Annonce
Fyn

Udgav sig for at være fra politiet: Unge mænd dømt for omfattende svindel via Facebook

Retten i Svendborg dømte onsdag en 19-årig mand fra Fyn og en 21-årig mand fra Sjælland i en omfattende sag med 178 forhold om bedrageri og forsøg på bedrageri.
To mænd fra Fyn og Sjælland er blevet idømt fængselsstraffe for omfattende svindel, hvor en af dem udgav sig for at være fra politiet for at kunne lokke kontooplysninger ud af fremmede personer.

Fyn: Det var især via Facebook, to unge mænd fandt ofrene for den svindel, som de onsdag blev dømt for ved Retten i Svendborg.

En 19-årig mand fra Fyn, Ibrahim Mohammad Abou Hichme, blev idømt to år og seks måneders fængsel, mens hans 21-årige sammensvorne fra Sjælland, Abu Baker Ahmed Yaseen Al-Nuaimi, blev idømt et år og tre måneders fængsel.

Han fik også en advarsel i forhold til anklagemyndighedens påstand om udvisning - tidligere kendt som en betinget udvisning. De udbad sig begge betænkningstid i forhold til at anke dommene.

Svindlen og forsøgene på svindel stod på i cirka et år fra midten af 2017 til midten af 2018. I den periode nåede de to mænd at begå 178 forhold, forklarer Annette Korsgaard, specialanklager hos Fyns Politi.

Annonce

Fik kontakt til ofrene via Facebook

Det er mennesker over hele landet, som er blevet udsat for svindel eller forsøg på svindel af de to mænd. I 115 tilfælde foregav den 19-årige mand at være ansat i politiet og forsøgte på den baggrund at lokke kontooplysninger ud af folk.

- Det er kun den 19-årige, der er blevet dømt for at have udgivet sig for at være politimand. Den 21-årige er blevet dømt for at have deltaget i de efterfølgende bedragerier med oplysningerne, men ikke i samme omfang, fortæller Annette Korsgaard.

Med de oplysninger, som det lykkedes at få ud af folk, kunne de to mænd logge sig ind på folks bankkonti, og de kunne overflytte penge eller tilknytte betalingskort til Mobilepay-konti.

- Det er primært via Facebook, man har opnået kontakt. Når man er kommet ind i en gruppe, søger man venskab med vennerne til den, man har skrevet med, og på den måde er man kommet ind i forskellige grupper, forklarer Annette Korsgaard.

Med kontakten etableret skrev mændene beskeder via Messenger og sms til en lang række personer og forsøgte at lokke - og i enkelte tilfælde true - dem til at udlevere blandt andet oplysninger om deres bankkonti.

I flere tilfælde lugtede de potentielle ofre dog lunten og afbrød forbindelsen, og politiet har blandt andet kunnet bygge bevisførelsen i sagen mod mændene på de elektroniske spor, som deres bedragerier efterlod.

- Det er klart, at når man har skrevet med en politimand og givet ham oplysninger, og der derefter forsvinder penge fra ens konto, så bliver det jo anmeldt, siger Annette Korsgaard.

I marts 2018 advarede Nordjyllands Politi om bedrageriforsøgene efter flere anmeldelser fra personer, som var blevet kontaktet på Facebook og Messenger af en påstået betjent ved navn "Preben Nielsen".

Forbrugslån for 422.700 kroner

Ifølge anklageskriftet optog de to mænd adskillige forbrugslån ved hjælp af de kontooplysninger, de fik fat i - særlig hårdt gik det ud over en mand, som foruden sine bankoplysninger blev franarret blandt andet sit Nem-ID og sit cpr-nummer. De oplysninger brugte mændene til at optage seks lån på i alt 269.200 kroner.

En anden mand blev narret til at udlevere sit cpr-nummer, sine kontooplysninger, et foto af sit Nem-ID og de tilhørende koder. Han blev også narret til at oplyse koden til sin Facebook-konto, som de to mænd senere overtog. Ved hjælp af mandens oplysninger kunne de optage lån i banker og kreditfirmaer for i alt 153.500 kroner.

Fyens Stiftstidende bringer navn og alder på dømte, når dommen er på mindst et års ubetinget fængsel eller forvaring. Vi nævner navn efter dom ved første instans.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce