Annonce
Debat

Udrejsecenter Sjælsmark er ikke et sted for børn

Johanne Schmidt-Nielsen
Annonce

Børns Vilkår er klare i spyttet. Udrejsecenter Sjælsmark i den nordsjællandske kommune Hørsholm er ikke et sted for børn. Organisationen vurderer, at børn max. bør opholde sig dér i 14 dage. Og Røde Kors' børnepsykologer bakker op. Alligevel har Inger Støjberg besluttet, at børnefamilier skal overføres til centeret. For forældrene har fået afslag på asyl.

På Sjælsmark må man ikke lave sin egen mad. Morgenmad, frokost og aftensmad skal indtages i cafeteriet. For nogle lyder det måske befriende at slippe for den daglige madlavning, men for børnene er det ikke godt. Ifølge direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl er flere af børnene på centeret bange for at komme i cafeteriet. Den ro og det nærvær med familien, som måltidet helst skulle omkranses af, eksisterer ikke. På værelserne i centeret må man hverken have mikroovn eller køleskab. Blandt børnene findes piger og drenge, som har boet i Danmark hele deres liv. Før de kom til Sjælsmark, boede de enten på et almindeligt asylcenter - hvor man for eksempel må lave sin egen mad - eller i en mindre bolig i tilknytning til et asylcenter. Den ordning blev i sin tid gennemført af Anders Fogh efter massiv debat om børnene i asylsystemet. Anders Fogh kom frem til, at vi som samfund ikke kan acceptere, at børn tilbringer hele deres barndom i et center. For det ved vi, at de bliver syge af.

Men hvis de bor i en udebolig, er det så ikke det samme som at give dem asyl? Nej. Far og mor må stadig ikke arbejde, og i det sekund, det bliver muligt at hjemsende dem, vil politibilen komme og hente dem. Forældrene lever altså med præcis samme usikkerhed som i centrene. Den usikkerhed kan næppe undgå at smitte af på børnene, men børnenes hverdag i en bolig uden for centeret kommer alligevel til at minde lidt mere om et almindeligt børneliv. Typisk har børnene også fået adgang til folkeskolen og lever derfor ikke længere hele deres liv i en lukket centerverden fyldt af ængstelige voksne i krise.

For mig at se er der ingen tvivl om, at Anders Fogh-modellen er langt mere fornuftig og forsvarlig. Netop den model har Støjberg imidlertid forkastet. Desværre med opbakning fra ikke alene Dansk Folkeparti, men også Socialdemokraterne. Nu bliver børnefamilierne overført til Sjælsmark. Også selvom intet tyder på, at de kan udsendes det næste lange stykke tid. Med andre ord: De bor permanent på udrejsecenteret.

Men kan forældrene ikke bare rejse hjem til deres eget land - de har jo fået afslag på asyl? Nogle kan. Danmark kan ikke udsende dem med tvang, for så vil hjemlandet ikke tage imod dem, men de kan godt rejse frivilligt. Det vil de imidlertid ikke.

Årsagen er i de fleste tilfælde, at de frygter for deres liv. Flygtningenævnet er kommet frem til, at den frygt er ubegrundet. Og i nogle tilfælde ville det sandsynligvis være bedre for familien at tage imod hjælp til at vende hjem. Men uanset hvad må man spørge sig selv, om det virkelig er rimeligt, at børnene bøder for forældrenes beslutning? Sådan gør vi ikke normalt i Danmark. Hvis forældre træffer beslutninger, vi som samfund er uenige i, så forsøger vi at beskytte børnene. Ikke det modsatte.

Det er i virkeligheden såre simpelt. Børn bør ikke tilbringe deres barndom i udrejsecentre. For det ved vi, at de ikke kan holde til. Og børn er børn. Også selvom de er børn af forældre, som har fået afslag på asyl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce