Annonce
Faaborg-Midtfyn

Udsatte unge og veteraner i samarbejde: Kendishytte fra tv-program skyder op i midtfynsk skov

Godt et par håndfulde udsatte unge og to veteraner er i denne uge beskæftiget med at bygge en hytte i skoven i Ringe. Projekterne skal blandt andet være med til at styrke deltagernes selvværd. Foto: René Johansen
Otte udsatte unge og to veteraner er i denne uge beskæftiget med at bygge en hytte i Hestehaveskoven i Ringe. Det er en del af projektet "Ud i naturen - ind i fællesskabet", og det er en helt særlig hytte, kendt fra tv-programmet "Alene i vildmarken", der skyder op.

Ringe: - Vi kan altid skære noget af toppen. Den skal bare være solid.

18-årige Oliver giver pælen et par ekstra dunk med hammeren, så den, altså pælen, synker længere ned i den bløde skovbund.

- Vi skal lave et udhæng, og der skal stå en bænk under, forklarer den 18-årige og konstaterer, at han og kammeraten, 21-årige Jakob, står ganske tørt lige der under et stort træ.

Annonce

Det er tirsdag formiddag, og de to har sammen med et par håndfulde andre trodset den danske sommerregn og er i fuld gang med at bygge en hytte i skoven ved Hestehavevej i den vestlige del af Ringe.

21-årige Jakob fra Årslev er en af deltagerne i hytte-projektet. Han befinder sig ganske godt i naturen, og derfor var det oplagt for ham at deltage. Foto: René Johansen

- Jeg synes, at det er spændende, at vi laver det sammen. Det er noget helt andet, end vi laver til daglig, siger den 18-årige, der til daglig går på FGU (Forberedende grunduddannelse) i Ringe.

Bygges op fra bunden

Hytte-byggeriet er en del af projektet "Ud i naturen – ind i fællesskabet", som blev sat i værk i april i år. Målgruppen er udsatte unge og veteraner, og projektet i Hestehaveskoven omfatter otte unge og to veteraner.


Vi har fire dage her i skoven, og når hytten står færdig, udvider vi med møbler og senge inde i hytten. Deltagere, der har været med i tv-programmet "Alene i vildmarken", har løftet sig op fra jorden for at gøre det mere behageligt for sig selv, og det er også planen her. Det er lige præcis det, det handler om her - at lave en kopi af programmet

Lars Simonsen, projektleder "Ud i naturen - ind i fællesskabet"


- Det at være ude i naturen, hvor der er stille og fredeligt, giver bare meget. Vi bliver ikke forstyrret og skal ikke tage hensyn til andre, og det giver værdi at bygge noget sammen, siger leder af projektet, Lars Simonsen, da det meste af en jordovn er ved at være færdig.

Det er et hul i jorden, der er fyldt nogle sten i. Stenen varmes op, og i denne uge skal den blandt andet bruges til at bage en kage i. En chokoladekage med masser af chokoladestykker.

Mette Mortensen er arkitekten bag hytten. Den blev til, da hun deltog i "Alene i vildmarken", og i disse dage er hun at finde i skoven i Ringe.

- Vi har fire dage her i skoven, og når hytten står færdig, udvider vi med møbler og senge inde i hytten. Deltagere, der har været med i tv-programmet "Alene i vildmarken", har løftet sig op fra jorden for at gøre det mere behageligt for sig selv, og det er også planen her. Det er lige præcis det, det handler om her - at lave en kopi af programmet, siger Lars Simonsen, inden låget til jordovnen laves færdigt.

Annonce

Kendis-hytte

Det er ikke hvilken som helst hytte, der tårner sig op i skoven. Det er nemlig en kopi af den hytte, som Mette Mortensen byggede, da hun deltog i "Alene i vildmarken".

I disse dage er hun selv med i skoven i Ringe for at guide og vejlede.

- Det giver mening for mig, når det kan bidrage til sådan noget. Det er fantastisk at se, hvordan de otte her arbejder sammen og har taget ejerskab til projekt. De er stort set selvkørende, lyder det fra Mette Mortensen, mens endnu en rafte bliver sat på.

Jordovnen tager form. Stedet kan lejes fra på fredag. Foto: René Johansen

Hun opholdt sig 58 dage i den norske vildmark, og brugte fire dage på at bygge hytten. Den imponerede både seere, deltagere og flere andre.

- Programmet er dybest set et underholdningsprogram, men når vi ser projektet her, giver det ret god mening, siger Mette Mortensen, som faktisk er fra Midtfyn.

Annonce

Book en overnatning

Tilbage ved Oliver og Jakob skrider arbejdet planmæssigt frem.

- Jeg interesserer mig for naturen, så det er sjovt at få lov til at gøre det her. Det er ikke mange steder, at man kan gøre det, siger den 21-årige Jakob, der også går på FGU i Ringe.

Ud i naturen - ind i fællesskabet

"Ud i naturen- ind i fællesskaber" er finansieret af Kulturministeriets idrætspulje.

Målgruppen er udsatte unge og veteraner.

Projektet løber i 2 1/2 år fra 2020-2022 og kobler de to målgrupper med en masse aktiviteter i naturen. Formålet er at styrke unge og veteraners selvværd og kompetencer gennem idræt og træning i naturen.

2,1 millioner kroner er der bevilliget til projektet i Faaborg-Midtfyn, og det blev sat i gang i april i år.

Målet i kommunen er 30-50 projekter i løbet af de næste år.

10 projekter er allerede gennemført - og 250 har deltaget i dem.

Når hytten står færdig, så bliver det muligt at book en overnatning eller to på stedet. Det kan man fra på fredag, hvor den bliver lagt ind på bookenshelter.dk.

- Det, at vi sammen skaber noget, der også giver værdi for andre, det er fedt og givtigt for dem, der er med her, påpeger Lars Simonsen, der tilføjer, at det er uvist, hvor længe hytten bliver stående.

De unge i skoven i Ringe er de første, der bygger Mette Mortensens hytte fra tv-programmet. Senere på året skal der laves flere. Foto: René Johansen  

Den kræver nemlig som udgangspunkt en byggetilladelse, hvis den står i længere tid.

- Det er også i en privat skov, så vi ved ikke helt, hvad der skal ske med den på sigt.

Annonce

Bestemmer selv

Til gengæld er det helt sikkert, at der til efteråret skal bygge flere af Mette Mortensens hytter. Det er i Tarup-Davinde og Piptorn Skov, hvor unge og veteraner igen mødes.

- De hytter vil ikke blive lejet ud. Det vil være dem (unge og veteraner), der har råderet over hytterne. De kan mødes og udvikle på stederne, klatre i træer eller mødes for at cykle en tur. Det er helt op til dem selv, forklarer Lars Simonsen.

"Ud i naturen - ind i fællesskabet" er finansieret af Kulturministeriets idrætspulje. 2,1 millioner kroner er der bevilliget til projektet i Faaborg-Midtfyn.

Udsatte unge og veteraner er i denne uge i fuld gang med at bygge en hytte i Hestehaveskoven. Foto: René Johansen
Mette Mortensen deltager i projektet de første tre dage. Foto: René Johansen
Oliver og Jakob er sammen med et par håndfulde andre beskæftiget med at bygge en hytte i disse dage. Foto: René Johansen
Udsatte unge og veteraner er i denne uge i fuld gang med at bygge en hytte i Hestehaveskoven. Foto: René Johansen
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Odense For abonnenter

50 år med lig på bordet: Peter Mygind Leth er dødens detektiv - Disse sager har gjort størst indtryk på ham

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Odense Håndbold

Althea Reinhardt var uigennemtrængelig i Champions League - Odense Håndbold sender slovenere hjem uden point

Sport

Axelsen efter H.C. Andersen-eventyr: - Vega gav mig energi og styrke

Erhverv For abonnenter

Johanne er en af Danmarks eneste kvindelige stenhuggere:  - Jeg har også masser af sten derhjemme

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat

Pendlere i modkørende trafik

Erhverv

Mountainbikere og støjende unge forpester naturen: Lad skoven være i fred

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kommunalvalg

Politikere med røde ører - glemte at invitere to lokale kandidater til fælles hygge med vælgere: - Jeg beklager simpelthen dybt

Odense For abonnenter

'Banjo' var ved at drikke sig ihjel: Nu krænger grill-kongen hjertet ud efter livslangt alkoholmisbrug

OB For abonnenter

Statistikkens sjældne lov gik den fynske vej - OB kom tilbage fra afgrunden med scoring i sidste sekund

Annonce