Annonce
Indland

Udleveringsekspert efter anholdelse: Vi skal prise os lykkelige for at Britta er i Sydafrika

Britta Nielsen ankom ifølge Ekstra Bladet til Johnnesburg Internationale Lufthavn fra Zürich klokken 09:48 den 23. september. Samme sted blev en mandlig medsigtet i svindelsagen anholdt tirsdag. Fotocollage: Leif Nørmark Sørense med foto fra Ridehesten.com

Sydafrikanske myndigheder anholdt tirsdag en medsigtet mand i Britta Nielsen-sagen. Udleveringsekspert vil ikke blive overrasket, hvis der går mere end et halvt, inden han vil være på dansk grund.

Udlevering: Skulle Britta Nielsen og en medsigtet i sagen om svindel for mindst 111 millioner kroner flygte til Afrika, kunne de ikke have valgt et bedre land end Sydafrika. I hvert fald ikke hvis man ser det fra de danske myndigheders side.

Sydafrika er nemlig blot et af tre lande uden for Europa, der er med i den internationale Udleveringskonventionen af 1957 - de andre er Israel og Sydkorea. Tirsdag blev den mandlige medsigtede anholdt i lufthavnen i Johannesburg på vej ud af landet. Han er nu varetægtsfængslet i Sydafrika og kræves udleveret til efterforskning og retsforfølgelse i Danmark.

- Sydafrika er helt ubetinget det bedste land, de kunne opholde sig i. Her har vi et sæt juridiske spilleregler, hvor Danmark og Sydafrika har en forhåndsaftale om, at vi hjælper hinanden. Vi udleverer deres banditter, og de sender vores banditter op til os. Var den anholdte sluppet afsted med at rejse til et andet land i Afrika, ville der ingen jura være i en udleveringssag. Det ville blive ren politik, og det er helt uforudsigeligt, siger lektor og ekspert i udleveringssager Henning Fuglsang Sørensen fra Syddansk Universitet.

Annonce

Sydafrika er helt ubetinget det bedste land, de kunne opholde sig i.

Henning Fuglsang Sørensen, udleveringsekspert
Lektor Henning Fuglsang Sørensen vil ikke blive overrasket, hvis der går et halvt år, inden den anholdte i Britta Nielsen-sagen bliver udleveret til Danmark.

Lang tids venten

I Børne- og Socialministeriet er der en forventning om, at en kommende straffesag mod Britta Nielsen og de personer, som er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed, vil kunne være afsluttet inden nytår, hvor ministeriets undersøgelse af om andre i ministeriet eller Socialstyrelsen kan have pådraget sig ansvar i svindelsagen, også forventes at kunne offentliggøres. Det vil dog overraske Henning Fuglsang Sørensen.

- Udleveringssager er lange, tunge og trælse. Den længste, jeg har kendskab til, tog otte og et halvt år. Det går der ikke med denne, fordi Sydafrika er med i konventionen, men vi taler måneder, hvis ikke på den anden side af et halvt år, siger Henning Fuglsang Sørensen.

Det, som kan trække tingene i langdrag, er selve kommunikationen mellem Danmark og Sydafrika.

- Den skal jo gå fra anklagemyndigheden i Danmark til Justitsministeriet til Udenrigsministeriet til ambassaden, derfra ned til Sydafrika og gennem det samme system og helt ud til den enkelte dommer, der sidder med sagen. Oplever han en uklarhed i sagen, kan han ikke bare ringe til dommeren i København, men skal hele møllen igennem - selv hvis det drejer sig om en lille unøjagtighed som det fulde navn på den sigtede, siger Henning Fuglsang.

Myndighederne er et godt skridt nærmere en anholdelse af Britta Nielsen, efter en af hendes medsigtede tirsdag blev anholdt i Johannesburg, Sydafrika.

Penge kan forlænge flugten

Tidligere efterforskningschef ved politiet Bent Isager-Nielsen mener også, at Danmark skal godt tilfreds med, at det ikke lykkedes den medsigtede at flyve til et andet land i Afrika f.eks.

- Så kunne det være blevet rigtigt svært - også hvis Britta Nielsen er kommet over grænsen fra Sydafrika. Folk, der er på flugt og har mange penge på lommen, kan i nogle lande holde sig skjult i længere tid. Men jeg er ikke i tvivl om, at hun nok skal blive fanget. For en kvinde midt i tresserne med børn er et liv på flugt ikke attraktivt, selv om hun har mange penge. Nu kender jeg jo ikke hendes psykologi, men det har jeg set mange gange, siger han.

At den medsigtede er blevet anholdt hæver også forhåbningerne om, at Britta Nielsen selv er tættere på at havne i myndighedernes net.

- Hvis den anholdte er en, der har tætte relationer med Britta Nielsen, og det må man formode, han har, når han er sigtet for hæleri af grov beskaffenhed, så er der gode chancer for at det kan hjælpe til, at hun også kan blive fanget. Enten ved at han oplyser, hvor hun er, eller hvis politiet kan bruge, den måde de fik ham på til også at få fat i hende, siger Bent Isager-Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce