli har 52-årige Jan Juul Nielsen været netop det - udsatteambassadør med arbejdstid på gaden.

Han kender de fleste i miljøet, som han har arbejdet i siden 2007. Først som behandler i misbrugscentret, siden som opsøgende medarbejder, først i et forsøg kaldet Udgående og Rummelig Stofmisbrugsbehandling og siden i Kirkens Korshærs varmestue i Nørregade. Og de ved også godt, hvem han er, og hvad han står for.

Udsatteambassadøren

Jan Juul Nielsen blev ansat i juli 2019. Stillingen er tidsbegrænset, og ansættelsen løber frem til slutningen af 2022. Stillingen bliver betalt med midler, der ellers var sat af til at støtte udsatte i risiko for at blive afpresset af banderne - penge som ikke er blevet brugt.

Han skal samle viden op på gaden og samarbejde med de kommunale myndigheder, værestederne og politiet. Og have kontakt til de forretningsdrivende.

Udsatteambassadøren var et forslag fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og rådmand Brian Dybro (SF). "Formålet er først og fremmest at hjælpe de udsatte bedre. Vi så gerne, at flere anmeldte de kriminelle, men ved, det er svært, når man lever på gaden. Men bare det, at vi får en viden og kan hjælpe dem, der gerne vil væk fra banderne, er et væsentligt formål i sig selv," sagde Brian Dybro dengang.

Annonce

Ingen vil snakke om bander

En del af jobbet som udsatteambassadør handler om, at de udsatte har en person, de kan gå til, hvis de bliver udsat for afpresning fra banderne - som det for eksempel skete åbenlyst i 2017.

Dengang førte det til en intensiveret indsats fra Fyns Politi, og at byrådet afsatte 10 millioner kroner til "Odense står sammen mod banderne".

En anden del af jobbet som udsatteambassadør skulle være at samle en generel viden op om, hvad der foregår i miljøet og kunne hjælpe udsatte, der ønsker at stå frem og anmelde afpresning og vold til politiet. Men det er ikke helt ligetil, fortæller Jan Juul Nielsen:

- Man skal være varsom med at fiske efter oplysninger. Folk skal passe på deres leverandører, og de risikerer, der bliver lukket for forsyningerne, hvis de gør noget. Og da de er afhængige, er det ikke noget, de ønsker, siger han.

Annonce

Frustrationer fylder meget

Noget, som Jan Juul Nielsen til gengæld møder rigtig meget på gaden, er frustrationer:

- De er frustrerede over deres livssituation, og mange bærer rundt på ting, vi andre nærmest ikke ønsker at vide. Folk er fortabte - de har ikke et ståsted og forsøger i stedet at finde ro gennem nogle uheldige løsninger. Det står værst til med de folk, der har et blandingsmisbrug af piller og alkohol - de er tunge at have med at gøre, for så er der lukket og slukket.

Pillerne kommer i to grupper - opioider, hvis virkning er meget lig heroin, og benzodiazepiner, der blandt andet gives mod angst og sindslidelser, og giver en øjeblikkelig virkning.

- 10 guldøl og en håndfuld benzodiazepiner, så er du et helt andet sted og er ikke til at have med at gøre. Men de tager dem jo, fordi de ikke magter at have med sig selv at gøre. Hovedparten af de, der lever på kanten, har været udsat for vold fra barnsben og seksuelle overgreb, forklarer Jan Juul Nielsen.

Derfor er han også meget opmærksom på, når der kommer nye i gaden, for det er ikke et miljø, som det er befordrende at opholde sig i, hvis man gerne vil noget andet på et tidspunkt.

- De udsatte bliver hurtigt irriterede, hvis de er i en presset situation. Derfor ser vi tit i forbindelse med læger, sygehuse og offentlige forvaltninger, at tingene hurtigt kan gå i hårknude. Her kan jeg godt lide at være med og sikre, at begge parter forstår hinanden, siger Jan Juul Nielsen. Foto: Ulrik Sass
Annonce

Oversætter sprog og intentioner

Selv holder han meget af den del af jobbet, hvor han, som han siger, stiller sig på midten mellem brugerne og systemet og oversætter sproget fra begge sider.

- De udsatte kan for eksempel være meget utålmodige og bliver hurtigt irriterede, hvis de er i en svær eller presset situation. Derfor ser vi tit i forbindelse med læger, sygehuse og offentlige forvaltninger, at tingene hurtigt kan gå i hårknude. Og der kan jeg godt lide at være med og sikre, at begge parter forstår hinanden. Ellers risikerer du bare, at den udsatte går sin vej og ikke får den behandling eller hjælp, han har brug for, forklarer Jan Juul Nielsen.

- Jeg oversætter også den anden vej, for nogle udsatte er også så pressede, at de ikke altid hører alt, hvad der bliver sagt. De hæfter sig ved en detalje og så er vi i konflikt. Det er ikke for at være besværlige, men fordi følelserne hænger uden på tøjet, og de ikke kan overskue mere. De bryder sig ikke om at komme i systemet, og nogen er jo også en stor kontrast til det normale klientel alene i kraft af udseende og lugte. Det er sådan meget dem og os, siger han.

Jan Juul Nielsen er ansat som udsatteambassadør til og med 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Kerteminde

At blive voksen

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Annonce