Annonce
Erhverv

Udgifter til hvidvasksag spiser af Swedbanks overskud

Ints Kalnins/Reuters
Swedbank bliver undersøgt for hvidvask i Baltikum, og det betyder forhøjede udgifter hos den svenske bank.

Swedbank har tjent færre penge i de første ni måneder af 2019, hvor store udgifter til at komme til bunds i en formodet hvidvasksag har kostet.

Den svenske bank tjente i årets første ni måneder 10,6 milliarder kroner.

Det er et fald på omtrent en milliard kroner over det sidste år. Det viser bankens regnskab, der er offentliggjort onsdag.

Swedbank er hvirvlet ind i en sag om formodet hvidvask gennem bankens afdeling i Baltikum, som det svenske medie SVT har optrevlet.

Banken satte i februar gang i en intern undersøgelse af sagen. 30 milliarder pengeoverførsler skal ses igennem af eksterne firmaer.

Pengene er løbet gennem banken fra 2007 til 2019. Omtrent halvdelen af overførslerne er fra bankens baltiske afdeling.

Undersøgelsen har betydet, at bankens omkostninger er steget. Det er blandt andet til eksterne konsulenter fra firmaer, som banken har hyret ind i forbindelse med sagen.

I år er bankens udgifter steget med 16 procent til lidt over ti milliarder kroner.

I foråret blev bankens daværende topchef, danskeren Birgitte Bonnesen, fyret i forlængelse af sagen.

Omkostninger til hendes fratrædelse på 15 millioner kroner har også trukket bankens udgifter op.

Birgitte Bonnesen er blevet afløst af svenskeren Jens Henriksson. Han har siddet på posten i tre uger. Det første, han nævner i regnskabet, er at finde hoved og hale i hvidvasksagen.

- Vi skal til bunds i anklagerne om hvidvask og løse de mangler i vores værn mod hvidvask. Ikke kun på grund af de igangværende undersøgelser, men fordi det er det rigtige at gøre, siger Jens Henriksson.

- Det betyder, at jeg vil bruge meget tid på at sikre, at den interne undersøgelse bliver gjort færdig hurtigt, og at myndighederne har adgang til al den information, de har brug for, i forhold til at lave deres undersøgelser, siger han i regnskabet.

I starten af oktober mistede tre chefer i bankens estiske filial jobbet som følge af sagen om hvidvask.

/ritzau/

Annonce
Link til regnskab på Swedbanks hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce