Annonce
Faaborg-Midtfyn

Udgravning: Fortiden dukker op, før fremtiden rykker ind

Jørgen Fenger er fuld gang med registreringen ? den første del skal være færdig til foråret. Dernæst venter den østlige del af udgravningen. Foto: Kim Rune

Gravhøj fra bronzealderen er blandt fundene i den kæmpe udgravning i den sydlige del af Årslev, hvor arkæologer har været i sving siden november. Søndag den 20. januar er der åben udgravning for alle.

Årslev: - Du kan godt se de her sorte streger i jorden. Det er plovfurer.

Museumsinspektør Anne Garhøj Rosenberg peger ned i den lyse jord, hvor der rigtig nok er adskillige sorte furer på rad og række. Rundt om er der sat små træpinde og lavet huller, der alle synliggør, at der her er fundet noget fra fortiden.

Op mod 100 små skilte er sat i jorden i forhøjningen. Hvert skilt har et nummer.

- Alle de her numre er der taget et billede af, og så går jeg ind på computeren og får det sat sammen til et stort billede, forklarer Anne Garhøj Rosenberg, som dermed får registreret og foreviget fundet fra fortiden.

Det er midt på formiddagen og godt en håndfuld ansatte fra Øhavsmuseet er i fuld gang i udgravningen på markerne i den sydlige del af Årslev.

Det er her, at der med tiden skal skabes hundredvis af nye boliger og som skal være med til at gøre Årslev-Sdr. Nærå til Fremtidens Forstad. Men inden der for alvor kan gøres klar til fremtiden, skal fortiden på stedet klarlægges af Anne Garhøj Rosenberg og hendes folk.

- Det er en meget stor udgravning. Vi har fem-seks hektar, hvor vi fjerner mulden, og det er meget, siger Anne Garhøj Rosenberg, der skal være færdig med etape 1, vest for Møllegårdsvænget, i løbet af foråret.

Herefter venter den østlige del på en finkæmning, og tidligere arkæologiske undersøgelser har vist, at området syd for Årslev har været et yndet bosætningssted. Faktisk siden bondestenalderen, som omfatter tiden 4000-1700 før vores tidsregning.

- Det er svært at svare på, hvorfor man lige har bosat sig her. Men det ligger oppe på et plateau og lige ud til Vindinge Å, siger Anne Garhøj Rosenberg, der i samme moment slår fast, at åen aldrig har været sejlbar.

Derfor er det ikke et gangbart argument for den store lyst til at bo på stedet.

- Måske har det været nemmest at krydse, når man kom sydfra, siger museumsinspektøren.

Annonce
69-årige Britta Witthøfft (til venstre) er frivillig og hjælper til i den store udgravning lige syd for Årslev. Anne Garhøj Rosenberg, stående, er ansvarlig for det arkæologiske arbejde, og på søndag kan man høre meget mere om fortidsfundene på stedet. Foto: Kim Rune

Åben udgravning

Siden november har ansatte på Øhavsmuseet været i gang i udgravningen. Og flere steder vidner små pinde og cirkler og huller i jorden om, at der er fundet noget interessant. Søndag den 20. januar fra klokken 14 til 15.30 er alle interesserede velkomne til åben udgravning.

Der bliver tre stationer - blandt andet en på en gravhøj fra bronzealderen - hvor man kan blive meget klogere på fortiden.

- Her har der været et stenalderhus. Det er formen, der afgør, hvornår det er fra, forklarer Anne Garhøj Rosenberg og tilføjer, at det er farveforskellen i jorden, der viser, at der for mange, mange år siden enten har været en ovn eller en stolpe det pågældende sted.

Det kan man ved selvsyn se søndag eftermiddag, hvor borgmester Hans Stavnsager (S) også dukker op for at fortælle om blandt andet ambitionerne for Fremtidens Forstad.

De fremmødte bydes på en pølse med brød, og alle opfordres til at iføre sig det rette outfit til at bevæge sig rundt i en våd og nogen steder lidt mudret udgravning.

Bilister anbefales at parkere ved Polymeren på Stationsvej og ikke på Møllegårdsvænget.

Anne Garhøj Rosenberg og de øvrige folk har travlt med at få registreret de mange fund. Omkring syv millioner kroner koster det at få klarlagt fortiden i den store udgravning. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce