Annonce
Odense

Udgravninger i Odense: Arkæologer finder guld

Museumsinspektør Michael Borre Lundø graver i et stolpehul fra et af bopladsens huse. Foto: Kim Rune Jessen
Arkæologer er godt i gang med skovl og gravemaskiner på et stort markområde i Bullerup. Og udgravningerne har allerede budt på opsigtsvækkende fund af både guld og en større boplads fra jernalderen.

På det, der engang var en græsmark, sidder en mand på hug med en graveske i hånden. Han graver i ét af utallige huller, som har vist sig at gemme på vigtige oplysninger fra fortiden. Og stykker af guld.

Manden hedder Michael Borre Lundø og er museumsinspektør ved Odense Bys Museer. Sammen med flere arkæologer har han gået på markerne, som ligger ved Lunden og Markhaven i Bullerup, siden november. Her er de dagligt i gang med udgravninger forud for udstykningen af et nyt boligområde.

Trods den relativt korte arbejdstid har arkæologerne allerede været heldige med at gøre nogle opsigtsvækkende fund under markerne.

- Noget af det, vi har fundet mest af, er såkaldte stolpehuller, som viser aftegningerne af en håndfuld huse, der har ligget her tilbage i jernalderen, fortæller Michael Borre Lundø.

Annonce

Åben udgravning for alle

Odense Bys Museer inviterer til åben udgravning i Bullerup torsdag 13. februar fra klokken 12-15. Her kan man høre om arkæologernes udgravninger og se nogle af deres fund.

Klokken 13 er der mulighed for at komme på en guidet rundtur i udgravningen ved museumsinspektør Michael Borre Lundø. Mødestedet for rundvisningen er ved skurvognen, der står for enden af grusvejen mellem Lunden 31 og 33. Fornuftigt fodtøj og almen god fysik anbefales.

Arrangementet er gratis, og alle kan deltage.

Ringformet guld

Husene, der tilsammen udgør en større boplads, ligger i et område, som kaldes Lundsgaardkomplekset. Udover husene har området også vist sig at gemme på en urnegravplads og flere brønde. Ifølge Michael Borre Lundø vidner flere af fundene om et område, hvor der især er blevet drevet håndværk og handel.

- Vi kan se, at det har været et forholdsvist rigt handels- og håndværksområde, hvor man har haft nogle midler.

Et fund, der for alvor understreger områdets velstand, gravede Michael Borre Lundø op ad jorden for få uger siden.

- Vi fandt simpelthen to stykker ringformet guld ved ét af langhusene.

Guldet er blevet brugt som betalingsmiddel under handlerne i området. Måden, det foregik på, var ved, at man klippede et stykke af guldet, også kaldet klipguld, og vejede det omhyggeligt af på en vægt, så det svarede til den aftalte betaling. Sådan en vægt har én af arkæologerne også fundet resterne af.

- Det understreger, at det var en boplads og et område ud over det sædvanlige, siger Michael Borre Lundø.

Velhavende område

For Michael Borre Lundø og hans kolleger betyder de mange fund, at de kan klarlægge endnu mere af Odenses forhistorie.

- Det giver os helt klart en ny og øget viden om området og dets historie.

Den nye viden kan arkæologerne især bruge til at sammenligne med andre steder på Fyn, hvor der er gjort lignende fund. Særligt området omkring Gudme og Lundeborg, som var jernalderens magtcenter på Fyn, er central for udgravningerne, fortæller Michael Borre Lundø.

- Der viser os, at der har været en sammenhæng mellem de to områder, og at det altså ikke kun var på det sydlige Fyn, at man havde midler.

Guldene fra Bullerup er disse to stykker ringformet guld, også kaldes klipguld, som blev brugt til handel i jernalderen. Foto: Kim Rune Jessen

Flere fund

Nu håber Michael Borre Lundø, at de næste månederes udgravninger byder på endnu flere fund.

- Vi arbejder på flere marker, og inden længe rykker vi videre til en ny, siger han.

Chancerne for at gøre nye spændende opdagelser er gode, vurderer museumsinspektøren. Det skyldes, at det meste af området består af sand, hvilket sikrer, at genstandene er meget velbevarede. Arkæologerne regner da også med, at området i og omkring Lundgaardkomplekset kan have været noget større, end det område de netop graver på.

- Vi kan jo allerede se, at bebyggelsen strækker sig i et forholdvist stort område, så hvis vi kunne få lov til at grave ind under Bullerup, som det er i dag, tror jeg, at vi ville finde meget mere.

Interesserede kan besøge udgravningen torsdag den 13. februar, klokken 12-15.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce