Annonce
Indland

Udlejer blev urolig over kvindes rejse til Syrien

Politiet har bremset kvinde, der ville plante træer i kurdisk område i Syrien.

- Den dialog gjorde mig urolig.

En kvindelig udlejer af en villa på Frederiksberg fortæller mandag i et retsmøde om en samtale, hun sidste år havde med sin lejer.

De to var mødtes tilfældigt ved indgangen. Lejeren, 33-årige Anne Dalum, havde opsagt sit værelse. Hun skulle til Syrien i et halvt års tid.

- Har du din telefon på dig, spurgte hun. Hun ville også vide, om jeg kendte nogle myndighedspersoner, beretter udlejeren.

På baggrund af en efterfølgende afhøring af udlejeren og et brev fra Anne Dalums far til PET har Københavns Politi besluttet at gribe ind overfor Anne Dalum. Hun er blevet frataget passet i et år og har fået forbud mod at forlade Danmark.

Politiets afgørelse skyldes en mistanke om, at den 33-årige ville kaste sig ud i aktiviteter, som kan true statens eller andre staters sikkerhed.

Anne Dalum ville til den kurdisk kontrollerede Rojava-enklave for at plante træer og arbejde med bæredygtighed og feminisme.

- Når de skulle ud af lejren, hvor de skulle bo, ville de blive fulgt af bevæbnede vagter, der skulle beskytte dem, beretter udlejeren om samtalen.

Anne Dalum skal også have sagt, at man har ret til at beskytte sine rettigheder og til at bruge våben for at forsvare sig.

Udlejeren opfattede det ikke sådan, at Anne Dalum selv skulle have noget med krigere eller med våben at gøre - men at Dalum var usikker på, om rejsen ville være lovlig, og om hun skulle fortælle sine forældre om den.

Anne Dalum vil have politiets afgørelse ophævet. Grundlaget er meget tyndt, mener hun.

- Den bygger på vage beskyldninger fra min far og min udlejer - det er meget bekymrende for demokratiet, siger hun, da hun bliver udspurgt af sin advokat, Erbil Kaya.

Folk på venstrefløjen i flere europæiske lande er engageret i udviklingen i Rojava. I Danmark har Enhedslisten opfordret aktivister til at hjælpe med at opbygge økologisk landbrug i enklaven. "Vær med", lyder det på partiets hjemmeside.

Rojava-området kontrolleres af de kurdiske militser YPJ og YPG. Under pingpong med advokaten får senioranklageren præciseret politiets påstand: At engagere sig i aktiviteter, der støtter YPJ og YPG, er ikke anerkendelsesværdigt.

Også tirsdag og onsdag er der retsmøder i sagen, før dommeren senere afgør, om politiets afgørelse er i orden.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce