Annonce
Fyn

Udlændinge eller uddannelse: Hvor skal arbejdskraften komme fra?

Inwatecs administrerende direktør, Mads Andresen, har gennem tiden ansat mange udlændinge, fordi der ikke er nok danske robotingeniører. Foto: Nils Svalebøg
Erhvervslivets mangel på arbejdskraft var i fokus, da seks fynske politikere tørnede sammen til Café Stiften hos robotvirksomheden Inwatec. Der blev hurtigt dannet to lejre med hver sin løsning på problemet - den ene pegede på uddannelse, den anden på international rekruttering.

Det første syn, der møder én, når man træder ind i firmabygningen, er et enormt vægmaleri. Det forestiller en dragelignende robot med "INWATEC" skrevet ned af siden. Et bordfodboldbord står foran maleriet. Og Inwatec har hele to Counter-Strike-hold - et ekstremt populært computerspil.

Jo, Odense-virksomheden har gjort meget for at være et attraktivt sted at arbejde. Alligevel har de svært ved at skaffe den arbejdskraft, de har brug for.

- Vi har brug for to typer medarbejdere: Højtuddannede robotingeniører og faglærte lagerarbejdere, siger administrerende direktør Mads Andresen og forsætter:

- De faglærte finder vi lokalt. Gennem netværk eller Fyens Stiftstidende. Men robotingeniørerne er vi nødt at tiltrække fra andre steder. Ellers kan vi ikke fastholde vores vækst.

Annonce

Cafe Stiften på Inwatec

Fyens Stiftstidende og robotvirksomheden Inwatec inviterede torsdag den 16. maj til Café Stiften med fokus på valgtemaet arbejdsliv.

Hvordan finder virksomhederne kvalificeret arbejdskraft, når ledigheden er lav, og væksten buldrer afsted? Og hvornår skal man kunne forlade arbejdsmarkedet for at gå på pension efter et langt og for nogle nedslidende arbejdsliv?

Det kom der bud på fra bl.a. Jan Johansen (S), Jens Henrik Thulesen (DF), Jane Heitmann (V), Karsten Hønge (SF) og Rasmus Helveg Petersen (R).

International rekruttering

Syv folketingskandidater fra hver deres parti lytter interesseret, mens Mads Andresen taler. Problemet med at skaffe kvalificeret arbejdskraft står højt på dagsordenen for mange. Og politikerne er ikke blege for at lufte deres løsning, da ordet bliver givet over til dem.

- Vi ved, at erhvervslivet har brug for, at der kommer folk til fra udlandet. Derfor vil Venstre sænke beløbsgrænsen for, hvor meget man skal tjene, for at man kan få opholdstilladelse i Danmark, siger Jane Heitmann (V).

Hun møder opbakning fra både De Konservatives Kristian Guldfeldt og De Radikales Rasmus Helveg Petersen. 418.000 kroner om året er urimeligt højt sat, for mange virksomheder har ikke råd til at betale en sådan løn til en nyuddannet, lyder det. Omvendt bliver forslaget skudt ned af regeringens faste samarbejdspartner, Dansk Folkeparti.

- Jeg mangler at se eksempler på, hvem der bliver ramt af det her. En robotingeniør burde tjene penge nok, siger Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) og bliver bakket op af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

- Vi har intet imod udenlandsk arbejdskraft. Jeg er selv et produkt af grænseoverskridende kærlighed og samarbejde. Men hvis vi sænker beløbsgrænsen, så åbner vi en dør for social dumping, siger Victoria Velásquez (Ø).

Uddannelse og opkvalificering

De røde partier peger på en anden løsning.

- Vi vil have fjernet de årlige to procents besparelser på uddannelse, som regeringen har indført. Det sætter en stopper for det hele. Og vi vil have opprioriteret erhvervsuddannelserne, siger Jan Johansen (S).

SF's Karsten Hønge byder ind, at der er 90.000 dagpenge modtagere og 18.000 jobparate kontanthjælpsmodtagere i Danmark. Opkvalificering kan være løsningen for mange.

- Det er den lette løsning at gribe telefonen og hente folk ind fra udlandet. Men vi er ikke en fabrik, vi er et samfund, og vi skal være et samfund, der hænger sammen. Alene her på Fyn har vi 5000 mennesker mellem 25 og 30 år, der ikke har en uddannelse eller er i gang med en. Vi skal løse den opgave, før vi begynder at kigge ud over landets grænser, siger Karsten Hønge.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce