Annonce
Odense

Udgravning afslører: Nonnebakken er meget ældre

Det er her ved Odd Fellow Palæet, udgravningen fandt sted. Foto: Tidsskriftet SKALK.

Udgravninger på Nonnebakken afslører, at Harald Blåtands borg i virkeligheden blev bygget 200 år tidligere, end man hidtil har antaget.

På Nonnebakken 1 ved Munke Mose ligger Odd Fellow Palæet. Men adressen er en af de mest historiske i Odense. Siden 980'erne lå Harald Blåtands borg kaldet Nonnebakken på grunden, indtil man senere besluttede at grave den væk. Det er i hvert fald det, man hidtil har troet. Men nu viser det sig, at borgen er 200 år ældre end man troede.

Harald Blåtand byggede nemlig borgen oven på et borganlæg, der lå der i forvejen. Derfor stammer Nonnebakken helt tilbage fra omkring 760-780.

Det er analysen fra en udgravning i august sidste år, der viser, at borgen er ældre end man troede. Der har været flere udgravninger på Nonnebakken tidligere, men der har man altså ikke opdaget de cirka 200 års ekstra historie.

Vikingeborgen, der var 180 diameter stor på ydersiden, var en cirkelborg med voldgrav udenom.

Det er arkæologerne Mads Runge, Jesper Hansen og Line Borre Lundø der i arkæolog- og historietidsskriftet SKALK afslører, hvad den endelige analyse af sidste års udgravning viser. Her sår de også tvivl om, hvorvidt Harald Blåtand overhovedet nåede at bygge borgen færdig, fordi man ikke har fundet spor af vikingehuse.

I dag er det svært at se rester fra borgen på overfalden, og man skal vide det på forhånd, hvis man skal se tegn på, at der engang lå en borg, hvor Odd Fellow Palæet ligger i dag.

Nonnebakken er en af fem danske trelleborge fra vikingetiden, der anses for at være Harald Blåtands borge. De andre er Aggersborg i Nordjylland, Borrering ved Køge, Fyrkat ved Hobro og Trelleborg ved Slagelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce