Annonce
Udland

Udregning: Florence kunne dække Texas i 10 centimer vand

Gaderne i byen New Bern, som har omkring 30.000 indbyggere, er fredag aften dansk tid oversvømmet, efter at orkanen Florence har bragt nedbør og en stormflod ind over byen.

Kystbyer oversvømmes, mens orkanen Florence går i land i delstaten North Carolina.

Langsomt men sikkert er orkanen Florence ved at arbejde sig ind i landet, efter at den tidligere fredag dansk tid gik i land på den amerikanske østkyst.

De første kystbyer står under vand, beretter vidner. Og netop vandet kommer til at få en hovedrolle i de kommende timer.

Mens styrken i vindstødene har fået orkanen nedgraderet til kategori 1, er der forventninger om store mængder vand. Blandt andet fordi orkanen bevæger sig langsommere end andre orkaner.

Ifølge en beregning, som meteorologen Ryan Maue fra hjemmesiden www.weathermodels.com har lavet for nyhedsbureauet AP, vil Florence på sin vej dybere ind i de amerikanske delstater smide 68 billioner liter vand i nedbør.

Den mængde vand svarer til et ti centimeter tykt vandlag over hele Texas med delstatens næsten 700.000 kvadratkilometer.

Det er 16 billioner liter mindre end orkanen Harvey, der sidste år lagde dele af Texas og delstaten Louisiana under vand.

36 billioner liter vand forventes at falde over delstaten North Carolina, hvor stormen går i land.

Det svarer til 25 centimeter vand, hvis man fordelte det ud over hele delstaten.

Det gør stormen dog ikke. I stedet er kystbyer såsom New Bern stille og roligt endt under vand.

Byens Twitter-konto har skrevet ud til de indbyggere, der har valgt ikke at lade sig evakuere, men at blive i byen:

- Vi er på vej ud til jer. I bliver måske nødt til at flytte op på første etage eller jeres loft. Men vi er på vej ud til jer.

Stormen krævede fredag aften sine første dødsofre. Ifølge nyhedsbureauet AFP oplyser politiet i Wilmington, at en mor og hendes baby blev dræbt af et træ, der væltede.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce