Annonce
Rejser

Udflugt til Vestfyn: Ådalens diskrete storslåethed

Da Naturstyrelsen købte Klakkebjerg, var store dele af området plantet til med juletræer. Siden er området blevet afgræsset og naturen genoprettet. Det har blandt andet givet lyngen lov til at brede sig igen. Foto: Claus N. Larsen
Med en sommer i sigte, som formentlig bliver uden de store udlandseventyr, er det værd at vende kikkerten mod de små og store naturoplevelser, som findes overalt i Danmark. Fyn er kendt for sine kyststrækninger, og mens Øhavsstien på Sydfyn altid er en tur værd, gemmer der sig mange oversete perler rundt omkring. Klakkebjerg og Brænde Ådal er en af de perler.

Det er, som om at det med yndlingsfarver er noget, man vokser fra. Hvert forår, når bøgen lige er sprunget ud, og bladene stadig er helt spæde og blege, er jeg dog helt sikker på, jeg har en yndlingsgrøn. Når Fyn står grønnest, er der få steder, som har så magnetisk en tiltrækning på mig som området ved Klakkebjerg og Brænde Ådal mellem Aarup og Gelsted på Vestfyn.

Området har en umiddelbar skønhed over sig, og på en gåtur på bare fire-fem kilometer kan man få både udsigtspunkter, dybe dale, frodige marker med græssende kvæg og, hvis man er heldig og tålmodig, et glimt af en isfugl.

Mine ture rundt i det kuperede istidslandskab begynder som regel ved shelterpladsen ved Klakkebjerg. Fra shelteren går turen hen over overdrevet, hvor ældgamle ege knejser øverst på bakkerne. Det højeste punkt ligger beskedne 71 meter over havets overflade, men byder alligevel på et godt udsyn ud over den forskelligartede natur, som også er et af de få steder på Fyn, hvor der findes lyng.

Lyngen har i mange år været trængt i området, men siden 1997 har Klakkebjerg været ejet af Naturstyrelsen, som er i gang med et naturgenopretningsprojekt, der blandt andet skal give plads til lyngen, så den igen kan brede sig.

Om området

Klakkebjerg og Brænde Ådal er et sammenhængende naturområde cirka tre kilometer fra Gelsted på Vestfyn. Store dele af området er tilgængeligt for gangbesværede og med barnevogn, men bakkerne og skrænterne omkring ådalen kan være udfordrende.

Hvert år svømmer ørreder op ad åen for at gyde. Ved den gamle Brende Mølle er der bygget en fisketrappe og et omløb, så fiskenes rute ikke bliver blokeret.

Det nemmeste sted at parkere, hvis du vil begynde gåturen fra shelteren, er ved Det Danske Spejderkorps' arealer. Adressen er Ørsbjerg Skovvej 21, 5560 Aarup.

Der er flere stier gennem landskabet, og de forskellige ruter er markeret, så det er nemt at finde rundt. Læs mere på Assens Kommunes hjemmeside.

Et tag af trækroner

Fra overdrevet kan man følge en sti, der fører ind i skoven, og som leder videre til den stejle skrænt, der fører ned i bunden af Brænde Ådal. Fra toppen af skrænten kan man kigge ned i den fredelige ådal, og mens området omkring Klakkebjerg er let fremkommeligt for de fleste, er det en god idé at have et par sko med mønster under sålerne på, hvis man vil bevæge sig ned i Ådalen. Skrænten er efter danske forhold usædvanligt stejl, og underlaget kan være glat. Når man endelig er nede i dalen, venter Brænde Å, som med sine 28 kilometer fra udspring til hav er Vestfyns længste.

Ådalen er nogle steder 20 meter høj på begge sider, og når man vender blikket op, danner træernes kroner et tæt tag. Det giver en særlig ro i dalen, hvor man kan følge stierne langs åen og gå over sumpen på lave træbroer. I slutningen af maj og et stykke ind i juni blomstrer den vilde orkideart majgøgeurt, som med sine kraftigt rødviolette blomster springer i øjnene. Overalt slynger kaprifolie og vedbend sig op ad træernes stammer.

Annonce

Hold øje med isfugle

Mudderskrænterne langs bredden er ideelle for isfuglen at bygge rede i, så hold øje med den lille fugl, som med sin røde underside og metallisk blå ryg er nem at kende, når den spejder efter fisk. I det hele taget byder området på mange små naturoplevelser. Om morgenen er græsserne på overdrevet dækket af dug, og man kan fange små firben, som stadig er morgensløve, og højt over landskabet kan man se forskellige fugle som rød glente og fiskeørn.

Klakkebjerg og Brænde Ådal kan ikke bryste sig af samme storslåethed som Møns Klint eller Vesterhavets vindblæste kyststrækninger. Til gengæld er det en maggiterning af forskellige biotoper og en lille, gemt perle, der indeholder snart sagt alt, den fynske natur kan byde på af store små oplevelser.

Mit favoritsted

De fleste har et sted i Danmark, de holder særligt af, og som de tager besøgende med til eller anbefaler dem at se nærmere på. I en serie skriver nogle af redaktionens medlemmer om deres favoritsted.

Om foråret er skovbunden sat til med anemoner, mens de nyudsprungne bøge- og birketræer danner tag over ådalen. Arkivfoto: Peter Lilja
I de grønne enge langs åen gror den fredede majgøgeurt. Foto: Claus N. Larsen
Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Odense For abonnenter

Advarer mod parkeringsfælde: - Umuligt at vide, at man ikke må holde der

Middelfart

Middelfart bliver hjemmebane for volleyball-landsholdene: - Som klub er vi ellevilde

Kerteminde

Kendt sushi-kæde åbner ny restaurant: - Det er vores kunder, der har bedt os om det

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nordfyn

Halvanden klasse bliver fyldt med elever, der ikke har søgt Nordfyns Gymnasium som førsteprioritet

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Sport

Danske guldfavoritter må nøjes med sølv efter tæt finale

Middelfart For abonnenter

Sjællandsk center for hjerneskadede går over Storebælt: Cervello vil erobre Fyn og Jylland fra ny adresse i Middelfart

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Annonce