Annonce
Debat

Udflytning af uddannelser kræver politisk handlekraft

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Assens Byråd. Foto: Assens Kommune. Kasper Andersen KAFOTO
Annonce

Der er over de senere år desværre sket en gevaldig udtynding i uddannelsesinstitutioner i vandkants-Danmark. De små gymnasier har sværere ved at lokke elever til, seminarier er lukket f.eks. i Skårup og i Holbæk; ja selv i hovedstadsregionen er stribe seminarier omkring hovedstaden lukket for at flytte sammen inde i selve København.

Når man bor i Danmark, skulle man derfor næsten tro, at det var en naturlov, at ungdomsuddannelser og de videregående uddannelser skulle placeres i de store byer. I Storbritannien ligger de bedste universiteter i Oxford og Cambridge – to i britisk optik mindre byer.

Går man til USA ligger de mest prestigefyldte universiteter heller ikke i de store byer. Princeton University ligger f.eks. i byen Princeton med knap 30.000 indbyggere og et andet prestigefyldt universitet, Wesleyan, ligger i Bloomington med knap 80.000 indbyggere.


Hvis vi vil have et dansk Durham, så bliver vi nødt til politisk at træffe beslutningen.


Hvorfor er det så, at vi i Danmark med vores knap 5.000.000 indbyggere og korte afstande absolut skal flytte alt, der kan krybe og gå til hovedstaden og til de tre-fire største provinsbyer.

Hvis man besøger byer som Durham i Nordøst-England eller Chapel Hill i North Carolina i USA - byer på knap 50.000 indbyggere – og hvor universiteterne har 20.000-30.000 studerende – så oplever man, hvordan små samfund nærmest lever i kraft af de studerende, og hvor enormt stort positivt præg de studerende sætter på byerne.

Tænk hvilket liv vi kunne skabe i danske provinsbyer, hvis vi turde sætte os for, at danske universiteter skulle flytte deres aktiviteter ud af de større byer og ind i provinsen?

Jeg er udmærket klar over, at kritikerne vil sige, at det vil være både dyrt og omkostningsfyldt at etablere faciliteterne, lokke lærerne af sted og få de studerende til at forstå, at man godt kan have et ungdomsliv i Sønderborg, Hjørring eller Gud forbyde det i Assens; men det kan faktisk godt lade sig gøre.

Venstre foreslog forleden at 7000 studiepladser skulle flyttes ud af de store byer; men Venstre vil ikke fortælle, hvor pladserne skal flyttes hen. De skal gro op fra neden, som det hedder. Men så ved vi godt, at der ikke sker noget. Hvis vi vil have et dansk Durham, så bliver vi nødt til politisk at træffe beslutningen. Finde lokaliteterne rundt omkring i landet og rent faktisk træffe beslutningen om at foretage udflytningen.

I Dansk Folkeparti går vi gerne forrest. Vi er ikke skræmte. Vi er tværtimod inspirerede, men det kræver politisk handling.

+

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Rahbæk Juel efter statsminister-kritik af coronasmitten i Vollsmose: - Nu er der hul på bylden med testene

Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Annonce