Annonce
Udland

Udkast: EU vil ikke sluge brexit-udskydelse til juni

Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix
Ifølge et udkast til en erklæring vil de resterende EU-lande ikke acceptere, at brexit først sker i juni.

EU-landene vil formentlig ikke gå med til en forlængelse af brexit til den 30. juni, da det vil betyde, at briterne så skal deltage i valget til EU-Parlamentet.

Landene lægger derfor i stedet op til, at bruddet kan udskydes til den 22. maj.

Det fremgår af et udkast til topmødets konklusioner, som Ritzau har set.

De resterende EU-lande har dog en betingelse.

- EU forpligter sig til en forlængelse til 22. maj, hvis udtrædelsesaftalen godkendes i Underhuset i næste uge, lyder det i udkastet, som er blevet formuleret ved et topmøde torsdag i Bruxelles.

- Da Storbritannien ikke har intentioner om at deltage i valget til EU-Parlamentet, er en udskydelse efter valget ikke mulig.

Valget løber af stablen fra den 23. til 26. maj.

Det er ikke givet, at den endelige tekst fra topmødet ender med at være identisk med den fra udkastet. Der bliver torsdag først på aftenen stadig forhandlet om teksten.

Tidligere torsdag sagde Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, at der vil blive arrangeret et nyt topmøde i næste uge, hvis ikke det britiske Underhus stemmer for udtrædelsesaftalen.

Det var onsdag eftermiddag, at den britiske premierminister, Theresa May, i et brev til EU-præsident Donald Tusk anmodede om, at bruddet mellem EU og Storbritannien kunne flyttes til 30. juni.

Den oprindelige dato er den 29. marts - om otte dage.

På vej ind til topmødet gav flere af stats- og regeringslederne, heriblandt den franske præsident, Emmanuel Macron, da også udtryk for, at de kun vil gå med til en udskydelse, hvis Underhuset i næste uge godkender den nuværende aftale.

- I det tilfælde, at der ingen afstemning kommer, eller at det bliver et nej, vil det lede os alle mod "no deal". Det er helt sikkert, sagde Macron.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce