Annonce
Fyn

Retssag om vold under ishockeykamp: Lucas Bjerre Rasmussen husker næsten intet af overfaldet

Lucas Bjerre Rasmussen er fortsat meget mærket efter Kristian Jensens overfald. Forleden måtte han opgive at fuldføre en kamp. Foto: Frederik Steen Nordhagen.
Den 18-årige Lucas Bjerre Rasmussen fra Odense Bulldogs husker kun brudstykker af det overfald på ham begået af modspilleren Kristian Jensen fra Frederikshavn White Hawks under kamp på Iscenter Nord, forklarede han fredag formiddag i retten.
Annonce

Opdateret klokken 12.15 med procedurer.

Den 18-årige ishockeyspiller hos Odense Bulldogs, Lucas Bjerre Rasmussen, kan ikke huske ret meget af den episode, hvor han under en kamp på Iscenter Nord i Frederikshavn mod den lokale klub White Hawks blev slået bevidstløs.

Det forklarede han i Retten i Hjørring, hvor han fredag formiddag skulle vidne i sagen, som har trukket masser af tilhørere og hele den danske presse til. Episoden fandt sted den 20. september, og ifølge anklagen mod den 23-årige Frederikshavnspiller Kristian Jensen blev Odense-spilleren rykket omkuld, og mens han lå ned blev han tildelt slag i hovedet, så han mistede bevidstheden, og pådrog sig bøjet ribben, hjernerystelse og et mindre brud ved højre øje.

Den unge spiller mødte i retten sammen med en bistandsadvokat, og under hans forklaring undlod Kristian Jensen at kigge på ham, men nøjedes med alvorlig mine at se på anklageren eller ned i bordet.

Lucas Bjerre Rasmussen forklarede i retten, at han har spillet to år i Metal Ligaen, og at han ikke kendte Kristian Jensen på forhånd ud over, at ishockey er en meget intern sport, hvor man er bekendt med hinanden. Der havde heller ikke været nogen anden forudgående konfrontation mellem dem før kampen den 20. september i Iscenter Nord.

- Jeg husker, at Kristian tager fat i mig og jeg rækker ud efter ham, men derudover kan jeg ikke huske noget, forklarede han i retten.

Frederikshavn-spilleren Kristian Jensen er fredag på anklagebænken ved Retten i Hjørring tiltalt for overfald på Odense Bulldogs-spilleren Lucas Bjerre Rasmussen under en ishockeykamp den 20. september i Frederikshavn. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2017
Annonce

Vågner op på båren

Forklaringen på, at han ikke kan huske ret meget, kan skyldes hjernerystelsen, han pådrog sig, mener han, men indrømmer også, at han siden har set videoklippet med episoden for at vide, hvad der skete.

- Det næste, jeg husker, er, at jeg ligger på båren på vej ud af isstadion. Jeg kunne ikke huske noget om, hvad der var sket, men jeg vidste, der var sket noget, forklarede han.

Af skader fik han ifølge sin egen forklaring en hjernerystelse, brud i højre tinding, bøjede ribben og blodsprængninger i højre øje, og lidt i venstre øje. Han spillede onsdag aften kamp for Odense Bulldogs, men gik ud af kampen mellem anden og tredje periode.

- Jeg var generelt bange for at spille, og det var lidt mærkeligt at være på banen igen, erkendte han.

Det er stadig kun brudstykker, han husker fra episoden mange uger efter, den fandt sted. Heller ikke efter, at videoen blev vist i retssalen - og denne gang også for presse og tilhørere efter en klage fra Fyens Stiftstidendes retsreporter - kunne hjælpe på hans hukommelse.

Lucas Bjerre Rasmussen har aldrig været udsat for noget lignende i den tid, han har spillet professionel ishockey, og han kalder derfor episoden for små to måneder siden for usædvanlig.

Annonce

Anmeldte det ikke

Han begyndte igen at træne med Odense Bulldogs efter godt tre uger, men fik igen hovedpine. Efter endnu en pause begyndte han igen, og spillede onsdag aften sin første kamp. Han har to gange tidligere fået hjernerystelser under ishockeykampe, og den ene fik han også under en kamp i Frederikshavn.

Ifølge Kristian Jensens forsvarer er det ikke Lucas Bjerre Rasmussen, som har anmeldt episoden på isen, og han ville gerne vide, hvorfor han ikke har gjort det.

- Det kunne give konsekvenser for mig i ishockeymiljøet, hvis jeg anmeldte det, og jeg vil gerne forholde mig så neutral som muligt, sagde Bulldogs-spilleren.

Det er to tilskuere uden tilknytning til spillerne, som har anmeldt episoden til Nordjyllands Politi, er det fremgået af retssagen.

Ifølge en lægeundersøgelse efter episoden pådrog Lucas Bjerre Rasmussen sig blandt andet kraniebrud i højre tinding. På grund af hjernerystelsen måtte han ligge i et mørkt rum, og kunne ikke følge sin uddannelse.

Annonce

Usædvanlig streng straf

Ifølge en tidligere ishockeydommer, som var indkaldt som vidne, er ishockey en ekstrem sport og fysisk hårdt, og selv om det ikke er tilladt at slå på hinanden er der en vis accept af, at det kan komme til at gøre ondt på isen.

Alligevel ser han den konkrete sag som usædvanlig og grov, og derfor har disciplinærudvalget, som vidnet er medlem af, givet den strengeste straf, han kender til, med en karantæne i 17 kampe for Kristian Jensen.

- Det er en usædvanlig sag, og derfor har udvalget også truffet en usædvanlig streng straf. Vi har ikke haft nogen lignende sag i de 18 år, jeg har været med i disciplinærudvalget, forklarede vidnet.

Han ser det som flere uheldige episoder og at det blev voldsommere end forventet, blandt andet fordi Lucas Bjerre Rasmussen tabte sig hjelm, inden han faldt til isen.

- Der er en kodeks inden for ishockey, at når man falder på isen stopper konfrontationen. Det er sket i affekt over for det forløb, der var op til, hvor Kristian var frustreret over, at en anden spiller faldt let.

- Alle ishockeyspillere ved, der er en regning bagefter, som skal betales, sagde vidnet.

Han mener ikke, disciplinærudvalget ville have anmeldt den konkrete episode til politiet, men vil i stedet holde det inden for sportens egne karantæne- og strafmuligheder.

- Ting, der sker i sporten, skal håndteres i det sportslige retssystem, sagde han.

Annonce

Påstand om straf

Ifølge senioranklager Torben Kauffmann Sørensen, Anklagemyndigheden i Nordjylland, skal Kristian Jensen straffes for voldsepisoden på isen.

- Var dette foregået på et værtshus havde jeg talt om 50-60 dages fængsel. Her sker det under en sportskamp. I Danmark er der en tilbageholdenhed om at bringe det juridiske system ind i sportens verden. Hvis jeg på gågaden i Hjørring udfører en tackling står jeg til fængsel. I fodbold er det tilladt. Der er lidt et samtykke til i sportsgrene, at vold er tilladt. Men der er en grænse, og den synes jeg, vi er nået i denne konkrete sag, sagde senioranklageren.

Han mener ikke, at selv om det går voldsomt for sig under en ishockeykamp er det med hans ord ikke et card blanche til, at man må udøve den vold, man finder passende på isen eller banen. I den konkrete sag mener han, at Kristian Jensen skal straffes med op til 40 dages fængsel, som enten skal være betinget eller ubetinget. Den kan gøres betinget, fordi det er sket i en ophidset tilstand.

Frederikshavnspillerens forsvarer, advokat Jens Christian Christensen, mener ikke, sagen overhovedet skulle have været for en domstol, men skulle have været holdt inden for sportsverdenens egne rammer. Han mener også, det er bemærkelsesværdigt, at anmeldelsen om episoden kommer fra én eller to tv-seere.

- Høje ret, jeg gør gældende, at det bliver meget farligt for sportens verden, hvis personer rundt i de små danske hjem ser episoder i fjernsynet, som melder det til politiet. Fakta er, at forurettede (Lucas Bjerre Rasmussen/red.) anmelder det ikke. Ishockeyklubben i Odense anmelder det ikke. Dansk Ishockey Union anmelder det ikke. Hvis man ikke kan tåle det, det foregår, skal man begynde at spille skak. Nævekamp og slagsmål ér en del af ishockeykampe, sagde forsvareren.

Derfor mener han også, at Kristian Jensen skal frifindes. Han er ifølge forsvareren allerede straffet inden for sportens eget system i kraft af en karantæne.

Der falder dom fredag klokken 13.30 ved Retten i Hjørring. Følg den på fyens.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fare for giftig røg: Brand ved Fortum

Odense

De har søgt i tre år: Nu har somaliske mødre og SSP Odense fået første million til at hjælpe unge indsatte

Annonce